Salvați Copiii România au realizat un sondaj tip anchetă în rândul femeilor care beneficiază de serviciile ONG-ului. Ancheta a avut loc în perioada 21 – 31 octombrie.
În urma acesteia, s-a descoperit că 95% din familiile nevoiașe beneficiază de surse de venit sub forma transferurilor sociale (alocații, îndemnizații, burse și ajutoare sociale), spune Digi 24.
â
Din totalitatea gospodăriilor cuprinse în eșantion, 38% dintre acestea au trei sau mai mulți copii, în timp ce 8% dintre acestea au cinci sau mai mulți copii.
19% dintre gospodării declară ca sursă principală de venit sumele de bani pe care le primesc din străinătate de la rude, iar pentru 5% dintre acestea, aceasta reprezintă singura sursă de venit (în afară de ajutoarele sociale).
În afară de ajutoarele de la stat, 34% dintre gospodării se bazează și pe munca ocazională a unui membru al familiei. Dintre acestea, 14% se bazează doar pe munca ocazională a unui membru al familiei.
Pensiile sunt prezente ca sursă de venit la 18% dintre familii. Dintre acestea, 4% de familii se descurcă doar cu o pensie (exceptând ajutoarele sociale), iar 3% se descurcă doar cu o singură pensie, indiferent de cât de mare e familia.
Din totalitatea gospodăriile care au fost cuprinse în eșantionul studiat, jumătate dintre acestea fac economii la utilități și alimente, lucru care, desigur, afectează sănătatea și bunăstarea copiilor. Mai mult, aceste familii au renunțat la o parte din cheltuielile pentru copii, pentru a face față valurilor de scumpiri.
Cele mai multe dintre familii își îndreaptă speranțele pentru a supraviețui către ONG-uri și biserică.
Digi 24 menționează că de De Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, organizaţia Salvaţi Copiii România le recomandă autorităţilor să identifice şi să implementeze de urgenţă măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice "nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiţi factori de vulnerabilitate".
Potrivit datelor oficiale Eurostat, în 2021 circa 1,5 milioane de copii din România (41,5%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială.
Cifrele indicate în studiul de mai sus reprezintă un semnal de alarmă mai ales pentru stat, dar și pentru noi. Poate e momentul să ne îndreptăm mai mult atenția spre oamenii nevoiași și să-i ajutăm din puținul pe care îl avem și noi.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.digi24.ro