Un termen relativ nou pentru părinți, cyberbullyingul este definit ca fiind bullying utilizând mijloace digitale. Copiii pot fi agresați pe rețelele de socializare, pe platforme de jocuri, pe telefoane mobile sau pe platforme de schimb de mesaje, de către alți copii sau chiar de adulți.
Bullyingul din mediul online, comparativ cu bullyingul față în față are avantajul că lasă amprente digitale și înregistrări care la un moment dat se pot dovedi foarte utile în lupta cu agresorii.
Ministerul Justiției atrage atenția tuturor părinților din România să ia în serios pericolul cyberbullyingului. De asemenea, Ministrul Justiției asociază acest tip de agresiune cu traumele adolescenților și copiilor.
Îndemnul ministrului către părinți este să să vorbească mai mult cu cei mici despre agresiunea la care sunt supuși în mediul online.
”Sunt doar copii…care au nevoie de ajutorul nostru!”
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu a ajuns la această concluzie după ce a citit eseurile trimise de adolescenți în cadrul unui concurs organizat de Ministerul Justiției.
În urma parcurgerii acestor eseuri trimise de elevi de liceu, în cadrul concursului ”Legile se aplică și pe net”, ministrul a descoperit traumele cu care se confruntă adolescenții.
„Sunt lucruri pe care le-am descoperit cu mare tristețe citind eseurile trimise la Ministerul Justiției de către liceeni, în cadrul concursului “Legile se aplică și pe Net”. Modul în care îi afectează cyberbullyingul, traumele prin care trec sau faptul că le este furată identitatea online...sfâșietor.
Sunt doar copii…care au nevoie de ajutorul nostru! Îmi doresc ca fiecare copil din România să știe că nu e singur!”, a fost postarea ministrului pe pagina oficială de Facebook.
Ministrul Justiției a postat pasaje din eseurile trimise de adolescenți
Luca, un adolescent în clasa a X a la un liceu din Suceava întreabă ”este permis online tot ceea ce legea nu interzice?”.
O altă adolescentă în clasa a XII a din București, pe nume Camelia scrie „Cyberbullyingul duce la superlativ bullyingul, urmărind victima chiar și atunci când aceasta părăsește contextul în care se produce violența psihologică, de exemplu școala”.
Tânăra trage un semnal de alarmă asupra faptului că cyberbullyingul este mult mai periculos și urmărește victima chiar și în intimitatea casei și familiei.
Alți tineri mai curajoși, cum este Francesca Denisa din clasa a X a la un liceu din Focșani își povestește experiența cu cyberbullying și susține că ”există numeroase cazuri de acest gen cu care se confruntă adolescenții”.
Ajută-ți copilul să rămână în siguranță pe internet: sfaturi și riscuri în lumea virtuală
”Mănâncă sau vei fi mâncat. Internetul nu este o jucărie”
Matei, un elev în clasa a X a din București conștientizează pericolul cyberbullyingului subliniind că ”bullyingul pe internet este periculos pentru că te face să te simți singur și fără stimă de sine”.
Declarația care surprinde exact realitatea agresiunii online este făcută de Maria, o elevă din clasa a X a din Constanța: ”Mănâncă sau vei fi mâncat. Internetul nu este o jucărie”.
De cele mai multe ori părinții nici măcar nu știu prin ce trec copiii lor, nu le cunosc frământările și temerile cauzate de cyberbullying. Sunt părinți care nu obișnuiesc să verifice telefoanele copiilor și adolecenților, dar pot observa schmbări în comportamentul lor.
Este necesar ca la primul semnal de alarmă și schimbare de comportament a copilului, părintele să acționeze prompt și să-l invite prietenește la o discuție cât se poate de sinceră și de serioasă. Astfel se vor evita traume, tragedii și copiii se vor simți în siguranță în propria lor locuință.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: facebook.com, hotnews.ro