Exemple de „lecții" legate de conduită, de stilul de viață
„Alege calea cea mai sigură"Aceasta este una dintre cele mai frecvente lecții pe care o primeau tinerii în secolul trecut, dar despre care putem spune că este depășită.
Dacă înainte tinerii erau sfătuiți să fie cât mai buni la primul lor loc de muncă pentru a-l putea păstra toată viața, acum lucrurile stau cu totul altfel. Într-o eră a schimbărilor permanente, capacitatea de a te adapta la nou este esențială în evoluția profesională.
„Rezumă-te la ceea ce știi să faci cel mai bine"
Este o afirmație, dar și o lecție de viață ce era valabilă acum mult timp, când se pleca de la premisa că fiecare este bun la ceva și are de făcut treaba sa, fără să intervină peste altcineva.
Acum însă acest sfat nu mai are valoare, cu atât mai mult cu cât fiecare are șansa să învețe mereu lucruri noi, să deprindă noi abilități, ce ne permit să ne modificăm oricât de des activitățile desfășurate.
„Lucrurile bune li se întâmplă celor ce știu să aștepte"
Este o lecție ce era foarte frecventă în trecut, dar care nu mai este acum la fel de actuală.
Dacă înainte ritmul vieții era mult mai lent și cerea răbdare, acum lucrurile se schimbă de la un moment la altul. Astfel, oportunitățile pot apărea și ele când ne așteptăm mai puțin, așa că trebuie să fim pregătiți pentru a nu le rata.
„Nu vorbi înainte ca ceilalți să înceapă să vorbească"
În trecut era un sfat obișnuit, venit din partea adulților, ca un copil să nu înceapă să vorbească până când cei mai mari nu inițiau acest demers sau să nu vorbească decât atunci când era întrebat.
Pentru zilele noastre, acest îndemn nu mai este valabil, iar copiii au nevoie să fie încurajați să comunice, să se exprime, astfel încât să învețe cum să se comporte în diverse contexte sociale.
„Fii bărbat!"
În mod sigur că ai auzit adesea, mai ales în vremurile mai de demult, cum bărbații îi sfătuiau pe băieței să „fie bărbați", mai exact să fie curajoși, puternici și să nu se lase intimidați de nimic. Practic, ei trebuiau să-și depăseașcă tot timpul limitele și să nu-și arate nicicând slăbiciunile.
Psihologii consideră că o asemenea lecție de viață nu este deloc benefică, în condițiile în care copiii au dreptul să-și exprime spaimele, emoțiile. Nu le va fi de niciun folos să nu poată face acest demers, întrucât așa pot acumula frustrări, se vor simți neascultați și nu vor învăța să arate ceea ce simt. În plus, le va fi mult mai greu să învețe ce înseamnă empatia.
Citește și: 4 secrete care te vor ajuta să crești un copil încrezător
„Fii tare"
Și acest îndemn este cam același lucru cu „Fii bărbat" și era des folosit.
Acum însă psihologii sunt de părere că, deși este bine să ne mobilizăm și să fim puternici în orice situație, acest lucru nu înseamnă că trebuie să ajungem să ne ignorăm emoțiile sau semnalele pe care ni le transmite corpul. Mult mai bine va fi să știm să ne și oprim, să avem răbdare cu noi înșine și să ne exprimăm emoțiile, sentimentele.
„Gândește-te mai ales la tine, lasă-i pe ceilalți"
Psihologii spun că este un sfat bun, dar până la un punct. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre universul afacerilor, în prezent este important ca un lider să se preocupe nu numai pentru binele său, ci și pentru al celorlalți. Astfel, succesele pot fi mai mari grație implicării, cooperării.
„Trebuie să fii mereu activ, să nu stai degeaba"
Și specialiștii ne recomandă să fim cât mai activi, până la o vârstă cât mai înaintată. Dar să fim non-stop ocupați cu câte ceva nu este cel mai bun lucru pe termen lung, întrucât putem ajunge să fim epuizați.
Mult mai actual este sfatul potrivit căruia este ideal să îmbinăm perioadele active cu perioade de relaxare, de pauză pentru ca sănătatea noastră și randamentul de la locul de muncă să nu aibă de suferit.
„Este o lume dură, ce funcționează conform principiului „care pe care"
Chiar dacă știm cât de importantă este competiția în zilele noastre, experții sunt de părere că insistarea asupra ideii că este necesar „Să ucizi ca să nu fii tu ucis" nu mai este de actualitate.
Ceea ce contează în universul afacerilor din prezent, spun specialiștii, este să poți să aduci mereu îmbunătățiri, noutăți, să oferi ceva în plus față de restul.
