În vară se va deschide prima școală din lume cu predare în Metaverse!
Optima Classical Academy, o școală din Florida, SUA, și-a anunțat intenția de a înființa o școală virtuală cu predare în Metaverse, care va primi elevi fără taxe de școlarizare începând cu august 2022. Școala va pune la dispoziția elevilor 1.300 de căști Oculus, astfel încât aceștia să poată participa la lecțiile virtuale, potrivit euronews.com.
Elevilor li se va permite să își aleagă cursuri și să selecteze proiecte și sarcini programate că sesiuni VR live, care i-ar putea duce din Roma Antică sau din Biroul Oval de la Casa Albă pentru ora de istorie sau i-ar putea lăsa să se apropie de planete pentru orele de astronomie.
Cum se va desfășura predarea în Metaverse
O zi de școală obișnuită va fi împărțită în patru ore de cursuri în direct în sala de clasă Metaverse și alte patru ore de studiu independent și cursuri suplimentare.
Citește și: Copiii se intorc la sat. În Ciugud se construiește o nouă școală smart. Imaginile spun totul!
Școala, care se vrea a fi „prima din lume în care se predă în realitatea virtuală”, promite că răspunde unei nevoi generate de pandemia COVID-19, cu numeroasele sale valuri și variante, de a găși modalități alternative de a ajunge la elevi.
Bogdan Botezatu, specialist IT, a explicat pentru scoala9.ro cum ar putea Metaverse să facă orele mai captivante pentru elevi, dar și ce pericole se ascund în universul virtual. Acesta este de părere că, în viitor, Metaverse va fi la fel de prezent în viață noastră precum smartphone-urile sau aplicațiile de social media.
„Metavers este un concept care izvorăște de undeva din știința și ficțiunea anilor `80. Este portretizat că o colecție de lumi virtuale în care utilizatorii pot să petreacă timp, să interacționeze unii cu alții, folosindu-se de ochelari de realitate virtuală și joystick-uri cu senzori cu ajutorul cărora să aibă o experiență senzorială, nu doar să interacționeze avatarurile între ele că în jocuri”, explică Bogdan Botezatu, specialist al Bitdefender, pentru scoala9.ro.
Acesta mai spune că, la momentul actual, există mai multe proiecte de realitate virtuală sau augmentată, printre cei mai puternici investitori în acest domeniu fiind Microsoft și Meta, compania condusă de Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.
„Metavers există dacă ai conținut. Dacă vrei să vezi atomul cu ochelarii de realitate virtuală trebuie să fie făcut de niște graficieni, să fie animat. Iar tehnologia și cunoștințele pentru a crea este la îndemâna celor care creează jocuri pentru că până acum ei au fost cei care au dezvoltat lumi uriașe.
Microsoft face pași mult mai rapizi în direcția asta. De exemplu, prin aplicația Teams, care pleacă de la zona de chat, însă primește funcționalități foarte noi, iar pariul este pe zona de realitate augmentată și metavers. De asemenea, Microsoft a cumpărat studiouri de jocuri”, mai spune Bogdan.
Citește și: Educația în cea mai digitalizată țară din lume: „Există grădiniță online de 15 ani, nu doar din pandemie”
„Sunt multe proiecte, însă problema e că sunt separate. Practic, metavers ar trebui să fie unul singur. Aceste proiecte sunt despărțite de faptul că au comunități separate, iar utilizatorii nu pot trece dintr-o lume în altă, de exemplu, de la un joc la altul. Unul dintre scopurile Meta, compania mamă a Facebook, este de a face metaversul unificat, iar utilizatorul să poată trece dintr-o parte în altă a acestei lumi virtuale”, a mai explicat acesta.
Cum ar putea Metaverse să facă orele mai captivante pentru elevi
Bogdan Botezatu a mai vorbit despre modalitățile prin care Metaverse ar putea face orele mai captivante pentru elevi, dar și despre cum se pot pregăti cei mici pentru Metaverse.
„În metavers ar avea o experiență unificată, pot să comunice profesorii cu elevii, dar să și interacționeze cu conținutul. De exemplu, elevul își pune ochelarii de realitatea virtuală la o oră de chimie, unde se vorbește de atom și apare în fața lui, mare, poate vedea cum se mișcă electronii pe orbite”, explică specialistul.
Acesta mai spune că marile companii au găsit deja modalități prin care să îi pregătească pe angajațîi tineri pentru Metaverse, printr-un joc:
„Minecraft for education este un preambul pentru metavers. Este foarte popular printre cei mici, îi învață să gândească în perspective, să construiască lumi, să interacționeze cu ele programatic. Prin acest joc, copiii se pregătesc de metavers”, a explicat Bogdan Botezatu.
Citește și: Ai crede că suntem în Finlanda! Însă pozele acestea sunt dintr-o școală de stat din România
- Surse: euronews.com, optimaclassical.org, scoala9.ro, libertatea.ro
Surse foto: istockphoto.com