Hotărârea de Guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică și modalitățile de înscriere în Programul național „Din grijă pentru copii” a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 noiembrie 2022.
În cadrul programului „Din grijă pentru copii” se vor deconta 70.000 de ore de ședințe de terapie și consiliere psihologică.
Pașii pentru accesarea și înscrierea în acest Program sunt următorii:
1. Sesizarea nevoii de sprijin psihologic al copilului de către părinți, cadre didactice, asistenți sociali sau medicali.
2. Recomandarea oficială pentru a urma ședințe de terapie. Aceasta va fi făcută de către medicul de familie sau de la școală, sau de către medicul pediatru.
3. După primirea recomandării din partea medicului, părintele sau reprezentantul legal al copilului selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii din cadrul Programului national „Din grijă pentru copii”. Listele cu psihologii disponibili în fiecare județ/localitate/sector vor fi disponibile în fiecare școală și la medicii de familie.
4. Beneficiarea de ședințele de terapie propriu-zise. La început, copilul va fi evaluat de către psiholog, iar dacă se va considera necesar, acesta va intra în program.
Conform Gov.ro, în afara celor 70.000 de ore de psihoterapie gratuită, Programul „Din grijă pentru copii” mai conține următoarele măsuri:
- Număr unic la nivel național pentru urgențe legate de copii – 119;
- Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro, dedicată atât copiilor, cât și specialiștilor și părinților. Aceasta conține materiale de specialitate, realizate de profesioniștii în domeniu, ghiduri și proceduri;
- Realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor în fiecare județ;
- Dezvoltarea un sistem informatic (CYBERFORENSICS SYSTEM) integrat de analiză și sortare intuitivă a imaginilor și clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanțial componenta de combatere a pornografiei infantile și a exploatării și abuzului minorilor online la nivelul Poliției Naționale.
Durata Programului este de 2 ani și beneficiază de un buget de circa 6 milioane de euro.
Pentru cei interesați, persoana de contact este Mădălina Turza, coordonatorul programului și consilier de stat.
Telefon: 0737 545 955
Surse foto: www.pexels.com