Ce „lecții", legate de sănătate și de îngrijire, se dădeau în vremea copilăriei noastre
„Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei"
Este adevărat că mare parte a specialiștilor susțin și azi acest punct de vedere, dar cercetările recente nu ne aduc o dovadă clară a faptului că micul dejun, luat în fiecare zi, poate să ne facă mai sănătoși sau mai productivi la locul de muncă.
Cel mai important este să reușim să avem o dietă echilibrată în cadrul tuturor meselor și gustărilor de peste zi și să mâncăm atunci când simțim într-adevăr că ne este foame.
„Nu mai mânca atâta ciocolată, o să îți apară coșuri pe față"
În special în perioada de pubertate ai auzit de la mama ta un asemenea sfat, care te-a făcut probabil să renunți să te mai delectezi cu acest desert.
Dacă ne raportăm însă la prezent, medicii dermatologi consideră că un consum moderat de ciocolată nu va crea niciun fel de probleme în ceea ce privește acneea. În realitate, spun ei, această afecțiune este legată mai degrabă de probleme cu porii, de prezența unor bacterii sau de existența unor tulburări hormonale.
„Culcă-te devreme și trezește-te devreme"
Deși în trecut se punea mult accent pe acest obicei, acum nu mai putem spune că acesta e foarte valabil.
Dimpotrivă, având în vedere multitudinea de activități ce trebuie să aibă loc în programul nostru, flexibilitatea, capacitatea de a ne adapta schimbărilor este cea care ne va determina să adoptăm un anumit orar de culcare și de trezire.
„Dacă nu vrei să răcești, nu ieși afară când plouă și când este frig"
În strânsă legătură cu sfatul anterior se află și acesta. Nici în această privință se pare că mamele sau bunicile noastre nu au avut pe deplină dreptate.
Studiile din domeniu arată că într-adevăr, dacă în organismul nostru există bacterii sau viruși, expunerea la frig și la umezeală poate să declanșeze o răceală sau o infecție respiratorie.Dar dacă în organismul nostru nu există bacterii sau viruși, iar sistemul nostru imunitar se află într-o stare de funcționare bună, este puțin probabil să ne îmbolnăvim, chiar dacă ieșim pe frig și pe ploaie.
În plus, va fi foarte important să ne îmbrăcăm adecvat pe o asemenea vreme, să avem grijă să nu ne udăm în primul rând la cap și la picioare.
„Nu ieși afară cu părul ud"
Mamele și bunicile noastre ne-au dat adesea această „lecție" în copilărie, crezând că aaș ne vor apăra de răceli.
Desigur, dacă vom ieși cu părul ud în frig există posibilitatea să răcim, dar dacă afară nu este frig șansele de a ne îmbolnăvi sunt reduse, în condițiile în care mare parte a răcelilor sunt provocate de viruși.
„Ai grijă să nu înghiți gumă de mestecat, întrucât aceasta poate rămâne în stomacul tău pentru mai mulți ani"
Când erai copil, unul dintre lucrurile cu care te speriau cei mai era că, dacă vei înghiți guma de mestecat, aceasta se va lipi de stomacul tău și va rămâne acolo timp de 7 ani.
Medicii îi contrazic pe cei ce au acest punct de vedere, dându-ne următoarea explicație: ingredientele din care este făcută guma de mestecat nu pot fi digerate de stomac, dar aceasta va putea fi eliminată fără probleme după aproximativ două zile. Desigur, intervalul în care ca fi eliminată diferă de la caz la caz, dar până acum nu s-a ajuns la concluzia că guma ar putea rămâne în sistemul digestiv mai mult de 7-10 zile.
„Dacă îți vei rade părul, acesta va crește mai gros"
Un astfel de sfat ne-a fost dat mai ales în adolescență, când am început să fim mai preocupate de îndepărtarea părului nedorit.
În zilele noastre, medicii dermatologi ne asigură însă că nu se poate vorbi despre diferențe semnificative între părul ras cu lama și cel îndepărtat prin alte mijloace (precum epilarea cu ceară), nici în privința cantității de păr nou crescute, nici în privința aspectului (dacă este mai des sau nu).
„Un măr pe zi va ține doctorul departe"
Cu siguranță că nimeni nu poate nega faptul că mărul este un aliment foarte sănătos, plin de nutrienți esențiali și de fibre. Dar de aici și până la a face afirmația că acest fruct te poate feri de orice îmbolnăviri este cale lungă.
Studii recente arată că, din păcate, dacă în organismul nostru pătrund bacterii sau viruși puternici, mărul nu poate face nimic pentru a ne proteja contra lor. Desigur, vitamina C din măr ne va ajuta sistemul imunitar, dar nu în orice situație.
