Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații

Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În condițiile în care mediul online este tot mai aproape de copilul tău, te străduiești adesea să identifici punctele „tari” și pe cele „slabe” ale libertății din planul digital, stabilind anumite limite ale acestei libertăți. În funcție de vârsta copilului, poți găsi, cu ajutorul unor aplicații, al unor setări și al unor programe, modalități prin care să te asiguri că va avea parte de protecție când descoperă lumea cu ajutorul universului online. 

Ce este controlul parental?

Controlul parental se referă la programe sau la aplicații care permit monitorizarea și restricționarea activității unui copil, când acesta se află în mediul online. Practic, prin acest tip de control se realizează limitarea conținuturilor la care are acces când utilizează telefonul, tableta, computerul sau chiar televizorul.

Sunt disponibile numeroase programe utile în acest scop, care pot bloca și filtra site-uri și conținuturi, care pot înregistra activități, care pot limita timpul petrecut online, care permit să poată fi văzut istoricul căutărilor etc. Spre exemplu, controlul parental pus la dispoziție de Windows 10, deși este mai complicat decât cel propus de variantele anterioare ale Windows, îți permite să cunoști activitatea pe care copilul tău o desfășoară în mediul online. Pentru a reuși să te descurci și cu această nouă variantă de Windows, vezi care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi vizionând și un film despre controlul parental disponibil pe YouTube:

De ce este util controlul parental

Există numeroase variante de instrumente de control parental și de monitorizare pe care le pot folosi părinții. Spre exemplu, sunt disponibile produse sau aplicații pe care le poți cumpăra sau care sunt gratuite. Oricare dintre ele pot fi prezente pe telefon, pe tabletă, pe sistemele de operare sau în cadrul serviciilor puse la dispoziție de serviciul de internet pe care îl folosești. De asemenea, există și extensii în cadrul unor browsere populare pentru a se limita accesul copiilor la un anumit conținut. Totodată, există și routere de internet care oferă posibilitatea realizării controlului parental de fiecare dată când copilul utilizează internetul.
Nu în ultimul rând, anumite aplicații și site-uri au propriile lor sisteme de control parental. În funcție de instrumentele alese, acestea sunt utile întrucât:
  • Vor filtra/bloca site-uri sau conținuturi nepotrivite pentru copii
  • Vor limita posibilitatea de a se descărca sau de a se achiziționa anumite aplicații
  • Vor monitoriza și vor raporta site-urile sau aplicațiile folosite de copil
  • Vor monitoriza cea ce copilul postează sau vizionează pe rețelele de socializare
  • Vor diminua riscul ca un copil să fie expus la bullying-ul în mediul online (cyberbullying)
  • Vor limita timpul total petrecut pe ecrane sau pe cel petrecut folosindu-se anumite aplicații/tipuri de aplicații
  • Vor limita posibilitatea de vizionare a anumitor videoclipuri, filme sau emisiuni în funcție de vârstă- De exemplu, pentru copiii mici se poate recurge la YouTube Kids (aceasta reprezintă o variantă a canalului YouTube, datorită filtrelor speciale existând posibilitatea să fie afișate doar acele conținuturi ce sunt pentru copii)
  • Vor bloca muzica în care se regăsesc versuri nepotrivite pentru copii
  • Vor putea controla utilizarea unor device-uri din casă 
  • Vor limita ceea ce un copil găsește folosindu-se de un motor de căutare
  • Unele aplicații de control parental te ajută să-ți localizezi copilul, să știi unde se află la un moment dat
Unul dintre cele mai importante roluri ale controlului parental este și acesta: să ofere posibilitatea de a cunoaște jocurile pe care le joacă un copil, dar și cât timp le alocă. Datorită sistemelor de control parental puse la dispoziție de unele dintre cele mai cunoscute jocuri, există posibilitatea realizării de setări care să permită oprirea automată a unui joc odată ce a expirat timpul setat inițial. Spre exemplu, Fortnite (creat de „Epic Games”), faimosul joc video, pune la dispoziție diferite instrumente de control parental pe care le poți utiliza pentru a supraveghea activitatea copilului. În același timp, vei avea posibilitatea de a realiza setări de control parental pentru Fortnite pe platforme precum PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, Windows 10 sau pe telefonul mobil. 
Pentru a pune în funcțiune setările pentru „parental control” în cadrul jocului Fortnite, vei ține cont de următoarele instrucțiuni:
  • Se va lansa Fortnite pe platforma dorită
  • Se va deschide meniul din colțul din partea dreaptă sus a ecranului
  • Se va selecta opțiunea „Parental Controls”
  • Ți se va cere să confirmi adresa de email legată de contul pe care îl ai- Dacă nu există niciuna, vei fi îndrumată către un browser ca o poți face
  • Vei stabili un cod PIN format din șase caractere
  • Stabilește modalitățile de control parental care vrei să fie funcționale sau nu- Printre acestea se numără: restricții privind diverse achiziții, restricții ale posibilității de a comunica și cu alți jucători, restricții privind timpul de joc, restricții privind posibilitatea de a adăuga prieteni, restricții privind conținuturile ce pot fi vizionate și împărtășite etc.

