Din punct de vedere psihologic, traumele reprezintă evenimente de o intensitate emoțională foarte mare, pe care le-am perceput ca fiind extrem de stresante și în care ne-am simțit în pericol. Moartea cuiva drag, o situație de abuz, un accident sau o boală sunt doar câteva exemple de traume cu care ne putem întâlni.
Ca adulți, avem mai multe resurse ca să gestionăm traumele cu care ne-am întâlnit. Copiii încă nu și-au format aceste resurse, deci ține de noi, adulții, să-i ajutăm să treacă cu bine peste evenimentele neplăcute.
„Pentru mulți copii, ajutorul din partea părinților este singurul de care au nevoie pentru a trece peste evenimentele traumatice” spune Sarah Halligan, un psiholog din Marea Britanie, conform BBC.
Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți ajuta copilul să treacă peste traume:
1. Arată-i că ești alături de el
O atitudine bazată pe dragoste, înțelegere și empatie ajută copiii să înțeleagă că nu sunt singuri în momentele nefericite. Ajută să îi spui lucruri ca „Înțeleg că ești trist, e normal. Sunt alături de tine și vom trece împreună peste această perioadă”.
2. Vorbiți despre ce i s-a întâmplat
Mulți părinți se gândesc că dacă ignoră sau nu vorbesc cu cei mici despre ce s-a întâmplat, acest lucru îi va ajuta să uite. Însă nu e deloc așa. Ignorarea sau evitarea subiectelor dificile nu va face altceva decât să-l învețe că atunci când se confruntă cu momente grele, trebuie să le ascundă sub preș. Asta va duce la blocaje emoționale, la adoptarea evitării ca mecanism de apărare (dar, dacă ignori problema, nu dispare) și la multe alte complicații inutile.
Atunci când vorbești cu cel mic, recunoaște-i durerea. Spune-i că este normală și că nu va dura la infinit. Încurajează-l să vorbească cu tine ori de câte ori simte nevoia să se descarce, sau chiar să plângă. Asta îl va ajuta să-și regleze emoțiile și să devină un adult echilibrat emoțional.
De asemenea, alege un limbaj potrivit pentru vârsta copilului. Dacă este prea mic ca să înțeleagă conceptul de moarte, spre exemplu, ajută-l să înțeleagă că persoana nu se va mai întoarce și că este normal să îi fie dor de ea.
3. Ajută-l să-și identifice și să-și recunoască emoțiile
Numeroase studii arată că atunci când copiii își recunosc emoțiile și vorbesc despre ele, capătă mai mult autocontrol și mai multă încredere în sine. Acestea sunt resurse importante de care avem nevoie toată viața.
Totodată, atunci când cel mic învață să-și gestioneze emoțiile și să le înțeleagă, învață că suferința este normală câteodată. La fel și furia, la fel și anxietatea. Astfel, va căpăta resurse prețioase care îi vor fi necesare atunci când se va întâlni cu momente dificile din viața lui, la care va trebui să le facă față.
4. Oferă-i spațiu și lasă-l pe el să vină la tine atunci când vrea să vorbească
După un eveniment traumatic, probabil mulți părinți își vor întreba regulat copiii „Cum te simți? Vrei să vorbim despre asta?”. Nu e nmic greșit aici, însă dacă se insistă foarte mult pe subiect și copilul nu este pregătit să vorbească despre ce s-a întâmplat, s-ar putea să nu ai cele mai bune rezultate.
În schimb, poți să îl asiguri că ești acolo pentru el când va simți nevoia să îți împărtășească ce simte. Și copiii, la fel ca noi, au nevoie de puțin timp ca să proceseze ce s-a întâmplat.
Nu în ultimul rând, este important de menționat că nu ne putem proteja nici pe noi, nici pe copiii noștri de suferință, sau cel puțin nu întotdeauna. În schimb, putem să alegem cum trecem prin acea suferință, ce învățăm din ea și cum alegem să o lăsăm să ne afecteze.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.bbc.com/future/article/20220516-the-healing-power-of-emotion-coaching