„Pune-ți ceva pe cap pentru a-ți fi cald"
Și această „lecție", pe care o primeam adesea când eram copii, nu se sprijină pe argumente pertinente.
Dimpotrivă, experții au constatat că procentul de căldură care se eliberează la nivelul capului nu este mai mare decât aceea eliberată de alte părți ale corpului. De exemplu, un studiu efectuat pe oameni care au purtat un costum de baie a demonstrat că aproximativ 10% din căldura corpului care se pierde provine de la cap.
„Dacă vei sta prea aproape de televizor, vei avea probleme cu ochii"
Când erai copil în mod cert că ai primit de la adulții din jurul tău un asemenea avertisment.
Acesta nu mai este însă de actualitate, cu atât mai mult cu cât noile generații de televizoare nu mai emit radiații la fel de nocive ca în trecut. Totodată, specialiștii nu au găsit dovezi care să ateste faptul că dacă stăm la televizor prea aproape vom avea probleme cu vederea.
„Nu-ți mai trosni degetele. Vei face artrită!"
Acest îndemn a fost mult folosit în secolul trecut din dorința părinților de a-i face pe ai lor copii să renunțe la un obicei deranjant.
Studiile efectuate în ultimele decenii au arătat că trosnitul degetelor, al articulațiilor, nu sunt responsabile de o creștere a riscului de a face artrită. În ceea ce privește zgomotul provocat de acest gest, se pare că este vorba de eliberarea unui gaz provenit din lichidul sinovial.
„Vezi că o să-ți strici ochii dacă vei citi într-o lumină slabă"
Mare parte dintre noi au primit acest sfat în copilărie, dar acum nu mai este ceva de actualitate.
Noile studii au demonstrat că cititul, solicitarea ochilor într-o lumină slabă nu are efecte pe termen lung asupra acuității vizuale.
„Mănâncă morcovi în fiecare zi ca să poți vedea bine și pe întuneric"
Fără îndoială că părinții și bunicii noștri ne dădeau această „lecție" pentru a se asigura că vom îndrăgi acest aliment valoros.
Chiar dacă morcovul este plin de vitamina A, cercetătorii nu au putut găsi o dovadă clară că ea poate îmbunătăți inclusiv capacitatea de a vedea bine pe întuneric.
Adevărat este însă că vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor noștri, iar morcovii sunt o sursă excelentă a acesteia.
„Dacă vei bea cafea, nu vei mai crește"
Probabil că și tu ai auzit des acest sfat în copilărie.
Trebuie să știi însă că nu mai este de actualitate acum, când cercetările au ajuns la concluzia că un consum ridicat de cafeină poate încetini ușor rata de absorbție a calciului în organismul copilului.
Dar dacă un copil va fi expus unei cantități foarte mici de cafeină (de exemplu, uneori va lua o înghițitură de cafea), nu înseamnă că oasele sale vor fi afectate și că nu va mai crește. Iar pentru a fi sigură că vei contracara orice eventual „pericol" al cafelei, oferă-i copilului, cât mai des, lapte.
„Nu te atinge de vreo broască râioasă întrucât poți să faci negi"
Acest sfat s-a transformat într-un adevărat „mit", pe care l-ai auzit de mai multe ori, în special pe vremea în care erai copil.
Specialiștii ne asigură însă că negii nu au nicio legătură cu a atinge sau nu o broască râioasă. De apariția lor este responsabil virusul HPV, care se poate extinde mai rapid dacă există condiții favorabile, precum: mici crăpături ale pielii, umezeală crescută, transpirație excesivă.
„Când ești răcită și ai febră, nu mai mânca la fel de mult"
În vremurile mai vechi, exista concepția potrivit căreia o alimentație consistentă putea duce la creșterea temperaturii corpului și putea „alimenta" febra.
Studii mai recente (precum unul din anul 2002) au arătat că limitarea drastică a numărului de calorii ingerate când suntem răciți și avem febră va încetini refacerea organismului, fiind mai degrabă dăunătoare sistemului imunitar.
Mult mai sănătos va fi să consumăm, atât cât putem, alimente ce ne pot întări imunitatea (cum ar fi fructe și legume) și să ne hidratăm suficient.
Citește și: 9 greșeli de prim ajutor care sunt doar mituri periculoase, explicate de specialist
Voi pe care dintre „lecțiile" prezentate le-ați primit cel mai des în copilărie?
Surse:
www.bestlifeonline.com, www.businessinsider.com, www.sites.psu.edu