Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

Mariana Voinea

Lavajul nazal la copii și bebeluși este o procedură simplă prin care părinții sau cadrele medicale pot decongestiona nasul înfundat. Este foarte important să știm cum se face corect, ce dispozitive să folosim și ce soluții sunt recomandate, pentru a evita riscurile asociate acestei proceduri.

Din ce în ce mai multe videoclipuri apar pe rețelele sociale reprezentând părinți care curăță nasul copiilor prin lavaj nazal. Lavajul nazal este o tehnică mai puțin cunoscută, dar foarte utilă. care prezintă deopotrivă beneficii. dar și riscuri dacă nu este efectuată în mod corespunzător și cu produsele recomandate de către medic. Practic, atunci când cel mic este răcit, lavajul nazal ajută părinții să curețe căile respiratorii, respectând cu strictețe igiena nazală astfel încât copilul să nu dezvolte sinuzită sau alte afecțiuni conexe.

Ce este lavajul nazal?

Lavajul nazal reprezintă o procedură medicală din ce în ce mai populară în rândul părinților care, la îndemnul unor medici pediatrici, medici de familie, realizează această procedură pe cont propriu direct acasă. Dacă nu este efectuată corespunzător, prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire, dar dacă se respectă instrucțiunile medicului, este o procedură chiar binevenită pentru sănătatea copilașului.

Practic, lavajul nazal are rolul de a îndepărta mucozitățile copiilor cu ajutorul unui dispozitiv sau pur și simplu al unei seringi serile cumpărate de la farmacie și cu soluție salină sau cu soluții speciale. Medicii avertizează părinții din prima că folosirea apei de la robinet sau a apei netratate poate duce la infecții grave asupra creierului.

De ce este important lavajul nazal?

lavaj nazal bebelus

Atunci când copilul răcește și părinții merg cu el la medicul de familie sau la medicul pediatru, de regulă li se oferă diferite siropuri expectorante sau antitusive, rețete de aerosoli cu ajutorul aparatelor de nebulizat, spray-uri sau soluții cu apă salină care se pot introduce în nas, picături, iar lista de tratamentelor poate continua. Lavajul nazal este o procedură simplă, rapidă și foarte eficientă prin care copilul poate respira din nou cum trebuie și prin care poate scăpa de toate mucozitățile care îl supără.

Este plin internetul de filmulețe și videoclipuri cu testimoniale ale părinților sau ale medicilor asupra importanței lavajului nazal. Practic, în urma acestei proceduri, copilul elimină mucusul, își curăță căile respiratorii și poate să respire din nou cum trebuie.

Nasul înfundat la copii

Cum se efectuează lavajul nazal?

Deși pare o procedură destul de periculoasă pentru părinți, aceasta este cât se poate de simplă. Copilul trebuie să coopereze în primul rând, să fie ținut înclinat către direcția în față la 30 de grade. Ținut ușor, fără presiune și cu capul înclinat, copilului i se vor curăța căile respiratorii cu ajutorul unui dispozitiv special care se găsește în farmacii sau a unei seringi sterile.

Se va introduce soluția de ser fiziologic sau soluția salină în fiecare nară până la eliminarea completă a mucozităților. Acestea, împreună cu lichidul vor ieși pe nara cealaltă. Medicii pediatri recomandă această metodă copiilor mai mari de șase luni.

Substanțele recomandate sunt serul fiziologic, soluția salină, apa de mare sau soluțiile hipertonice cu o doză de 60-100 ml pentru fiecare nară. Aceste soluții se introduc cu o seringă fără ac sau cu un dispozitiv special care va determina lichidul să circule dintr-o nară în cealaltă. În timpul procedurii, copilul va trebui să țină gura deschisă pentru a se evita acumularea presiunii și micuțul poate sta în poziție verticală în picioare sau în șezut, după cum preferă.

Beneficiile lavajului nazal la bebeluși și copii

Principalul beneficiu al lavajului nazal este eliminarea mucusului în exces care nu lasă copilul să respire, care determină un plâns incontrolabil, o sensibilitate mai mare care îi tulbură somnul sau hrănirea. Practic, respirația confortabilă este principalul beneficiu al acestei proceduri, la fel de eficientă ca și batista bebelușului sau aspiratorul nazal electric.

Este foarte important ca părinții să pună accent pe igiena riguroasă atunci când fac lavaj nazal copiilor, dar și pe folosirea soluției corespunzătoare, în caz contrar pot apărea riscuri semnificative.

