Prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România! De la ce vârstă poți înscrie copilul și ce cursuri poate urma

Prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România! De la ce vârstă poți înscrie copilul și ce cursuri poate urma

Bianca Geica - Redactor Senior

În România sunt cel puțin 500.000 de copii au abilități înalte, însă puțini dintre aceștia ajung la psiholog pentru putea fi identificați. Simona Mirea, fondatoarea Romanian Gifted School, prima şcoală din România care destinată copiilor cu abilităţi înalte, a vorbit, într-un interviu pentru Școala 9, despre provocările cu care se confruntă părinții cu copii ai căror capacități cognitive și abilități academice depășesc nivelul obișnuit pentru vârsta lor.

Ce înseamnă un copil cu abilități înalte?

Copiii cu abilități înalte au un IQ mai mare decât media; ei înțeleg și procesează informațiile la un nivel mai avansat, prin urmare au nevoi educaționale diferite față de ceilalți copii de aceeași vârstă. Ei au nevoie de provocări intelectuale și oportunități de a-și îmbunătăți abilitățile, care pot include programe educaționale speciale sau clase avansate, precum și activități extracurriculare care să le stimuleze interesul și creativitatea.

Copiii cu abilități înalte au nevoie de stimulare intelectuală pentru a se dezvoltă și a se menține interesați de învățare. În caz contrar, ei pot deveni plictisiți și pot pierde interesul pentru școală sau pentru alte activități educaționale. Este important ca părinții și învățătorii să fie conștienți de nevoile acestor copii și să le ofere oportunități adecvate pentru a-și dezvolta abilitățile și talentele. Dacă în străinătate, copiii cu abilităţi înalte pot merge la facultate începând cu vârsta de 14 ani, în România acest lucru nu este posibil. Tocmai de aceea, în anul 2020, Simona Mitrea, o mămică din București, a pus bazele Romanian Gifted School, prima școală pentru copii cu abilități înalte din România.

Ce trebuie să știi despre prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România

Romanian Gifted School este prima școală privată din România dedicată copiilor cu abilități înalte, de la 2 la 19 ani. Este grădiniță, școală și liceu - locul în care micuții cu capacități cognitive și abilități academice care depășesc nivelul obișnuit pentru vârsta lor, își găsesc direcția.

Școala a fost înființată în anul 2020, însă Simona Mitrea, fondatoarea Romanian Gifted School, spune că totul a început în 2011, când copiii săi erau în școala primară. La vremea respectivă, ea i-a făcut o testare cognitivă primului său copil, iar rezultatele au uimit-o. Acela a fost momentul în care și-a dat seama că sistemul de învățământ din România nu era pregătit pentru această categorie de copii înzestrați, așa că a început ea însăși inițierea de programe educaționale pentru copiii cu abilități înalte.

„Povestea școlii pornește, însă, din 2011, când am început inițierea de programe educaționale pentru copiii cu abilități înalte. La acea vreme, copiii mei erau în școala primară; atunci i-am făcut o testare cognitivă primului meu copil. Era o cercetare de calibrare a testului WISC IV (Wechsler Intelligence Scale for Children). Rezultatele m-au uimit și am cerut soluții. Acela a fost momentul în care am realizat că România nu era pregătită pentru această categorie de copii cu abilități înalte”, povestește Simona Mitrea, pentru Școala 9.

copii la scoala

Romanian Gifted School nu este acreditată în sistemul de învățământ românesc, însă are acreditarea British School Overseas (Școli britanice de peste hotare) și este în proces de autorizare pentru Bacalaureatul Internațional. Simona spune că la școala să 90% dintre copiii înscriși sunt la nivel de MENSA (o organizație ai cărei membri se clasează printre primii 2% la testele de inteligență), adică au un IQ mai mare sau egal cu 140. Ea își numește elevii „talentați”, ferindu-se de termenul „geniu”, despre care crede că și-a pierdut din semnificație, fiind folosit în exces.

Înainte de a urma cursurile Romanian Gifted School, copiii fac o testare WISC (Wechsler Intelligence Scale for Children), care măsoară Indexul de Înțelegere Verbală; Indexul Raționamentului Perceptiv; Indexul Memoriei de Lucru; Indexul Vitezei de Procesare. Se face, de asemenea, și o trecere în revistă a dificultăților de învățare – dislexie, discalculie, disgrafie, Asperger, AD(H)D. Se au în vedere, totodată, și interesele celor mici, stilurile de învățare (vizual-spațial, secvențial-auditiv), prelucrarea informației (reflexiv, activ, teoretic, pragmatic), motivația pentru învățare (orientat spre rezultat sau spre proces). Elevii de la Romanian Gifted School au, în proporție de 90%, un coeficient de inteligență peste medie. 

„Caracteristicile comune copiilor cu abilități înalte sunt: folosirea unui limbaj avansat timpuriu și extinderea vocabularului, cititor autodidact, interese concentrate sau o mare varietate de interese, obiective academice auto-impuse, deosebit de curios, memorie neobișnuit de bună etc.”, explicat Simona Mitrea într-un interviu pentru cristinastanciulescu.ro.

