Nasul înfundat la copii

Nasul înfundat la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nasul înfundat la copii poate avea multiple cauze, cele mai des întâlnite fiind virozele și alergiile. Iată în ce mod le puteți diferenția corect și ce metode de tratament necesită fiecare în parte alături de sfaturi prețioase.

Informații despre nasul înfundat

Rareori nasul înfundat sau care curge constituie o problemă grava, dar poate fi destul de deranjantă pentru cei mici. În termeni medicali, este desemnat drept congestie nazală și apare când țesuturile care căptușesc cavitatea nazală se umflă ca urmare a inflamării vaselor de sânge.

La nou-nascuți nasul înfundat rareori reprezintă un motiv de îngrijorare (este o congestie specifică nou-nascutului), iar la copiii mai mari pasajele nazale sunt extrem de delicate și se pot bloca cu ușurință, îngreunând respirația. Cunoașterea exactă a cauzei ușurează, desigur, tratatamentul; medicul va apela la examinare fizică si teste de tip alergologic cutanat (pentru a identifica reacția la alergeni), de sânge, de spută (pentru a verifica existența unei infecții bacteriene sau virale) și uneori la radiografii ale sinusurilor și ale pieptului.

Dacă nu este tratat la timp, nasul înfundat poate cauza probleme la nivelul urechilor, probleme cu auzul și cu vorbirea. De asemenea, poate conduce la apnee în somn și probleme cu sforăitul. Rețineți, însă, că dacă scurgerile nazale dobândesc un aspect verzui sau sângeriu, trebuie să apelați de urgență la medic, precum și în situația în care respirația copilului devine îngreunată (respiră pe gură).

medicSfatul specialistului

Doamna doctor Loredana Stoian, Medic specialist pediatrie Competență în alergologie și imunologie clinică, Competență ecografie generală ne oferă următoarele precizări:
"Rinita este o afecțiune frecvent întâlnită la copii, caracterizată prin rinoree, obstrucție nazală, tuse, respirație orală cauzată de factori infecțioși (virusuri, bacterii) sau alergici (50%). Comunicarea nazofaringelui cu urechea prin intermediul Trompei lui Eustachio (un conduct virtual închis care se deschide în timpul deglutiției, plânsului, strănut, suflarea incorectă a nasului) favorizează transportul microorganismelor din nas către urechea medie determinând apariția otitei medii. Copilul prezinta febră, agitație, refuzul alimentației, otalgie, acufene. În evoluție poate apărea otoreea purulentă însoțită de ameliorarea tranzitorie a stării generale. Conduita terapeutică recomandă administrarea de antialgice, antibiotice, dezobstrucția corectă a nasului. Terapia topică (picături în ureche) trebuie evitată când există perforații timpanice.

nasul infundat la copii

Cauze ale nasului înfundat la copii

- Infecții: cele de natură virală sunt extrem de des întâlnite la copii deoarece sistemul lor imunitar nu dispune de rezistență împotriva germenilor. Banala răceală este incriminată de obicei. Virusurile se transmit prin aer și determină membranele nazale să se inflameze apărând congestia (în cazul unor secreții colorate poate fi vorba de o infecție bacteriană). Și infecțiile sinusurilor cauzează înfundarea nasului. Totul pornește de la o congestie (diferită de infecție) dar care creează un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor; apare o afecțiune denumită sinuzită care presupune inflamarea sinusurilor în interiorul și în jurul regiunii nazale. Alte simptome care pot apărea: febră ușoară, tuse, durere de gât, ochi înlăcrimați, noduli limfatici inflamați la nivelul gâtului, durere de cap și uneori musculară, strănut. În cazul gripei apar simptomele: febră, tuse uscată, durere de gât, durere musculară, frisoane, durere de cap, epuizare, pierderea apetitului, amețeală, vărsături și diaree ocazională
- Polipii (excrescențe nazale) sau tumorile nazele: ca urmare a infecției sinusurilor nazale, polipii se dezvoltă în nas și determină astm și tuse cronică
- Anormalități structurale: deformări ale nasului și ale septului nazal (cartilajul care divide cavitatea nazală în două nări) poate fi de asemenea o cauză. Aceste deformări apar ca urmare a unor leziuni suferite în copilărie care conduc la obstrucție în timpul respirației. Glandele adenoide (țesut mic amplasat în spatele nasului) mărite constituie una din cele mai frecvente cauze ale congestiei nazale.
- Alergii: apar ca rezultat al unui răspuns inflamator la alergeni precum polen, acarieni (un tip de alergen, insecte microscopice care trăiesc în condiții de umiditate și se găsesc sub mobilă, pat și covoare), praf, scuame de animale și fum de țigară. Inflamația este mediată de o substanță denumită histamină care poate cauza congestie. Apar ca simptome suplimentare ochi roșii cu senzație de mâncărime și strănut/tuse uscată
- Rinită vasomotorie - determină inflamația membranelor nazale, a nervilor vasomotori și a nervilor care controlează vasele de sânge. Membranele nasului au abilitatea de a se întinde și contracta. În timpul răspunsului alergic aceste membrane se întind conducând la congestie nazală. Unii dintre factorii care întind aceste membrane sunt iritanți precum parfum, fum de țigară și stres psihologic.
Alți factori ce pot cauza congestie nazală la copii sunt: stresul emoțional și chiar înotul; în cazul din urmă un copil care înoată sau face scufundări este expus unui risc crescut deoarece patrunde apă în sinusuri unde rămâne blocată și poate conduce la o infecție.

