Termenul de parenting blând sau educație făcută cu blândețe a ajuns și la noi în țară în urmă cu ceva timp. Doar că pentru unii părinți este mai greu de abordat. Adulții cred că dacă le vorbesc copiilor frumos și le explică pe îndelete situațiile, oferind răspunsuri la toate întrebările, aceștia vor deveni etalonul de copil model, cât ai pocni din degete. Realitatea este cu totul alta.
Și ne spune acest lucru o mamă care a învățat pe pielea ei cât de greu funcționează parentingul blând și câtă răbdare trebuie să ai.
„A trebuit să-l învăț să ia în considerare consecințele faptelor sale”
„Recent am atins un obiectiv major pentru familia mea. Fiul meu cel mic s-a urcat direct în scaunul de mașină și a așteptat cu nerăbdare să-i leg centura de siguranță. Părinții copiilor mici știu că această realizare este una de fapt este extrem de mare.
Până acum, copilul meu sărea direct în mașină, umbla peste tot, ne fugărea printre scaune, în timp ce eu și soțul meu încercam să-l punem la locul lui. Dar acest lucru nu s-a întâmplat de la sine sau imediat. A trebuit să îi explic băiețelul meu de-a lungul timpului că, pentru a ajunge la timp la grădiniță sau în locația unde trebuia să fim, el trebuie să fie ascultător și să stea în scaunul lui.
Altfel nu mai avea să facă unele activități care îi făceau plăcere. După o săptămână în care și-a ratat independența mult râvnită a decis să urce singur pe scaunul lui în mașină. Așadar educația blândă a funcționat, dar nu imediat. A trebuit să-l învăț să ia în considerare consecințele faptelor sale”, mărturisește mama.
Ce este parentingul blând și de ce este la modă printre părinți
Și tu crezi că ai educația blândă nu funcționează, nu-i așa?
Educația cu blândețe nu are o reputație prea bună, mai ales în rândul adepților unei educații mai stricte. Unii părinți văd acest tip de disciplină ca pe o lipsă de disciplină. Criticii educației cu blândețe consideră că părinții îi lasă pe Peppa Pig și alte personaje din desenele animate să îi învețe pe copii cum trebuie să se comporte.
Chiar și dezbaterea din secțiunea de comentarii a clipului în care mama expunea situația scaunului de mașină, s-a transformat într-o serie de critici pentru părinții leneși. Părinții „leneși” fiind în opinia altora, cei care practică educația cu blândețe.
„Copiii cumnatei mele sunt cei mai obraznici copii din toate timpurile. Ea practică educația cu blândețe. Și ai mei dau teroare, dar parcă nu așa”, a spus cineva în comentarii.
„Educația cu blândețe nu trebuie să fie permisivă, ci trebuie să îți disciplinezi în continuare copiii, asta nu înțeleg părinții”, a mai spus altcineva în comentarii.
„Orientările parentale blânde sunt menite să ofere limitări clare și disciplinarea necesară, dar într-un mod mai calm și mai consecvent, fără a închide ochii la prostioare”, a scris un alt comentator.
„Oamenii cred că educația cu blândețe nu funcționează, doar pentru că scopul lor este ascultarea oarbă. Încercăm doar să nu ne traumatizăm copiii”, a scris o altă persoană în secțiunea de comentarii.
Parenting blând la superlativ: ce a făcut o mamă pentru fiul ei te va lăsa cu ochii în lacrimi
„Dacă poți să-ți disciplinezi copiii fără să țipi la ei, să urli sau chiar să-i lovești, de ce nu ai face-o?”
Educația cu blândețe este echivalent cu un tip de disciplinare a copiilor într-un mod care nu implică pedepse fizice sau emoționale.
„Cred că ceea ce criticilor acestui tip de educație nu le place este de fapt propriul lor comportament. Dacă vă puteți disciplina copiii fără să țipați, să urlați sau chiar să-i loviți, de ce nu ați face-o? Din punctul meu de vedere, criticii educației cu blândețe sunt conștienți că trebuie să renunțe la propriile metode de educație și nu pot. Tocmai de aceea simt că nu fac o treabă bună, dar îi critică și pe ceilalți care au o abordare cu totul diferită față de a lor”, mărturisește femeia.
Stilul parental blând învață copiii să facă alegeri bune, să învețe empatia și să înțeleagă cum trebuie să se comporte într-un mod respectuos, fără a apela însă, la violență sub nicio formă. Tu practici educația blândă?
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: kidspot.com