Informații despre nasul înfundat
Rareori nasul înfundat sau care curge constituie o problemă grava, dar poate fi destul de deranjantă pentru cei mici. În termeni medicali, este desemnat drept congestie nazală și apare când țesuturile care căptușesc cavitatea nazală se umflă ca urmare a inflamării vaselor de sânge.
La nou-nascuți nasul înfundat rareori reprezintă un motiv de îngrijorare (este o congestie specifică nou-nascutului), iar la copiii mai mari pasajele nazale sunt extrem de delicate și se pot bloca cu ușurință, îngreunând respirația. Cunoașterea exactă a cauzei ușurează, desigur, tratatamentul; medicul va apela la examinare fizică si teste de tip alergologic cutanat (pentru a identifica reacția la alergeni), de sânge, de spută (pentru a verifica existența unei infecții bacteriene sau virale) și uneori la radiografii ale sinusurilor și ale pieptului.
Dacă nu este tratat la timp, nasul înfundat poate cauza probleme la nivelul urechilor, probleme cu auzul și cu vorbirea. De asemenea, poate conduce la apnee în somn și probleme cu sforăitul. Rețineți, însă, că dacă scurgerile nazale dobândesc un aspect verzui sau sângeriu, trebuie să apelați de urgență la medic, precum și în situația în care respirația copilului devine îngreunată (respiră pe gură).
Sfatul specialistului
|
Cauze ale nasului înfundat la copii
- Infecții: cele de natură virală sunt extrem de des întâlnite la copii deoarece sistemul lor imunitar nu dispune de rezistență împotriva germenilor. Banala răceală este incriminată de obicei. Virusurile se transmit prin aer și determină membranele nazale să se inflameze apărând congestia (în cazul unor secreții colorate poate fi vorba de o infecție bacteriană). Și infecțiile sinusurilor cauzează înfundarea nasului. Totul pornește de la o congestie (diferită de infecție) dar care creează un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor; apare o afecțiune denumită sinuzită care presupune inflamarea sinusurilor în interiorul și în jurul regiunii nazale. Alte simptome care pot apărea: febră ușoară, tuse, durere de gât, ochi înlăcrimați, noduli limfatici inflamați la nivelul gâtului, durere de cap și uneori musculară, strănut. În cazul gripei apar simptomele: febră, tuse uscată, durere de gât, durere musculară, frisoane, durere de cap, epuizare, pierderea apetitului, amețeală, vărsături și diaree ocazională
- Polipii (excrescențe nazale) sau tumorile nazele: ca urmare a infecției sinusurilor nazale, polipii se dezvoltă în nas și determină astm și tuse cronică
- Anormalități structurale: deformări ale nasului și ale septului nazal (cartilajul care divide cavitatea nazală în două nări) poate fi de asemenea o cauză. Aceste deformări apar ca urmare a unor leziuni suferite în copilărie care conduc la obstrucție în timpul respirației. Glandele adenoide (țesut mic amplasat în spatele nasului) mărite constituie una din cele mai frecvente cauze ale congestiei nazale.
- Alergii: apar ca rezultat al unui răspuns inflamator la alergeni precum polen, acarieni (un tip de alergen, insecte microscopice care trăiesc în condiții de umiditate și se găsesc sub mobilă, pat și covoare), praf, scuame de animale și fum de țigară. Inflamația este mediată de o substanță denumită histamină care poate cauza congestie. Apar ca simptome suplimentare ochi roșii cu senzație de mâncărime și strănut/tuse uscată
- Rinită vasomotorie - determină inflamația membranelor nazale, a nervilor vasomotori și a nervilor care controlează vasele de sânge. Membranele nasului au abilitatea de a se întinde și contracta. În timpul răspunsului alergic aceste membrane se întind conducând la congestie nazală. Unii dintre factorii care întind aceste membrane sunt iritanți precum parfum, fum de țigară și stres psihologic.
Alți factori ce pot cauza congestie nazală la copii sunt: stresul emoțional și chiar înotul; în cazul din urmă un copil care înoată sau face scufundări este expus unui risc crescut deoarece patrunde apă în sinusuri unde rămâne blocată și poate conduce la o infecție.
Tratament al nasului înfundat la copii
INFLUCID
|
Principalul obiectiv al tratamentului este reprezentat, în mod evident, de a ajuta copilul să respire ușor și de a avea parte de un somn odihnitor:
- Identificați alergenii interiori și exteriori/iritanții care pot cauza problemele cu respirația și agrava afecțiunea și îndepărtați-i daca este cazul
- Pentru rinita alergică - spalați lenjeria de pat cu apă caldă, îndepărtați jucăriile și covoarele din camera copilului, acoperiți cearșafurile și paturile cu protecții care vor menține umiditatea la aproximativ 40%
- Antihistaminicele și decongestionantele pot fi recomandate pentru a preveni răspunsul de tip alergic al organismului și a ameliora congestia nazală; antihistaminicele cauzează somnolență sau hiperactivitate
- Intervenția chirurgicală poate fi recomandată pentru a îndepărta glanda adenoida marită (în lipsa intervenției apar deseori probleme dentare, aspect lăsat la feței, respirație pe gură, sforăit)
- Decongestionantele sunt sugerate pentru a micșora vasele de sânge care sunt inflamate. Ajută la ameliorarea înfundării nasului, însă nu trebuie utilizate pe timp îndelungat (mai mult de 3 zile) deoarece pot agrava situația și cauza o reacție de tip dependență
- In cazul unui episod de sinuzită, antibioticele constituie cea mai des întalnită metodă de tratament a unei infecții de această natură, respectiv amoxicilina (cu spectru larg de acțiune)
Sfatul Specialistului
|
Prevenire
Pentru a împiedica apariția înfundării nasului la copii este important să: evitați fumatul în casă sau în mașină deoarece poate declanșa un raspuns alergic, evitați contactul cu animale domestice, sporiți gradul de umiditate din aer folosind un umidificator, încurajați consumul sporit de lichide, folosiți spray-uri nazale delicate, băile de abur (ajuta la fluidifierea mucusului nazal), folosirea parfumurilor trebuie evitată.
Trebuie să ajungeți de urgență la medic dacă observați o scurgere cu miros neplăcut dintr-o singură nară, sângerare nazală, durere subită, deoarece poate fi vorba de un corp străin blocat în nas. De asemenea, constituie o urgență un copil mai mic de 4 luni cu congestie nazală (poate influența somnul sau alimentația sa), dacă apare și febră mare, durere de cap sau disconfort la nivel facial și respirație urât mirositoare, răceală prelungită peste 2 săptămâni. În cazuri grave, infecția sinusurilor poate deveni meningită, inflamația membranei care separă sinusurile și creierul.
Mulțumim doamnelor doctor Loredana Stoian si Cristina Mihalache pentru informațiile oferite.
Surse:
http://consumer.healthday.com; www.entcare.com.au; www.whattoexpect.com