Tratament al nasului înfundat la copii

Influcid

INFLUCID
Medicamentele homeopate pot fi folosite atat preventiv cât si de la primele simptome pentru a limita dezvoltarea bolii. Fiind produse naturale, ele au o tolerabilitate foarte buna si efecte adverse minime.

 

Principalul obiectiv al tratamentului este reprezentat, în mod evident, de a ajuta copilul să respire ușor și de a avea parte de un somn odihnitor:
- Identificați alergenii interiori și exteriori/iritanții care pot cauza problemele cu respirația și agrava afecțiunea și îndepărtați-i daca este cazul
- Pentru rinita alergică - spalați lenjeria de pat cu apă caldă, îndepărtați jucăriile și covoarele din camera copilului, acoperiți cearșafurile și paturile cu protecții care vor menține umiditatea la aproximativ 40%
- Antihistaminicele și decongestionantele pot fi recomandate pentru a preveni răspunsul de tip alergic al organismului și a ameliora congestia nazală; antihistaminicele cauzează somnolență sau hiperactivitate
- Intervenția chirurgicală poate fi recomandată pentru a îndepărta glanda adenoida marită (în lipsa intervenției apar deseori probleme dentare, aspect lăsat la feței, respirație pe gură, sforăit)
- Decongestionantele sunt sugerate pentru a micșora vasele de sânge care sunt inflamate. Ajută la ameliorarea înfundării nasului, însă nu trebuie utilizate pe timp îndelungat (mai mult de 3 zile) deoarece pot agrava situația și cauza o reacție de tip dependență
- In cazul unui episod de sinuzită, antibioticele constituie cea mai des întalnită metodă de tratament a unei infecții de această natură, respectiv amoxicilina (cu spectru larg de acțiune)

medic

Sfatul Specialistului

Doamna doctor Cristina Mihalache - medic specialist pediatrie - Regina Maria Brasov E-mail: cristina.mihalache@reginamaria.ro completează:
"Nasul înfundat este o problemă pentru cei mici și o grijă pentru părinți. Când cel mic are nasul înfundat, este deseori agitat, nervos, mesele și somnul sunt afectate. Cauzele sunt variate, dar cel mai frecvent este vorba de o infecție respiratorie.

De ce este important să luam măsuri? Înlăturăm disconfortul copilului, îi îmbunătățim calitatea somnului, a alimentației și îl ferim de cea mai frecventă complicație, otita. Otita înseamnă o inflamație la nivelul urechii, copilul percepând-o sub formă de durere (de obicei intensă), senzație de ureche înfundată, clipocit sau scăderea auzului. Cei mici sunt mai predispuși la otită față de adulți, datorită particularităților anatomice. Trompa lui Eustachio (legătura dintre nas și ureche) este mai scurtă și cu traiect orizontalizat, favorizând astefel trecerea infecției de la nas spre ureche."

Prevenire

Pentru a împiedica apariția înfundării nasului la copii este important să: evitați fumatul în casă sau în mașină deoarece poate declanșa un raspuns alergic, evitați contactul cu animale domestice, sporiți gradul de umiditate din aer folosind un umidificator, încurajați consumul sporit de lichide, folosiți spray-uri nazale delicate, băile de abur (ajuta la fluidifierea mucusului nazal), folosirea parfumurilor trebuie evitată.

nasul infundat la copii

Trebuie să ajungeți de urgență la medic dacă observați o scurgere cu miros neplăcut dintr-o singură nară, sângerare nazală, durere subită, deoarece poate fi vorba de un corp străin blocat în nas. De asemenea, constituie o urgență un copil mai mic de 4 luni cu congestie nazală (poate influența somnul sau alimentația sa), dacă apare și febră mare, durere de cap sau disconfort la nivel facial și respirație urât mirositoare, răceală prelungită peste 2 săptămâni. În cazuri grave, infecția sinusurilor poate deveni meningită, inflamația membranei care separă sinusurile și creierul.

logo vavian

www.magazinvavianpharma.ro 

Mulțumim doamnelor doctor Loredana Stoian si Cristina Mihalache pentru informațiile oferite. 

Surse:

http://consumer.healthday.com; www.entcare.com.au; www.whattoexpect.com

Articolul urmator
Transpiratii reci la copii: cauze și tratament
Transpiratii reci la copii: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile care cred că nu sunt "de nasul" partenerilor de viață
    Zodiile care cred că nu sunt "de nasul" partenerilor de viață

    Stima de sine scăzută și neîncrederea, cumulate cu dorința de a fi pe placul tuturor și sentimentul de inferioritate determină patru nativi ai zodiacului să se simtă inferiori...

    Fetița "Rudolf", care a venit pe lume cu nasul roșu, a devenit o adolescentă superbă! Transformarea este uluitoare
    Fetița "Rudolf", care a venit pe lume cu nasul roșu, a devenit o adolescentă superbă! Transformarea este uluitoare

    Un semn din naștere a atras numeroase comentarii jignitoare la adresa unei fetițe. Părinții au avut de luat o decizie dificilă și au ales intervenția chirurgicală, în ciuda...

    Mare grijă la obiectele mici, când vine vorba despre copii. O fetiță a fost bolnavă timp de 3 luni de la o stafidă blocată în nas
    Mare grijă la obiectele mici, când vine vorba despre copii. O fetiță a fost bolnavă timp de 3 luni de la o stafidă blocată în nas

    După luni de simptome neplăcute și o stare generală de rău, numeroase vizite la medicul de familie și medicul pediatru, părinții au afat instinctiv ce o deranja pe fiica lor. Cu...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    © 2025 Qbebe