Cum setezi control parental pe telefon?

În condițiile în care un copil petrece tot mai mult timp pe telefon, va fi întotdeauna binevenit să ai la dispoziție un instrument de control parental pentru a-i putea monitoriza activitatea, pentru a reduce din riscul de a deveni dependent de telefon. Controlul parental depinde însă de tipul de telefon pe care copilul îl va utiliza, dacă este vorba despre unul Android (sistemul de operare Android este dezvoltat de Google și se folosește pe anumite smartphone-uri ori pe tablete) sau iOS (creat de Apple și destinat dispozitivelor iPhone, iPad, iPod Touch și alte device-uri de la Apple, precum televizoarele inteligente de exemplu).

Control parental pe android

Dacă dorești să activezi controlul parental pe un telefon Android, poți să optezi fie pentru controlul parental cu ajutorul Google Play, fie pentru cel cu ajutorul aplicației Family Link.

Controlul parental cu Google Play

Pentru a-l instala vei parcurge următorii pași:

  • Vei accesa „Play Store”, vei apăsa pe cele trei liniuțe orizontale ca să accesezi setările și vei alege opțiunea „Setări”
  • Odată ce ești în această opțiune, vei apăsa pe opțiunea „Control parental”, ce se găsește în secțiunea „Control utilizator”
  • Vei activa comutatorul (aflat pe ecran, în partea de sus) și vei crea un cod PIN, pe care îl vei introduce de două ori
  • Vei limita vârsta maximă pentru descărcare și utilizare pentru aplicațiile și filmele pe care le ai în cont

Controlul parental cu Family Link

Aplicația Family Link este creată de Google și pemite părinților să supravegheze activitatea copiilor pe un dispozitiv Android sau iOS (iOS 11 și versiunile superioare), stabilindu-se și anumite reguli de utilizare a internetului. Aplicația poate fi instalată pe dispozitive Android începând cu versiunea 7.0 (Nougat).

Poți să utilizezi Family Link ca să creezi un cont Google pentru un copil sub vârsta de 16 ani (în țara noastră, 16 ani este vârsta minimă de la care un copil poate să-și realizeze un cont Google), iar după ce procesul de conectare se va finaliza, există posibilitatea ca și copilul tău să se conecteze pe propriul dispozitiv cu noul cont pe care l-ai creat.

Primul pas pentru a putea folosi aplicația de control parental Family Link, potrivită și pentru un dispozitiv Android, este să o instalezi pe cel al copilului. După ce a fost creat și contul de Gmail care te va ajuta să monitorizezi activitățile copilului de pe dispozitiv, vei realiza următoarele demersuri:

  • Contul Google folosit pentru configurarea inițială a telefonului va fi afișat alături de cel al copilului- Vei selecta contul Google al copilului
  • Când va apărea un cod de configurare (ca urmare a cererii de asociere a contului copilului cu acela al părinților), vei putea deschide aplicația Family Link
  • Va fi introdusă parola contului copilului
  • Vei primi un mesaj în care se va spune că și contul copilului s-a alăturat celui al părintelui/familiei și vei activa opțiunea „Alătură-mă”
  • Vei activa opțiunea „Permite”
  • Vei activa managerul de profil- Acesta este un tip de administrator cu mai multe funcții (precum: controlarea numărului de încercări pentru blocarea ecranului; dezactivarea unor funcții pentru blocarea ecranului; setarea caracterelor ce pot fi incluse în codul PIN; criptarea datelor ce țin de aplicațiile stocate etc.)

Control parental pe iOS

Spre deosebire de telefoanele Android, pe cele iOS nu se poate vorbi despre funcția de adăugare a unui utilizator nou în scopul realizării controlului parental. Cu toate acestea, controlul parental pe un telefon iPhone se poate efectua cu ajutorul setării unor restricții de acces la anumite aplicații. Este vorba despre funcția „Screen Time”, ale cărei roluri sunt: gestionarea aplicațiilor pe care le poate utiliza copilul, când le poate utiliza, cum le poate utiliza, limitarea conținutului la care să aibă acces, restricționarea descărcărilor din App Store (magazinul online de aplicații pentru dispozitivele cu sistem de operare iOS).

Pentru a pune în funcțiune „Screen Time”, va trebui să procedezi așa:

  • Vei accesa „Settings” (Setări), apoi „Screen Time” și în final opțiunea „Content& Privacy Restrictions”
  • Vei selecta opțiunea de restricții și te vei gândi la o parolă (trebuie să o ții minte pentru că vei avea nevoie de ea când vei dori să schimbi configurația)
  • Vei selecta aplicația/aplicațiile pentru care vei restricționa accesul copilului- Dacă vrei, poți să limitezi și durata utilizării diverselor categorii de aplicații (precum „Creativity”, „Entertainment”, „Games”, „Education”, „Social Networking”, „Health&Fitness”, „Other- „App Store”, „iTunes Store” etc.)

