Părinții mei au murit înainte să am copii. E dificil parentingul fără părinți

Părinții mei au murit înainte să am copii. E dificil parentingul fără părinți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În afară de partenerul tău, persoanele pe care le dorești cel mai mult în preajmă odată ce devii mamă sunt părinții tăi. De multe ori, este suficient să auzi din partea lor vorbe de încurajare, asigurări că totul va fi bine și că este firesc să treci prin anumite lucruri ca părinte. Viața te poate pune însă la grea încercare și îți poți pierde părinții până când ajungi să ai copii. Într-o asemenea situație se află și o mamă de peste hotare, care nu s-a ferit să mărturisească faptul că de multe ori simte lipsa părinților ei, în special când ar avea nevoie de un sfat de parenting din partea acestora. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi o confesiune emoționantă!

Și-a pierdut ambii părinți 

O femeie a povestit că a rămas fără părinți în jurul vârstei de 30 de ani. Ceea ce a ajutat-o să meargă mai departe a fost, pe de o parte, faptul că s-a refugiat în muncă și, pe de altă parte, faptul că plecase de acasă de multă vreme. Pentru „Insider”, a venit cu următoarele explicații:

„Până când am ajuns în jurul vârstei de 30 de ani, mi-am pierdut ambii părinți. Brusc, pe neașteptate, m-am trezit în ipostaza de a fi o creatură ciudată, adultul orfan- suficient de matură ca să fiu independentă și suficient de tânără pentru a mai avea încă nevoie de sfaturile și de sprijinul venite din partea părinților. Ajunsă la o vârstă la care de obicei oamenii se întorc acasă, mi-am dat seama că nu aveam unde să mă întorc. 

femeie tanara in rochie neagra stand pe jos si plangand in timp ce se uita la o fotografie pusa in rama

Cu toate acestea, datorită zelului și energiei specifice unei persoane tinere, am reușit cumva să merg mai departe. Probabil că m-a ajutat faptul că m-am refugiat în muncă și că în discuțiile pe care le purtam cu persoanele cu care aveam cele mai multe contacte sociale, colegii de muncă, se vorbea foarte puțin despre familiile de origine. Nu am fost nevoită să vorbesc despre pierderea mea în nicio conversație și nici să dau explicații pe acest subiect. În plus, locuiam departe de casă de mulți ani și, prin urmare, nu era vorba nici despre lucruri care să îmi amintească permanent despre ceea ce mi se întâmplase. 

Am crezut că am trecut peste așa ceva. Cred că am crezut și că am reușit să mă vindec. Apoi eu însămi am ajuns să fiu părinte.”

Odată ce a devenit mamă, a resimțit mai mult durerea pricinuită de moartea părinților săi

În cadrul confesiunii pentru sursa citată, a recunoscut că durerea provocată de pierderea părinților a revenit din mai multe motive. Pe de o parte, și-ar fi dorit ca aceștia să fie martori la principalele etape din viața copiilor ei. Pe de altă parte, suferea mult când își auzea cunoștințele vorbind despre părinții lor, despre implicarea acestora în viața nepoților. Nu în ultimul rând, a simțit nevoia ca, în anumite momente, să aibă parte de sfaturi de parenting venite din partea părinților ei:

„Mi-am dat seama că, faptul că am avut copii după moartea părinților mei, mi-a redeschis vechi răni și mi-a provocat noi suferințe. Mi-a fost greu să știu că părinții mei nu își vor vedea niciodată nepoții și vice versa...Discuțiile obișnuite pe care le aveam în pauzele de la serviciu se întârteau în jurul bunicilor, la fel se întâmpla și în cadrul discuțiilor de la întâlnirile pe care le aveau copiii mei cu alți copii: despre vizitele bunicilor, despre darurile aduse de către aceștia, despre comportamentul lor grijuliu. Discuțiile zilnice despre alți părinți îmi aminteau că eu nu îi mai am pe ai mei. 

Când copiii mei au atins primele etape importante din procesul de dezvoltare- primul zâmbet, primii pași, primele cuvinte- mă întrebam când am atins și eu etapele respective, după care eram copleșită de durerea că nu aveam pe cine să întreb. 

Confruntându-mă cu diverse provocări, mă întrebam ce sfaturi aș fi primit de la părinții mei și cât de mult i-ar fi iubit copiii mei dacă i-ar fi cunoscut. În schimb, ei mă întrebau de ce nu au la fel de mulți bunici precum prietenii lor. Mama ar fi afișat fără îndoială un zâmbet ironic auzindu-mă cum le spuneam aceleași lucruri pe care mi le spusese și ea. De asemenea, mi-aș dori să-mi pot cere scuze pentru numeroasele ocazii în care nu am înțeles acțiunile părinților mei însă acum, odată ce am devenit și eu părinte, le înțeleg.”

mama care se simte coplesita de copiii ei si care cere ajutorul

A realizat cât este de dificil parentingul în absența părinților ei

Pe lângă durerea resimțită din pricina absenței sfaturilor venite din partea părinților, cea care s-a confesat pentru „Insider” nu s-a ferit să dezvăluie că simte că și-a pierdut rădăcinile, că nu are un loc în care să se poată întoarce și pe care să-l poată numi „acasă”:

„Parentingul îmi amintește în mod constant că istoria, informațiile și susținerea s-au pierdut cumva în negura timpului, cu mult înainte să-mi dau seama că, la un moment dat, voi tânji să am parte de ele.

