Sexul a fost, este și va fi întotdeauna un subiect foarte controversat mai ales când este vorba de copii. În societatea modernă actuală, încă sunt părinți pudici care preferă să nu vorbească cu copiii lor despre relațiile intime și începutul vieții lor sexuale și îi lasă să afle din surse total nepotrivite, din mass media, de pe site-uri de socializare, de la prieteni sau chiar pe pielea lor.
Din fericire, modul de gândire al românilor se schimbă de la an la an și tot mai mulți părinți devin deschiși către o educație în acest sens. 80% din părinți afirmă că sunt de acord cu introducerea materiei de educație sexuală în școli, în principiu pentru că au dificultăți în a vorbi cu copiii lor despre pubertate, violența în cupluri, presiunea anturajului, precum și alte subiecte din sfera educației sexuale.
Un sondaj realizat de Sexul versus Barza, în parteneriat cu Federația Națională de Părinți și Federația Părinților și a Aparținătorilor Legali din România arată că opinia românilor cu privire la educația sexuală capătă valențe pozitive.
80% din părinți sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli
Sondajul realizat de asociația Sexul versus Barza la care au răspuns peste 200 de părinți, arată deschiderea acestora către introducerea orelor de educație sexuală în școli. Restul de 17% dintre părinți afirmă că nu sunt siguri dacă să-și dea acordul sau nu, decizia lor fiind influențată de ce anume se va preda în școli, iar 3% susțin că nu sunt de acord.
Din numărul total de respondenți, 87% dintre părinți simt că educația sexuală este importantă în vederea prevenirea abuzurilor sexuale, iar dacă această materie este predată în școli, într-un spațiu sigur pentru elevi, cu atât mai bine.
Un alt motiv pentru care părinții sunt de acord cu introducerea acestei materii în programa școlară este acela că previne sarcinile la fetele minore și se știe deja că statisticile sunt îngrijorătoare, România fiind în topul țărilor cu mame minore din Europa și din lume. 77% din respondenți sunt precauți în ceea ce privește infecțiile cu transmitere sexuală, de la cele mai ușoare precum herpesul genital, până la cele care pun viața în pericol și provoacă chiar decesul, precum HIV SIDA.
Nu în ultimul rând, 62% din părinții care au luat parte la sondaj văd educația sexuală ca fiind un instrument de promovare a empatiei și respectului între elevi.
Dintre părinții care sunt ezitanți în ceea ce privește acordul pe care și-l dau pentru promovarea acestei discipline în școli, jumătate dintre ei nu au încredere în pregătirea cadrelor didactice, iar restul se tem că micuții se vor îndepărta de valorile religioase sau morale ale familiei.
Sunt și părinți care susțin că pe măsură ce copiii vor afla mai multe lucruri despre intimitate, vor dori să și înceapă viața sexuală mult mai devreme. 33% dintre părinți chiar au afirmat că ar vrea să primească în prealabil materialele la care vor avea acces copiii, iar 15% din părinți au recunoscut că ar trebui ei înșiși să înțeleagă întâi ce presupune educația sexuală.
Aceste ore de educație sexuală ar urma să fie adaptate pentru Școala Altfel sau pentru orele de dirigenție, conform președintelui asociației Sexul versus Barza, Adriana Radu. Aceste ore au rolul de a-i proteja de sarcini nedorite, de infecții cu transmitere sexuală și de alte forme de abuzuri.
Ghid de educatie sexuala pentru fiecare varsta a copilului
Care este cea mai mare provocare a adolescenților și copiilor în era digitală referitor la educația sexuală?
La această întrebare, părinții au fost nevoiți să dea un răspuns clar în ceea ce privește părerea lor în acest sens. Astfel, 31% dintre părinți susțin că micuții lor au acces mult prea facil la informații incorecte sau dăunătoare pe internet.
22% susțin că pornografia este mult prea accesibilă copiilor și reprezintă eronat relațiile de cuplu. 19% dintre respondenți au afirmat că lipsa discuțiilor deschise în familie despre sexualitate este o mare provocare pentru tineri, dar și presiunea anturajului în cazul a 12% din respondenți.
Adulții consideră o adevărată provocare în începerea unei conversații pe acest subiect, presiunea la care sunt supuși cei mici de a face anumite lucruri doar ca să fie acceptați în grupul de prieteni, în proporție de 65%. 52% dintre părinți recunosc că le este oarecum rușine să explice copiilor lor cum funcționează un act sexual și masturbarea, în timp ce 32% dintre părinți văd o provocare în a le explica ce presupune violența și abuzurile în cupluri.
Stereotipurile legate de fete și băieți reprezintă o altă provocare pentru părinți, în proporție de 30%, anatomia reproductivă în proporție de 19%, infecțiile transmitere sexuală în proporție 17% și perioada pubertății în proporție de 14%.
Educația sexuală la adolescenți: sfaturi utile de la psiholog
82% dintre părinți respondenți susțin că nu au avut acces la informații legate de educația sexuală în copilărie și adolescență
Unii din părinții care au răspuns la chestionarul Sexul versus Barza susțin că nu au avut parte de o educație sexuală adecvată și nici măcar de discuții libere cu părinții lor pe acest subiect. O mamă susține că acest mereu acest subiect a fost mereu tabu și că la vremea respectivă a avut colege care au născut la 17 ani, deși trăiau în mediul urban și învățau la un liceu foarte renumit.
Acesta este un mare semnal de alarmă care ar trebui să ne îngrijoreze pe noi părinții, să ne pună un semn de întrebare și să ne determine să acceptăm provocarea de a introduce, chiar și timid la început, orele de educație sexuală în școli. Educația sexuală nu are rolul de a incita copiii la începerea intimității, ci are rolul de a-i proteja de eventualele abuzuri, sarcini, infecții și probleme ce vin din necunoștință de cauză.
Surse foto: facebook.com istockphoto.com
Surse articol: wall-street.ro