Când intenționezi să restricționezi accesul la o anumită aplicație, vei lucra astfel:

  • Din „Settings” te vei duce la „Screen Time”
  • Vei selecta dispozitivul dorit (pentru care vrei să limitezi accesul la o anumită aplicație)
  • Vei selecta, din secțiunea „Most used”, aflată sub „Screen Time”, aplicația pentru care dorești să restricționezi accesul (dacă nu reușești, mergi la secțiunea „Last 7 days” ca să vezi aplicațiile folosite în ultimele șapte zile)
  • Te vei duce la opțiunea „Add limit” și vei introduce parola stabilită când ai pus în funcțiune „Screen Time”
  • Vei seta limita de timp pentru aplicația aleasă (poți să adaptezi această limită și în funcție de zile)
  • Vei activa opțiunea „Block at End of Limit”
  • În colțul din partea dreaptă sus vei găsi „Add”și vei atinge această opțiune ca să fixezi limita de timp dorită

Controlul parental pe un telefon cu sistem de operare iOS, pe categorii de aplicații, se va efectua urmând etapele de mai jos:

  • Din „Settings” te vei duce la „Screen Time”
  • Te vei duce în „App limits” și vei introduce parola stabilită pentru Screen Time
  • Vei activa „App limits”
  • Vei atinge „Add limit”
  • Vei selecta categoriile de aplicațiile pe care vrei să le limitezi pentru o anumită perioadă de timp
  • În colțul din dreapta sus vei apăsa pe „Next”
  • Vei seta limita de timp
  • Pentru a realiza restricții de acces pentru anumite categorii de aplicații doar în anumite zile vei folosi „Customize Days”
  • Vei selecta limitele de timp și vei da „Back”
  • Vei activa opțiunea „Block at End of Limit”

Așa cum se procedează și în cazul telefoanelor Android și pentru cele iOS poți să efectuezi setări de control parental în App Store sau în iTunes (un serviciu care îți permite: descărcarea sau redarea melodiilor cu Apple Music- dacă există un abonament plătit; organizarea și redarea muzicii, a videoclipurilor; în iTunes Store poate fi găsită muzică, dar pot fi găsite și cărți audio, emisiuni TV, filme, podcasturi care sunt gratuite; permite configurarea unui iPod, a unei tablete, a unui iPhone și adăugarea de muzică, videoclipuri etc.).

mama-si-fetita-ce-stau-pe-o-canapea-fetita-zambeste-in-timp-ce-utilizeaza-telefonul-iar-mama-ei-saluta-in-timpul-unui-apel-video

Control parental în App Store

Pentru App Store vei urma aceste indicații:

  • Te vei duce la „Settings”
  • Vei atinge opțiunea „General”
  • Te vei duce la „Restrictions”- Dacă ai deja opțiunea „Enable restrictions”, vei introduce parola. Dacă nu este deja activată, o vei activa și vei introduce parola
  • Vei limita accesul la App Store- Aici vei găsi aceste opțiuni: „Installing Apps” (ca să permiți sau nu instalarea de aplicații pe telefon), „Deleting Apps” (ca să permiți sau să previi dezinstalarea de aplicații), „In- App Purchases” (pentru a permite sau a preveni utilizatorii să achiziționeze aplicații)
  • Atinge „Apps” (din secțiunea „Allowed Content”)
  • Vei selecta restricțiile care țin de vârstă- Poți stabili nivelul de maturitate al aplicațiilor (de exemplu, de la 4 ani în sus, de la 7 ani în sus, de la 12 ani în sus etc.) ce pot fi deschise de pe iPhone-ul avut la dispoziție. Vor apărea pe ecranul telefonul doar cele pe care le-ai selectat

Control parental în iTunes

Controlul parental în iTunes se realizează după cum urmează:

  • Vei merge la „Settings”
  • Vei selecta „Screen Time”
  • Vei selecta „Content & Privacy Restrictions”
  • Vei introduce parola și o vei confirma
  • Vei atinge opțiunea „Content &Privacy” (numai dacă butonul ce permite schimbarea este gri)
  • Vei selecta „Allowed apps”
  • Vei selecta „iTunes Store switch”

Anumite tipuri de iPhone din gama Samsung, precum Galaxy S10 de exemplu, permit realizarea controlului parental cu ajutorul unor aplicații speciale. Printre ele se regăsește și „Ecran Acasă Copii”, utilă pentru a seta limite pentru jocuri, pentru a controla pemisiuni și pentru a primi rapoarte de activitate. Ca să o poți configura, vei proceda așa:

  • Panoul de notificări va fi tras în jos și apoi glisat în stânga
  • Vei atinge pictograma „Ecran Acasă Copii” ca să începi configurarea
  • Vei atinge „Start” ca să poți descărca aplicația
  • Vei atinge „Înainte” și vei fixa un cod PIN
  • Se va afișa aplicația „Ecran Acasă Copii”
  • Vei deschide aplicația
  • Vei atinge pictograma „Settings”
  • Vei selecta „Control parental”și vei introduce și codul PIN

