De la an la an scade numărul copiilor din România ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Cu toate acestea, statisticile sunt îngrijorătoare, fiind vorba de zeci de mii de copii rămași în țară în grija rudelor.
Prețurile din ce în ce mai mari și traiul din ce în ce mai greu încă împinge părinții să-și caute un loc de muncă mai bine plătit în afara țării și să trimită bani copiilor rămași acasă în grija bunicilor sau a altor membri ai familiei.
Peste 11000 de copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate
La finalul lunii iunie 2023, numărul total al copiilor din România cu ambii părinți plecați în străinătate la muncă era de 11.149, cu 820 mai puțini comparativ cu situația de la finalul anului trecut. Aceste date sunt furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție.
Concret, comparativ cu 72.627 de copii ai căror părinți erau plecați la muncă în străinătate la finalul lunii decembrie 2022, statistica este îmbucurătoare, numărul coborând la 71.152 de copii la 30 iunie 2023.
Din numărul total al copiilor cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 10.381 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecție, iar restul au fost plasați asistenților maternali, altor familii sau persoane, ori centrelor de plasament.
Suferința copiilor cu părinți plecați în străinătate. „Am o singură poză cu mama”
Zeci de mii de copii lăsați în grija rudelor sau asistenților maternali de părinții plecați pe alte meleaguri să le ofere un trai mai bun
Conform Autorității Naționale pentru Protecția Crepturilor Copilului și Cdopție, 51.305 de copii aveau în luna iunie acestui an un părinte plecat la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 49.406 de copii erau lăsați în grija rudelor până la gradul IV, fără măsuri de protecție. Restul de 1080 de copii s-au aflat în grija asistenților maternali, în centre de plasament sau la alte familii.
În ceea ce privește familiile în care părintele unic susținător era plecat la muncă în străinătate, statisticile ne arată că este vorba de 8698 de copii în această situație. Din acest număr, 7840 de copii au rămas acasă îngrijirea rudelor de până la gradul IV fără măsură de protecție.
2427 de copii rămași acasă ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate se aflau în sistemul de protecție specială la data de 30 iunie 2023, din care 1459 de copii au fost dați în grija rudelor de până la gradul IV, 466 de copii se aflau un centru de plasament, 396 de copii au ajuns în grija unui asistent maternal, iar 106 copii au fost lăsați la familii sau persoane.
Urmărim în continuare statisticile cu interes, empatizând cu situația copiilor care își văd părinții doar de sărbători, și ai părinților măcinați de dor, dar și de datoria morală și financiară de a le oferi copiilor un trai mai bun.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: hotnews.ro