Pot spune că parentingul îmi alimentează neîncetat durerea, amplificată și de faptul că îmi este greu să vorbesc despre ea; puține persoane de vârsta mea înțeleg prin ce trec, în contextul în care, în general, încă se bucură de ambii părinți. Puțini realizează cum le-ar fi fără susținerea pe care o au, indiferent de natura acesteia- chiar și simplul fapt că au parte de un sentiment de apartenență; că se pot baza pe cineva care să-i orienteze; că au ceva cu care să conecteze, chiar dacă se află la mare distanță. Probabil că nu au de unde să știe până când nu se vor confrunta cu pierderea părinților. 

Puțini părinți, dintre cei pe care îi cunosc, îmi vorbesc despre vizitele la părinții lor, despre faptul că le este dor de ei, plângându-se despre relațiile pe care le au cu aceștia sau despre tristețea pe care o au după vizitele lor. Astfel de conversații sunt pline de provocări pentru mine. Nu mi-am văzut părinții de ani de zile. Și nici nu îi voi revedea vreodată. 

Am momente în care tot ce îmi doresc este să pot merge într-un loc în care eu și copiii mei să fim oricând bineveniți; în care să fie cineva care să aibă grijă de ei cât iau o pauză sau port diverse discuții despre viața de zi cu zi; în care să fim primiți fără așteptări. Vreau pur și simplu să merg acasă. 

Aș vrea să spun că totul va fi mai ușor. Până atunci, iau lucrurile rând pe rând și mă străduiesc să accept și suferința, adusă de moartea părinților mei, de care parentingul îmi amintește zi de zi.” 

Mi-aș fi dorit ca mama mea să fie aici să mă vadă cum sunt ca mamă

Surse foto: pexels.com, Image by Freepik

Surse articol: Articolul reprezintă traducerea și adaptarea materialului scris de Indi Bains pentru „Insider

Articolul urmator
Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!
Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Știința spune că părinții exagerează cu parentingul
    Știința spune că părinții exagerează cu parentingul

    Părinții elicopter sunt cei care vor să fie mereu în prejma copilului și care ajung să fie extrem de implicați în viața acestuia. În acest scop, își dedică...

    Dragi părinți, parentingul blând nu funcționeză cât ai pocni din degete. Este nevoie de timp, dedicare și răbdare
    Dragi părinți, parentingul blând nu funcționeză cât ai pocni din degete. Este nevoie de timp, dedicare și răbdare

    Educația cu blândețe nu este chiar prima opțiune a părinților. Majoritatea adulților preferă, în societatea modernă actuală, disciplinarea micuților folosind metode...

    Mirela Vaida în lacrimi: „Acesta e motivul pentru care le spun copiilor mei Te iubesc în fiecare zi. Părinții mei mă pupau în somn”
    Mirela Vaida în lacrimi: „Acesta e motivul pentru care le spun copiilor mei Te iubesc în fiecare zi. Părinții mei mă pupau în somn”

    Este o prezentatoare de succes, o artistă desăvârșită, o mamă și o soție împlinită. Totuși, există un aspect care îi umbrește fericirea Mirelei Vaida. Pe...

    Ce este parentingul blând și de ce este la modă printre părinți
    Ce este parentingul blând și de ce este la modă printre părinți

    Printre marile provocări din viața de părinte se numără și aceasta: să poți să găsești acel stil de parenting care să îți modeleze copilul, care să îl ajute să...

    Atenție, părinti! Un copil de 1 an din Suceava a murit după ce a înghitit un balon
    Atenție, părinti! Un copil de 1 an din Suceava a murit după ce a înghitit un balon

    99% dintre accidentele care au ca și victime copiii sunt provocate de către neatenția părinților. Acesta pare să fie și cazul unui copil de 1 an din Suceava care a înghițit un...

    Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun
    Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun

    Printre dorințele pe care ținem să ni le îndeplinim an de an, de Crăciun, se regăsește și aceasta: să putem fi alături de cei dragi. Chiar dacă îți întemeiezi o...

    A trebuit să le spun copiilor mei că sunt însărcinată și că soțul meu a murit în aceeași zi
    A trebuit să le spun copiilor mei că sunt însărcinată și că soțul meu a murit în aceeași zi

    Mi-am cunoscut soțul pe când aveam 7-8 ani. Era cel mai vechi prieten al meu și singurul, de altfel, din perioada școlii gimnaziale, când am fost abuzată. Tații noștri și...

    O femeie de 26 de ani a murit subit în timpul unei ieșiri de seară. O altă femeie, mamă a doi copii, a murit subit după ce a ieșit la alergat
    O femeie de 26 de ani a murit subit în timpul unei ieșiri de seară. O altă femeie, mamă a doi copii, a murit subit după ce a ieșit la alergat

    Jessica Whaley, din Marea Britanie, a murit subit la vârsta de 26 de ani și a fost găsită inconștientă pe stradă. Paramedicii nu au reușit să o resusciteze. O altă femeie,...

    © 2024 Qbebe