Funcțiile principale ale aplicației „Ecran Acasă Copii” de la Samsung sunt:

  • Îți va arăta aplicațiile ce au fost folosite de către copil
  • Vei putea seta timpul alocat jocurilor
  • Se va afișa conținutul permis de către părinți
  • Pentru fiecare profil se va putea afișa utilizarea zilnică după dată și zi
  • În cazul în care va fi accesat ecranul „Control parental” prin introducerea codului PIN se va putea ajunge la Magazinul Galaxy pentru copii

O altă modalitate de exercitare a controlului parental pe un telefon Samsung este și cu ajutorul „Samsung Kids”. Ca să ai acces la „Samsung Kids” vei urma acești pași:

  • Vei glisa în jos ca să deschizi panoul rapid
  • Vei apăsa pe simbolul „Samsung Kids” din panoul rapid
  • Vei apăsa „înainte” pe pagina de întâmpinare a „Samsung Kids”
  • Vei introduce un cod PIN pe care îl vei confirma (dacă ai setat blocarea dispozitivului, nu ți se va cere codul PIN) și după aceea vei accesa „Samsung Kids”
  • Poți să pregătești setări parentale- Vei apăsa butonul din partea dreaptă sus ca să poți seta timpul de joacă permis copilului, dar și ca să fixezi limite pentru contactele și aplicațiile pe care le poate accesa acesta

Nu va fi complicat să realizezi dezactivarea controlului parental de pe un telefon Samsung. În funcție de preferințe, poți opta pentru:

  • Dezactivarea controlului parental din meniul de aplicații- Se va selecta „Apps” din meniul principal, vei merge la „Mai multe opțiuni”, apoi la „Dezinstalare/dezactivare aplicații”. Vei selecta opțiunea „Dezinstalare” din dreptul aplicației pe care o vei dezinstala
  • Dezinstalarea controlului parental din managerul de aplicații- Te vei duce la „Setări” și apoi la „Manager de aplicații”. Vei selecta o anumită aplicație din listă. Vei selecta „Dezinstalare”

Controlul parental pe Huawei

În cazul în care copilul tău are la dispoziție un telefon Huawei, trebuie să știi că poți recurge oricând și la controlul parental. Ceea ce poți face este să previi ca micuțul să petreacă prea mult timp pe telefon (vei stabili un timp de ecran), având posibilitatea să gestionezi și disponibilitatea aplicațiilor și a fișierelor multimedia pe care să le poată accesa. În același timp, poți să configurezi și un nou user, care să fie activat în momentele în care telefonul va fi la copil (pentru a se bucura de un joc de exemplu). Ca să poți să realizezi configurația pe un telefon Huawei Android vei proceda așa:

  • Se accesează meniul „Setări” („Settings”)
  • Te vei duce la secțiunea „Users & Accounts”
  • Vei merge la secțiunea „Users”
  • Vei activa „Add user” (adică „adaugă utilizator”)
  • Vei ține seama de pașii indicați pe măsură ce vei lucra pe telefon 
  • Când se va solicita setarea unui cont „Google”, se va selecta „skip”- Acest demers este necesar pentru a te asigura că nu va exista acces la magazinul Google Play

În situația în care dorești să adaugi un cont Google, este posibil și să restricționezi ulterior accesul la Google Play Store:

  • Mai întâi se va accesa „Google Play Store”
  • Vei selecta meniul lateral (apăsând pe liniile paralele)
  • Vei selecta opțiunea „Settings- Parental Control”
  • Când ți se va cere un cod PIN, îl vei stabili și apoi accesul poate fi configurat în funcție de categorii de conținut- Dacă vrei să eviți riscul de a se achiziționa aplicații și de a interveni costuri suplimentare, nu vei asocia un card bancar contului Google

De altfel, la fel ca pe alte dispozitive Huawei, controlul parental pe telefon este posibil grație secțiunii numite „Colțul Copiilor”. Ea include setările ce fac parte din controlul parental, iar parola pe care o vei introduce este necesară pentru că:

  • Va ajuta la configurarea setărilor de siguranță
  • Va ajuta la editarea informațiilor din profilul special pentru copii
  • Va limita orele de acces zilnic la dispozitiv, limitând timpul de utilizare 
  • Va înregistra amprenta copilului (ca să te asiguri că există un acces limitat și pentru o deblocare care să se realizeze cât mai ușor)

Cele mai bune aplicații de control parental 

Aplicațiile de control parental au fost create special pentru monitorizarea, restricționarea și gestionarea activității copiilor pe diferite device-uri. În funcție de ceea ce îți dorești de la asemenea aplicații, ai posibilitatea să o alegi pe cea pe care o consideri cea mai potrivită nevoilor familiei tale. 

