Nicio agresiune sexuală nu va rămâne nepedepsită și… fără despăgubiri pentru victime. Premieră în cadrul legislativ în România! Victimele agresunilor sexuale pot primi o compensație financiară din partea celor care nu înțeleg că „NU” înseamnă „NU”.
Așadar, victimele agresiunilor sexuale pot cere în instanță compensație sub formă de voucher pentru nevoile lor. Puțini știu că această lege este deja în vigoare.
Spre exemplu, pentru un viol, instanța acordă o compensație financiară în valoare de 18000 RON, bani pe care victima îipoate folosi pentru acoperirea nevoilor urgențe precum hrană, cazare, medicamente sau transport, conform declarațiilor ministrului Alina Gorghiu.
Prima solicitare de acordare a voucherelor compensatorii pentru agresiune sexuală a fost aprobată pe 18 iulie 2024
„Victimele infracțiunilor nu sunt singure și trebuie să știe asta! Ca femeie, ca mamă, sunt emoționată că a fost aprobată prima solicitare de acordare de vouchere pentru victima unor infracțiuni sexuale! Este vorba despre fapte grave la care a fost supusă victima: agresiune sexuală, viol și corupere sexuală a minorilor.
Instanța i-a acordat un avans din compensația financiară în cuantum de 18.000 lei. Suma va fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente.
Este un lucru bun că victimele încep să apeleze la acest mecanism. Fondurile trebuie să ajungă la cei aflați în nevoie.
Reamintesc că victimele infracțiunilor pot beneficia de un cuantum maxim de 5 salarii minime brute, respectiv suma de 18.500 lei.
Pentru aceasta, este necesar ca victima să depună o cerere la Tribunalul de unde are domiciliu, prin care să solicite un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente.
Procedura detaliată poate fi consultată aici: https://www.just.ro/informatii-de.../vouchere-victime/
Pentru anul 2024, sunt prevăzute 300 de vouchere. În funcție de necesități, numărul acestora poate fi suplimentat”, a scris Alina Gorghiu pe pagina ta de Facebook.
Aceasta a reamintit faptul că victimele agresiunilor sexuale pot obține compensații în valoare de cinci salarii minime brute, respectiv suma de 18.500 RON. Pentru anul 2024, au fost acordate 300 de astfel de vouchere, numărul puteând fi suplimentat în funcție de cazuri.
În ce condiții pot obține victimele agresiunilor sexuale compensația?
Conform ministrului Justiției, Alina Goghiu, victimele agresiunilor sexuale pot solicita voucherul, depunând plângere la tribunalul unde au domiciliul și solicitând un avans din compensația financiară pentru acoperirea nevoilor urgente.
Victimele care depun plângere penală trebuie să fi fost supuse unor infracțiuni grave de violență. Totodată, această sumă compensatorie poate fi cerută și de către soțul, copiii sau persoanele aflate în întreținerea cu victimei violenței, care a decedat.
Voucherul în valoare de 18500 RON poate fi acordat în termen de maxim 72 de ore de la depunerea plângerii.
Cum pot fi solicitate voucherele compensatorii în urma violențelor și agresiunilor sexuale?
Conform reglementărilor legislative în vigoare, victimele violențelor și agresiunilor sexuale trebuie să se adreseze unui ONG, DGASP sau ANES, iar un specialist în cadrul acestor instituții le va prezenta pașii necesari depunerii unei plângeri penale.
Responsabilii desemnați în acest sens vor ajuta victima cu toată documentația necesară, dar și cu depunerea cererii în cadrul instanței de pe raza domiciliului. Dacă instanța hotărăște acordarea compensației financiare în urma abuzurilor sexuale, în scurt timp se stabilește valoarea voucherului.
Aceasta se va comunica atât victimei, cât și administrației Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Ulterior, ANES transmite valoarea voucherului către EdenRed pentru a alimenta voucherul și pentru a-l înmâna victimelor prin proces verbal.
Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați, direcțiile de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, precum și diferite organizații nonguvernamentale pot acorda voucherele pentru victimele abuzurilor sexuale.
Surse foto: facebook.com, pixabay.com, pexels.com
Surse articol: familie.gov.ro, realitatea.net