Cum arată programul elevilor înscriși la școală pentru copii abilități înalte

La Romanian Gifted School, programul elevilor începe la 8:30, cu întâlnirea de dimineață, apoi continuă cu materii conform orarului. Între orele 14:00 și 16:00, copiii de la școala primară au activități în aer liber, iar elevii mai mari, au ore până la ora 16:00.

Pe lângă dezvoltarea abilităților cognitive, cursurile pun accent pe dezvoltare personală și fiziologică.

„Părinții care vin spre RGS sunt deschiși conceptului de școală, citesc despre copiii cu abilități înalte, sunt dornici de schimbare și motivați să-și sprijine copiii. Nu sunt din categoria celor care consideră că singură formă de performanță sunt olimpiadele”, declară Simona Mitrea pentru Școala 9. Aceasta mai spune că părinții își pot înscrie copiii la Romanian Gifted School încă de la vârstă de 2 ani. Între 2 și 3 ani nu se susțin evaluări cognitive, ci se urmărește anamneză acestuia. Între 3 și 5 ani și 11 luni, cei mici sunt evaluați fără a li se pune coeficienți de inteligență, iar între 5 și și 11 luni și 16 ani și 11 luni copiii și adolescenții sunt evaluați cognitiv, emoțional, social și comportamental.

„La înscriere, copiii peste 12 ani susțin probe scrise și orale la limba engleză. Toți copiii și adolescenții sunt invitați o zi sau două în cadrul școlii pentru a le observă adaptarea la noul mediu, motivația, gradul de frustrare, efortul depus în procesul educațional și colaborarea cu colegii”, spune aceasta.

Nicio clasă nu are mai mult de 12 elevi, iar la liceu se lucrează în grupuri împărțite în funcție de materiile alese pentru Bacalaureatul Internațional. Până la vârstă de 8 ani, elevii nu au teme pentru acasă, ci mai degrabă „teme prin care să urmărească evoluția unui copac, a unei flori, să discute pe anumite teme cu părinții lor. După această vârstă, încep să lucreze la proiecte cu grad de dificultate adaptat vârstei. Nu se promovează competiția individuală, ci mergem pe ideea de a crește motivație intrinsecă”, spune fondatoarea școlii pentru copii cu abilități înalte.

De la 12 ani, elevii încep proiecte cu grad de dificultate crescut, iar de la 16 ani, au de realizat eseuri, proiecte personale, proiecte ample CAS – Creativity, activity, service – prin care să arate că au inițiativă, creativitate, colaborează, au abilități de lideri și au capacitatea de a gândi critic.

La Romanian Gifted School, personalul didactic este format din profesioniști din diverse domenii, de la ingineri și arhitecți, până la muzeografi și autori de carte. Pe lângă aceștia, mai sunt și profesorii de limbă engleză și cei de matematică.

Surse foto: giftedschool.ro

Surse articol: scoala9.rocristinastanciulescu.ro

Articolul urmator
Mai mulți părinți din România riscă să ajungă la închisoare dupa ce și-au retras copiii de la școală, pentru a învăta de acasă
Mai mulți părinți din România riscă să ajungă la închisoare dupa ce și-au retras copiii de la școală, pentru a învăta de acasă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mami, mă doare burtica, nu vreau să merg în prima zi de școală". Cum ajuți copilul să accepte mai ușor emoțiile din prima zi
    „Mami, mă doare burtica, nu vreau să merg în prima zi de școală". Cum ajuți copilul să accepte mai ușor emoțiile din prima zi

    Emoțiile în prima zi de școală se traduc prin senzații care cuprind tot corpul copiilor. Cu ajutorul potrivit venit din partea părinților, copiii pot traversa mai ușor...

    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?
    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?

    Una dintre cele mai importante dovezi ale faptului că micuțul tău a dobândit mai multă independență este să constați că îl poți lăsa singur acasă. Înainte de a...

    Prima școală din lume cu predare virtuală. Cum va schimba Metaversul educația
    Prima școală din lume cu predare virtuală. Cum va schimba Metaversul educația

    Lumea virtuală se dezvoltă, la fel și metaversul. Metaversul, care este un spațiu 3D virtual creat pentru a înlocui rețelele sociale și întregul internet în general,...

    Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?
    Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?

    Etapa cea mai delicată din viața unui elev este școala generală, perioada de gimnaziu. Atunci apar dramele, frustrările, elevii nu mai au o singură învățătoare, ci mai mulți...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    15 abilități de viață pe care trebuie să le învețe copiii până la 8 ani
    15 abilități de viață pe care trebuie să le învețe copiii până la 8 ani

    Nu vă faceți mustrări de conștiință că vă puneți copiii „la treabă”. Este chiar indicat să implicați copiii în activități gospodărești. Iată la ce vă pot...

    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală
    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală

    Dacă anumiți părinți consideră școala esențială pentru educația copiilor, pentru alți părinți sunt mai importante abilitățile dobândite prin implicarea în...

    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă
    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă

    Potrivit medicilor, un ruscac prea greu pentru un copil provoacă nu doar disconfort, dar poate duce și la o varietate de probleme de sănătate pe drum, în special dacă acesta a...

    © 2025 Qbebe