Net Nanny

Este considerat cel mai bun program de control parental. Net Nanny se poate folosi pentru un iPhone, dar și pentru un telefon Android. De asemenea, se poate utiliza pentru Mac, pentru Windows, dar și pentru Kindle și Chromebook. Prețul la care poate fi achiziționat programul variază în funcție de planul pentru care optezi, de la 50 la 129 dolari pe an. Cu ajutorul Net Nanny pot fi protejate mai multe device-uri (de exemplu, 5 sau 20). Caracteristicile prin care se remarcă sunt:

  • Posibilitatea de a stabili un anumit interval în care copilul poate utiliza device-urile, posibilitatea de a limita activitatea acestuia în mediul online
  • Blocarea anumitor site-uri
  • Blocarea anumitor aplicații
  • Pune la dispoziții filtre pentru internet
  • Posibilitatea de a identifica locația telefonului copilului
  • Blocarea conținuturilor pornografice
  • Protejarea copilului când acesta se află pe rețelele de socializare
  • Monitorizarea activității pe YouTube
  • Oferirea de avertismente și de rapoarte privind activitatea copilului în mediul online

Norton Family

Face parte dintre cele mai cunoscute aplicații de control parental, putând fi utilizată atât pe un telefon iPhone, cât și pe un dispozitiv Android (este nevoie de Android 8 sau de o versiune ulterioară). Norton Family funcționează și în cadrul sistemului de operare Windows (începând cu Windows 7) și este de ajutor întrucât:

  • Oferă instrumente ce blochează site-urile nepotrivite pentru copil și te ține la curent în legătură cu cele pe care le accesează 
  • Permite planificarea intervalelor de timp dintr-o zi sau dintr-o săptămână, dar și numărul de ore în care copilul poate utiliza device-urile
  • Poți vedea cuvintele, expresiile pe care le caută copilul 
  • Ai acces la o listă a videoclipurilor de pe YouTube pe care copilul le accesează și poți chiar și să vizualizezi o parte dintre ele

Prețul Norton Family variază în felul următor:

  • Norton 360 Deluxe (40 euro pe an)- Protejează până la 5 PC-uri
  • Norton 360 Premium (50 euro pe an)- Protejează până la 10 PC-uri

Qustodio

Reprezintă o altă aplicație de control parental ce poate fi utilizată atât pe un iPhone, cât și pe un telefon Android, dar este adecvată și pentru Mac sau pentru Windows. Qustodio a fost creată pentru a crea un spațiu online mai sigur pentru copii, blocând site-uri și conținuturi nepotrivite, ajutând totodată la prevenirea dependenței de ecrane. Alte avantaje pe care le oferă se referă la:

  • Posibilitatea de a identifica locația în care se află copilul, transmiterea de notificări pentru a putea vedea când acesta sosește în locațiile respective și când le părăsește
  • Permite urmărirea apelurilor și a SMS-urilor, detectând contactele ce stârnesc suspiciune
  • Primirea de alerte în momentul în care copilul tău încearcă să acceseze site-uri blocate

Prețul aplicației variază în funcție de numărul de PC-uri pe care va fi instalată:

  • 4,58 dolari/lună (pentru 5 PC-uri)
  • 8,08 dolari/lună (pentru 10 PC-uri)
  • 11,5 dolari/lună (pentru 15 PC-uri)

Kaspersky Safe Kids

Pune la dispoziție diverse instrumente de control parental, ce permit:

  • Localizarea copilului 
  • Controlul asupra timpului pe care copilul îl petrece pe ecrane
  • Blocarea conținuturilor pentru adulți și întocmirea unei liste cu site-uri/aplicații pe care copilul le poate vizita doar având permisiunea ta
  • Permite verificarea accesărilor de pe YouTube (poți vedea istoricul căutărilor pe care copilul le-a efectuat)

Kaspersky Sake Kids se poate instala pe o gamă variată de device-uri (Mac, iOS, Windows) și este un program de control parental gratuit pentru opțiuni precum: verificarea accesărilor de pe YouTube, pentru controlul timpului petrecut în fața ecranelor și pentru controlul aplicațiilor folosite (în funcție de categorii și de restricțiile ce țin de vârstă). Pentru a beneficia și de restul instrumentelor de control parental, ar trebui să plătești, pentru varianta Premium, suma de 13,49 dolari/an. 

OurPact

Se numără printre aplicațiile de control parental adecvate doar pentru sistemul de operare iOS. Printre funcțiile sale cele mai importante se regăsesc: posibilitatea de a avea controlul asupra timpului petrecut de copil pe ecrane, filtrează conținuturile nepotrivite pentru copii, blochează texte și aplicații, îți va spune în ce locație se află copilul tău la un moment dat. 

OurPact acoperă până la 20 de device-uri, iar varianta Premium Plus îți va permite să primești capturi de ecran de pe device-ul utilizat de copilul tău.  

