Există însă anumite reguli de care este important să ținem cont atunci când îi lăsăm pe micuții noștri să fie independenți, astfel încât lucrurile să decurgă fără probleme. Iată care sunt acestea:
1. Prezintă-le numai alegeri acceptabile
Părinții ar trebui să ofere numai alegeri care sunt acceptabile. De exemplu, dacă un copil de vârstă preșcolară vrea să își aleagă singur hainele pentru ziua respectivă, încurajează acest lucru, dar păstrează un anumit control permițându-i copilului să aleagă între două piese de îmbrăcăminte diferite care sunt adecvate, mai degrabă, decât să îi pui la dispoziție tot dulapul.
2. Dă-le timp să facă o alegere sau să ia o decizie
Acordă-i copilului timp pentru a face o alegere, în loc să încerci să-l grăbești. Cu toate acestea, anunță-l clar cât timp îi vei acorda pentru a face alegerea și apoi respectați acest termen! De exemplu: „Ai timp să alegi ce carte vrei să îți citesc în această seară până când termin eu de scos rufele din mașină”. Fără negocieri! Expune clar alegerile și respectați amândoi condițiile.
3. Laudă-i atunci când fac alegeri sau iau decizii bune
Asigură-te că lauzi și încurajezi copilul atunci când ia decizii bune. Feedback-ul pozitiv este extrem de important în procesul de învățare! Spuneți-le că ești mulțumită de decizia pe care a luat-o alegând o acțiune specifică pe care a făcut-o și comentând-o. De exemplu: „Îți mulțumesc că ți-ai ales repede cartea și că le-ai pus înapoi pe raft pe cele pe care nu le folosim”.
Tratează rapid și ferm alegerile nepotrivite, dar acordă-le cât mai puțină atenție!
4. Explică-le atunci când nu este momentul ca ei să facă o alegere sau să ia o decizie
Există momente în care unui copil nu ar trebui să i se dea deloc posibilitatea de a alege, mai ales atunci când este implicată siguranța și bunăstarea sa. De exemplu, un copil ar trebui să știe că nu trebuie să traverseze niciodată strada singur, fără să fie însoțit de un adult (tu, bunicii, bona etc.). Dacă copilul alege să nu respecte acest lucru, ideal ar fi să existe consecințe imediate, astfel încât acesta să știe că alegerile au consecințe, bune sau rele, și că atunci când face o alegere, alege și consecințele care o însoțesc.
Oamenii sunt mult mai fericiți dacă au posibilitatea de a alege decât dacă li se spune ce să facă, iar acest lucru se aplică și în cazul copiilor! Cu toate acestea, în lumea noastră există nenumărate opțiuni, iar luarea deciziilor este o abilitate care se învață în timp. Cu cât putem face mai mult pentru a-i lăsa pe copiii noștri să facă alegeri acum, cu atât mai bine se vor descurca mai târziu, în viață!
Citește și:
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: lovewhatmatters.com