„Ca profesoară de liceu, văd o mulțime de copii care se tem să nu facă greșeli. Fie că sunt anxioși, reticenți să încerce sau să-și asume riscuri, toți au un singur lucru în comun. Nu știu că e normal să greșești, să nu reușești”, a spus profesoara, pentru Insider.
Până să ajungă profesoară, a avut parte de mai multe eșecuri pe plan profesional, însă părinții săi au învățat-o că și eșecul face parte din viață și nu trebuie să-i dăm prea multă importanță. Putem să-l vedem ca pe o oportunitate de învățare.
„Nu cred că le-a fost ușor părinților mei să mă vadă cum eșuez. Cred că oricărui părinte îi este greu să-și vadă copilul atunci când face greșeli.
Însă cred că este esențial ca fiecare părinte să-i dea copilului libertatea de a greși. Mai ales în ziua de azi, în care copiii și adolescenții nu mai sunt obișnuiți să lucreze din greu la o temă sau la un proiect, pentru că au totul la îndemână la un click distanță”, a mai spus femeia.
Mulți părinți încearcă să-și ajute copiii cu orice preț. Le plătesc meditații, îi ajută la proiecte, le dau telefonul la dispoziție non-stop, totul pentru a lua o notă mare. Deși asta „dă bine” pe hârtie, prea mult ajutor din partea celorlalți și prea puțin efort din partea adolescentului, vor face mai mult rău decât bine, mai ales pe termen lung. Copilul va învăța că succesul se măsoară în note mari și se va simți frustrat, își va pierde încrederea în el foarte ușor la prima notă proastă.
„Dacă părinții și-ar lăsa copiii să greșească sau chiar să eșueze, aceștia ar învăța că e un sentiment pe care nu vor să-l experimenteze și deci, vor munci mai mult pentru a-și îndeplini obiectivele. Vor dobândi motivație intrinsecă, acel motor intern de care avem nevoie cu toții pentru a ajunge acolo unde ne dorim”.
Ce pot face părinții pentru a-și ajuta realmente copiii? Să-i lase să comită câte greșeli e necesar, până învață ceea ce trebuie să învețe.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.insider.com/high-school-teacher-shares-one-piece-of-advice-for-parents-2023-2