Prețurile la care poate fi achiziționată această aplicație sunt:

  • 1,99 dolari/lună (pentru varianta OurPact Plus; poate proteja până 10 device-uri)
  • 6,99 dolari/lună (pentru varianta OurPact Premium; cu ajutorul său se pot proteja până la 20 de device-uri)
  • 9,99 dolari/lună (pentru varianta Premium Plus)

Google Family Link

Avantajele oferite de o aplicație de control parental precum este și Family Link, adecvată atât pentru copii, cât și adolescenți, sunt:

  • Posibilitatea de a îndruma copilul către acele conținuturi ce sunt adecvate pentru el
  • Posibilitatea de a vedea activitatea copilului- Poți să îți ajuți copilul să ia decizii în legătură cu activităților derulate pe dispozitiv. În acest sens, poți apela și la rapoarte de activitate ce arată cât timp stă pe anumite aplicații
  • Ajutându-te de notificări poți să blochezi sau poți să aprobi aplicațiile ce vor fi descărcate din Google Play
  • Setarea limitelor de timp- Poți să stabilești cât timp va petrece pe dispozitiv. Dacă vrei, poți să setezi limite de timp
  • Blocarea dispozitivului- De pildă, poți să blochezi dispozitivul copilului când se apropie ora de culcare, când ar fi timpul să iasă afară etc.

În plus, Family Link este gratuită și se poate instala atât pe un telefon Android, cât și pe un iPhone. Cu ajutorul aplicației poți monitoriza activitatea copilului și dacă acesta se conectează pe un Chromebook. 

Safe Lagoon

Constituie o alternativă la Family Link, fiind tot o aplicație gratuită și punându-ți la dispoziție funcții precum:

  • Permite blocarea telefonului
  • Oferă posibilitatea de a monitoriza mesajele de pe telefonul copilului
  • Posibilitatea de a avea acces la jocurile și aplicațiile folosite 
  • Posibilitatea de a identifica locația telefonului copilului
  • Posibilitatea de a monitoriza WhatsApp, Skype, Facebook și de a proteja copilul de cyberbullying
  • Blocarea site-urilor periculoase 

AppLock by Ivy Mobile

Și ea este o aplicație de control parental gratuită, ce poate fi instalată pe un telefon Android (versiunea 6.0 și cele ulterioare), fiind binevenită în special pentru copiii ce utilizează telefoanele părinților pentru jocuri sau pentru a se uita pe YouTube Kids. 

Când „AppLock” va fi activată, va trebui să selectezi aplicațiile pe care vrei să le utilizeze copilul tău, iar restul vor fi blocate automat. În aceste condiții, ea este de ajutor în special pentru părinții cu copii de 2-7 ani, care au posibilitatea de a stabili și o parolă pentru aplicațiile interzise micuților. 

Find My Kids

Nu numai că această aplicație de control parental te ajută să identifici mereu locația în care se află copilul tău, dar te va ajuta și să vezi ce aplicații folosește și îți va transmite notificări în oricare dintre aceste situații:

  • Când copilul pleacă de acasă, de la școală etc. și când sosește în cele mai frecventate locații
  • Când telefonul copilului este descărcat
  • Când copilul apasă pe butonul SOS

Datorită Find My Kids poți să vorbești cu copilul prin intermediul unui chat de familie. Prețul acestei aplicații este de 25,99 dolari, iar licența ei poate să funcționeze, simultan, pe trei dispozitive. 

Cum setezi controlul parental pe tabletă

În meniul „Content & Restrictions” sunt disponibile diferite setări care să te ajute să controlezi ceea ce va face un copil când va folosi o tabletă. Prin intermediul lor se va stabili accesul pe baza unui cod de acces, care trebuie să fie diferit de cel folosit pentru deblocarea dispozitivului. Pentru un nivel cât mai ridicat de securitate, ai posibilitatea să activezi toate setările. 

fetita-in-tricou-roz-ce-petrece-timpul-cu-tableta-in-timp-ce-mama-ei-tine-in-brate-un-bebelus-si-se-ocupa-de-sortarea-rufelor

Printre setările de control parental sunt cele care se referă la:

  • Restricțiile de conținut web- Device-urile iOS și iPad-urile oferă posibilitatea de a filtra automat conținuturile site-urilor nepotrivite pentru copii atât în Safari, cât și în alte aplicații. În același timp, poți să adaugi site-uri într-o listă de site-uri blocate sau aprobate sau poți să-i dai acces copilului doar la anumite site-uri ce au fost aprobate. Ca să realizezi aceste demersuri, vei proceda astfel: vei accesa „Configurări” și „Timp de utilizare”; vei atinge „Restricții conținut și intimitate” și vei introduce și codul de acces în cadrul „Timp de utilizare”; vei atinge „Restricții conținut” și „Conținut web”, vei selecta „Acces nerestricționat”, „Limitați site-urile web destinate adulților” ori „Doar site-urile permise”
  • Restricțiile de conținut explicit- Pe tabletă ai posibilitatea și să împiedici redarea filmelor, a emisiunilor TV și a muzicii cu conținut explicit, care au anumite evaluări. Vei urma etapele menționate: vei accesa „Configurări” și „Timp de utilizare”; vei selecta „Restricții conținut și intimitate”; vei selecta „Restricții pentru conținut”; din „Store”, de sub „Conținut permis”, vei selecta configurările dorite pentru caracteristici. Printre tipurile de conținut ce pot fi restricționate copilului se află: videoclipuri, podcasturi, știri, filme, emisiuni TV etc.
  • Restricțiile ce țin de utilizarea aplicațiilor și a caracteristicilor integrate-În cazul în care acestea sunt dezactivate, ele nu vor fi șterse, ci vor fi ascunse temporar. Ca să poți să realizezi restricții pentru aplicații, vei proceda după cum urmează: vei accesa „Configurări”; vei atinge „Timp de utilizare”; vei atinge „Restricții conținut și intimitate” și vei introduce și codul de acces în cadrul „Timp de utilizare”; vei atinge opțiunea „Aplicații permise”; vei selecta aplicațiile la care vrei să aibă acces copilul
  • Restricțiile privind achizițiile din App Store și din iTunes- Din acest punct de vedere, controlul parental realizat pe tabletă îl va împiedica pe copil să facă descărcări sau achiziții. În acest scop, vei realiza pașii enumerați: vei accesa „Configurări”; vei atinge „Timp de utilizare”; vei selecta „Restricții conținut și intimitate” (dacă este nevoie, vei introduce și codul de acces); vei selecta opțiunea „Achiziții” din App Store și din iTunes; vei selecta o configurare și o vei seta de la opțiunea „Nu permiteți”

Controlul parental și căutările pe Google: Safe Search pe Android și iOS

Google SafeSearch este o metodă de control parental disponibilă atât pentru dispozitivele Android, cât și pentru cele iOS, al cărei rol este de a limita conținutul explicit din rezultatele obținute în urma unei căutări pe Google (pentru site-uri, imagini, video). 

mama-ce-lucreaza-pe-laptop-in-timp-ce-fetita-ei-isi-ocupa-timpul-cu-telefonul

Control parental Google SafeSearch pe Android

Poți să lansezi Google SafeSearch în felul următor:

  • Vei deschide Google
  • Vei merge la „Setări”
  • Vei merge la „Conturi și confidențialitate”
  • Vei activa filtrul SafeSearch (dacă vei găsi simbolul „Lock” în partea dreaptă sus a ecranului, înseamnă că SafeSearch este blocat)

Control parental Google SafeSearch pe dispozitivele iOS

Pentru a avea la dispoziție Google SafeSearch vei proceda astfel:

  • Vei deschide Google
  • Vei merge la „Setări pentru căutare”
  • Vei activa filtrul SafeSearch

Dacă vrei să verifici statusul SafeSearch pentru a vedea dacă acesta a fost blocat de copilul tău, te vei uita la primele rezultate ale unei căutări de pe Google pentru a vedea dacă există un mesaj aproape de partea de sus a ecranului, mesaj în care se precizează că SafeSearch a fost blocat. 

Când te gândești la controlul parental oferit de Google SafeSearch, ia în calcul și faptul că acesta a fost conceput în special pentru filtrarea materialelor cu conținut sexual explicit și nu pentru cele cu conținut ce sugerează violență. 

Controlul parental pe televizoarele smart

La fel ca în cazul unui computer, al unui telefon sau al unei tablete, televizoarele smart permit accesul la aplicații, la navigare pe internet, la rețele de socializare, la accesarea email-ului și la conținut video (precum este cel de pe YouTube, de pe Amazon Prime sau de pe Netflix). În aceste condiții, controlul parental este necesar. 

mama-tata-si-copii-ce-stau-pe-canapea-si-cauta-ceva-la-care-sa-se-uite-la-televizor

Ca să poți să te folosești de controlul parental, trebuie ca mai întâi să accesezi site-ul producătorului televizorului tău. De asemenea, ține seama și de existența acestei posibilități: de a putea crea profiluri pentru diverși utilizatori, incluzând aici realizarea unui profil al copilului. Totodată, nu neglija nici acest aspect: să nu descarci pe televizorul smart programe pe care nu le cunoști, întrucât deocamdată nu s-au dezvoltat sisteme antivirus pentru acest tip de device-uri. 

În funcție de televizorul pe care îl ai, poți să stabilești conturi pentru diferiți utilizatori, dar și coduri PIN, astfel încât copilul să nu ajungă să acceseze conținuturi nepotrivite sau să descarce programe și aplicații ce se plătesc. De pildă, dacă ai un televizor dotat cu Android TV box, pentru controlul parental trebuie să accesezi opțiunea „Setări”.