Nas infundat la bebelusi: sfaturi de la medici si mamici

Riscurile lavajului nazal la bebeluși și copii

Dacă procedura este realizată corect de către un medic pediatru sau de o persoană experimentată, facilitează respirația ușoară și curățarea căilor nazale, scăzând riscul răcelilor și alergiilor. În cazul în care este efectuată incorect, această procedură poate cauza probleme de sănătate grave pentru organismul încă fragil al copilului.

Dacă soluția salină nu iese pe partea cealaltă și ajunge în urechea internă, copilul poate dezvolta o formă serioasă de otită. La fel de ușor, soluția salină poate să ajungă în plămâni, lucru care poate determina apariția pneumoniei acute. Cu toate acestea, dacă nu iese tot lichidul penal cealaltă, înseamnă că micuțul a înghițit probabil o parte din serul fiziologic, lucru care nu este îngrijorător pentru părinți.

Siguranța înainte de toate: sfaturi practice de la medicii specialiști pentru mamele care doresc să efectueze lavaj nazal copiilor

fetita face lavaj nazal singura

Înainte de a practica lavajul nazal, medicii recomandă mămicilor să evite această procedură în cazul în care copiii deja suferă de o infecție a urechii, au presiune în una sau în ambele urechi, au o nară complet blocată sau au suferit de operații la nivelul urechilor, operații de sinuzită sau de polipi. Practic, lavajul nazal nu se face fără acordul medicului și fără ca acesta să exemplifice. Aceasta nu este o procedură care se poate copia pur și simplu din videoclipurile pe internet, în speranța că va funcționa.

În al doilea rând, mama trebuie să poziționeze în mod corect copilul deasupra chiuvetei sau unui bol, fără a-l imobiliza, fără a a-l răni și fără a-l forța. În privința dispozitivelor folosite, părinții pot opta fie pentru o seringă cu un capăt de silicon special care se etanșează perfect pe nară, fie pentru un alt dispozitiv care poate fi găsit în orice farmacie. Lichidul folosit pentru lavajul nazal trebuie împins către spatele capului și nu în sus, seringa sau dispozitivul trebuie dezinfectat înainte de fiecare utilizare și cel mai important este folosirea soluției potrivite.

În cazul în care părintele folosește apă de la robinet și nu apă sterilă sau soluție salină, ser fiziologic, riscă infectarea cu bacterii sau paraziți care pot determina boli grave, inclusiv la nivelul creierului. În cazul în care apare disconfort sau sângerare nazală, părinții trebuie să apeleze la un medic și să oprească această procedură.

Lavajul nazal se poate face o dată sau de două ori pe zi, preferabil seara, înainte de culcare. În cazul în care copilul varsă, are diaree, febră, dificultăți în respirație și letargie, este cazul să apelați la un medic specialist pentru a vă oferi un sfat pertinent.

În concluzie, lavajul nazal este o metodă eficientă și benefică pentru eliminarea disconfortului creat de congestia nazală la bebeluși și la copii. Această procedură este rapidă, sigură și garantează o respirație mai ușoară după prima utilizare. Dacă este realizată în mod corespunzător cu dispozitive sterile, apă de mare sau ser fiziologic, riscurile asociate acestei proceduri sunt minime.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: thepediatricianmom.comdrgreenmom.com,my.clevelandclinic.orgthepediatricianmom.combabywater.com

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe

    Copiii au nevoie să fie responsabili de la cele mai fragede vârste. În funcție de vârstă, părinții pot da micuților sarcini menite să le aducă o mulțumire de sine...

    Patru lucruri pe care orice părinte trebuie să le știe despre școlari, potrivit unei învățătoare cu experiență de 23 de ani
    Patru lucruri pe care orice părinte trebuie să le știe despre școlari, potrivit unei învățătoare cu experiență de 23 de ani

    Ca orice părinte, te interesează de situația școlară a copilului tău și de notele lui din carnețel. Dar cât de implicat ești, cu adevărat în educația lui? Ce poți...

    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"
    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"

    Gazul ilariant sau „funny gas” este utilizat frecvent ca drog de către adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Consumul a crescut în timpul...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Îi citesc jurnalul fiicei mele în fiecare zi. Orice părinte trebuie să facă asta!
    Îi citesc jurnalul fiicei mele în fiecare zi. Orice părinte trebuie să facă asta!

    Ce trebuie să faci atunci când pui mâna pe jurnalul copilului tău? Îl citești sau îi respecți intimitatea? Câte detalii importante despre viața lui sau ei...

    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent
    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent

    Pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă, ți se face adesea dor de momentele adorabile din primii săi ani de viață, când prin discuțiile voastre...

    © 2024 Qbebe