Unii părinți sunt foarte protectori cu copiii lor și abia dacă îi lasă să facă unele activități simple prin casă. Alții știu cât de importantă este învățarea lucrurilor de bază, care le vor fi de foarte mare folos în viață celor mici.
Abilități precum așezarea mesei, gătitul, aranjarea patului, chiar și spălarea rufelor sunt foarte importante pentru copii. Din păcate, în societatea modernă actuală, părinții se dovedesc a fi foarte protectori cu copiii lor și îi angajează în atât de multe activități extrașcolare, încât cei mici abia dacă mai au timp să învețe treburile casnice de bază.
Este surprinzător cum un copil de numai șapte ani poate umbla pe rețelele de socializare sau se poate juca ca un adevărat maestru jocuri pe computer, dar nu poate uda plantele și nici încărca mașina de spălat vase. Iată care sunt principalele lucruri pe care copiii trebuie să știe să le facă până când împlinesc vârsta de 8 ani.
Hrănirea animalelor de companie
Pare simplu să hrănești cățelușul sau pisicuța, ori chiar broasca familiei sau să pui bobițe papagalului, dar pentru unii copii este foarte complicat. Părinții au rolul de a-l învăța pe cel mic câtă hrană să îi pună animalului preferat, de câtă apa are nevoie și unde este colțișorul lui sau ei de masă. Copilul trebuie să fie pus în temă că animalele de companie lasă mizerie și ar fi bine să strângă după ele.
Activități ce țin de curățarea rufelor
Copilului trebuie să i se arate unde este mașina de spălat rufe, cum funcționează aceasta și câte rufe încap în ea. De asemenea, este bine să le arătați copiilor cum să dea drumul la un program atunci când sunt mai mărișori, cum să măsoare detergentul și balsamul de rufe și câteva tehnici de împădurire ale hainelor după ce se usucă.
Pregătirea cinei și strângerea mesei
Desigur că nu îl veți învăța pe copilașul care nu a împlinit încă vârsta de opt ani rețeta faimoasă a bunicii de musaca, dar trebuie să știe cum funcționează lucrurile într-o bucătărie și să vă dea o mână de ajutor. Vă poate ajuta la spălarea și curățarea fructelor și legumelor, la curățarea cartofilor și chiar la pregătirea unui fel de mâncare de bază, cum ar fi spaghete cu sos.
Cele mai bune lecții pe care le înveți de la părinți
Spălarea vaselor
Un copil care încă nu a împlinit vârsta de 8 ani trebuie să știe cum se încarcă o mașină de spălat vase, cum se măsoară detergentul și cum să șteargă vasele și să le așeze la locul lor sau măcar pe blatul din bucătărie. Dacă nu aveți mașină de spălat vase, învățați-l să dozeze detergentul pe burețelul lui special și să își spele singur farfuria și cana.
Activități de curățenie în casă
Curățenia în casă poate include multe lucruri. Putem vorbi despre ștergerea prafului, ștergerea podelelor, ștergerea mesei sau chiar folosirea aspiratorului sau a unei măturici, dacă este prea mic pentru aspirator. Copilul trebuie să știe că o casă curată implică multă muncă.
Curățarea băii
Încă de mici, copiii trebuie învățați să șteargă capacul de toaletă după ce îl folosesc, să poată înlocui hârtia igienică atunci când se termină. Îi puteți învăța chiar să șteargă cada sau cabină de duș după ce le folosesc, chiuveta după ce se spală pe dinți și toaleta după ce o folosesc.
Activități de cusut de bază
Un copil de 7-8 ani este suficient de mare încât să mânuiască un ac. Nu vă temeți că ar putea păți ceva rău. Învățați-l să își coasă șosețele pentru început sau un nasture care tocmai ce i-a picat de la cămașă.
Folosirea măturei
Mătura este o ustensilă de curățenie nelipsită din orice casă. Oricât ar părea de învechită, este foarte utilă atât în interior, cât și în exterior. Învățați copilașul cum să folosească măturica și fărașul pentru a curăța măcar mizeria pe care o face când intră în casă cu pantofii murdari.
Prepararea unui fel de mâncare foarte ușor
Copii adoră să gătească. Fie că este vorba de o omletă, de o porție de spaghetem de un ou prăjit sau de o clătită, nu ezitați să implicați copilul în toate activitățile din bucătărie.
Cumpărăturile săptămânale
Atunci când sunt mici, copiii trebuie luați la cumpărături de către părinți pentru ca aceștia să se asigure că micuții învață care sunt alimentele de bază, de ce nu trebuie să se abată de la o listă de cumpărături, unde să găsească anumite produse și care sunt raioanele pe care le frecventează mai des întreaga familie. De asemenea, când mai cresc, copiii când trebuie învățați să urmărească datele de expirare ale produselor și să îi urmărească pe părinți cum plătesc pentru alimente.
25 de lecții pe care le-ai învățat când erai mic, dar care sunt învechite
Împachetarea unui cadou
Deși pare dificilă această sarcină, împachetarea unui cadou nu necesită cursuri specializate. Chiar și un copil de opt ani poate să pună un cadou într-o cutiuță și apoi să îl înfășoare într-o hârtie frumos colorată, legând-o cu o fundă atentă aleasă de părinți. De asemenea, copiii trebuie să învețe de mici importanța oferirii unei felicitări personalizate sărbătoritului.
Folosirea unui ciocan
Nu, copilul nu își va zdrobi degetele dacă îi veți da în mână un ciocănel. Mânuirea unui ciocan ține de motricitatea lui fină și ar fi ideal să-i arătați atât băiețelului, cât și fetiței, cum să țină cuiul și cum să folosească ciocanul.
Curățenia în dormitor
Curățenia în dormitor este necesară în fiecare săptămână. De la schimbarea așternuturilor și până la aspirarea întregii suprafețe, adunarea jucăriilor și eliminarea gunoaielor, copilul poate fi implicat în aceste treburi gospodărești. În plus, este foarte important ca de mic să învețe să își facă patul în fiecare dimineață.
Acordarea primului ajutor
Este impropriu să ne referim la un copil de opt ani ca și la un adult care poate acorda primul ajutor în cazul unui accident. Dar trebuie să ne învățăm copiii încă de mici cum să sune la 112, sau cum să curețe, să dezinfecteze și să panseze o rană minoră sau cum să își pună singur un plasture.
Citirea unei hărți
Deși GPS-ul este folosit la scară largă pe telefoane sau pe tablete, copilul trebuie să știe să citească o hartă. Mai ales atunci când se află în excursie cu părinții, iar semnalul semnalul la internet este foarte slab, această abilitate este foarte importantă pentru ca micuții să nu se rătăcească.
Cu aceste abilități de bază, pornește copilul în viață mult mai ușor, simțind că este o parte importantă a familiei. Familiarizați-l fără frică cu toate aceste activități prin joacă.
Surse foto: pexels.com, unsplash.com,
Surse articol: cafemom.com