Și în cazul în care utilizezi serviciile Digi (RCS-RDS) ai posibilitatea să monitorizezi activitatea online a copilului tău, ținându-l departe de conținuturi inadecvate. Controlul parental pe un televizor smart, fiind client Digi, se poate activa fără dificultate urmând instrucțiunile de mai jos:

  • Te vei loga pe site-ul Digi România
  • Vei merge la secțiunea „Contul Meu” și te vei loga (dacă nu ai cont, va trebui să îl configurezi)
  • Vei poziționa cursorul pe numele tău din dreapta
  • Vei merge la „Serviciile Mele”, apoi la DIGI NET FIBERLINK
  • Vei merge la „Control Parental” și la opțiunea „Activează”

Odată ce funcția control parental va fi activată, va fi nevoie să repornești echipamentul Digi. Controlul parental ar trebui să poată funcționa cam în 15 minute. 

Dezactivarea controlului parental se poate realiza tot din contul Digi România, realizând pașii menționați anterior.

În situația în care dispui de internet la mai multe adrese pe numele tău, trebuie să știi că funcția control parental nu se va putea activa automat pentru toate adresele. Ca să fie disponibilă pentru toate acestea, va fi necesar să o activezi pentru fiecare în parte. 

Dacă dispui de serviciile Digi (RCS-RDS), este important să nu omiți nici acest fapt: funcția control parental poate fi activată pe televizorul smart/pe decodor și când dorești blocarea unui anumit canal (te vei folosi de meniul televizorului sau al decodorului). Ca să se realizeze acest demers, dacă ai un decodor Humax de pildă, vei proceda așa:

  • Vei accesa „Meniu”
  • Vei merge la „Preferințe”
  • Vei merge la „Control Parental”
  • Vei introduce parola standard
  • Vei selecta „Modificare parolă”
  • Vei introduce parola nouă
  • Vei introduce iar parola pentru verificare

În general, controlul parental oferit de Digi funcționează direct pe televizor, fără să fie neapărat nevoie să îl activezi pe decodor sau pe smartcam. 

Fie că vei recurge la aplicații sau la programe de control parental gratuite, fie că vei recurge la cele care se achiziționează contra cost, reține faptul că acestea reprezintă o modalitate la îndemână pentru a te asigura că micuțul tău va fi mai în siguranță când se află în mediul online. Mai mult decât atât, datorită controlului parental îți va fi mai ușor să creezi un echilibru în programul de zi cu zi al acestuia, astfel încât să nu petreacă prea mult timp cu activități ce implică expunerea la ecrane. 

Surse: apps.apple.com, askaboutgames.com, connectsafely.org, digi.ro, epicgames.com, families.google.com, flanco.ro, idevice.ro, imore.com, kaspersky.com, lifewire.com, media-max.ro, movilforum.com, netnanny.com, play.google.com, orange.ro, qustodio.com, ro.norton.ro, samsung.com, safelagoon.com, secureteen.com, support.apple.com, support.google.com, support.ourpact.com, tomsguide.com, us.norton.com, verywellfamily.com, wikihow.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Plătim, la propriu, pentru note bune? Este recomandat să ne răsplătim copiii cu bani pentru rezultatele bune la școală?
Plătim, la propriu, pentru note bune? Este recomandat să ne răsplătim copiii cu bani pentru rezultatele bune la școală?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dragostea este oarbă! Care sunt cele mai naive zodii când iubirea le ia mințile
    Dragostea este oarbă! Care sunt cele mai naive zodii când iubirea le ia mințile

    Odată ce ne îndrăgostim, fiecare dintre noi reacționează într-un anumit fel. Dacă în cazul unor persoane dragostea generează o stare permanentă de bine,...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Ele sunt cele mai vulgare zodii! Nu țin cont de timp și spațiu când sunt nervoase
    Ele sunt cele mai vulgare zodii! Nu țin cont de timp și spațiu când sunt nervoase

    Dacă anumite persoane reușesc, de cele mai multe ori, să se controleze și să nu fie nepoliticoase în situațiile tensionate, altele nu se pot stăpâni deloc și nu le pasă...

    O fetiță româncă face furori printre cele mai bune balerine ale lumii. Cine este micuța Rebecca Zamfir
    O fetiță româncă face furori printre cele mai bune balerine ale lumii. Cine este micuța Rebecca Zamfir

    La numai 11 ani, Rebeca Zamfir este considerată una dintre cele mai bune balerine din lume! Talentul ei a fost remarcat de cele mai mari școli europene de profil, dupa ce a uimit publicul...

    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație
    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație

    Legumele fac parte dintre cele mai sănătoase alimente, contribuind oricând la asigurarea unei diete variate și echilibrate. În ceea ce privește legumele cu frunze verzi,...

    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante
    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante

    Uleiurile de față pot fi folosite ca parte a unei rutine de îngrijire a pielii pentru a ajuta la reducerea aspectului ridurilor adânci. Aceste uleiuri conțin substanțe...

    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul
    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul

    Concediul parental s-a dublat și condițiile de acordare a stimulentului s-au schimbat. Vezi ce documente sunt necesare, ce modificări au fost aduse legislației și de ce trebuie să stai...

    © 2024 Qbebe