Nas infundat la bebelusi: sfaturi de la medici si mamici

Nas infundat la bebelusi: sfaturi de la medici si mamici

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nasul infundat la bebelusi este destul de dificil de tratat, dat fiind faptul ca medicii nu recomanda copiilor atat de mici spray-uri/picaturi nazale de tip decongestionant. Cum procedeaza mamele si ce metode aplica medicii in tratamentul nasului infundat la bebelusi, vom afla in articolul urmator.

1. V-ati confruntat cu nasul infundat la bebelus? Cat de des?

Cristina Marinescu (baietel, 1 an si 4 luni): "Da. In anotimpurile reci. Destul de des. Deseori de-abia ii trecea si lua iar de la alti copii."

Marcela Marginean (fetita, 1 an si 1 luna): "Din fericire pt mine nu am avut vreo situatie complicata de "nas infundat". Episoadele minore avute le-am rezolvat cu ser fiziologic si cate un betisor de urechi pt a "agata" nas infundat bebelusimucisorii iar de vreo cateva ori am folosit si batista bebelusului care confirm, a fost de un real folos."

Loredana Diaconu (fetita, 11 luni): "Aceasta este deocamdata singura problema cu care ne confruntam, avem odata la 2 saptamani nas infundat."

Florentina Dragnea (fetita, 10 luni): "S-a intamplat de doua ori sa aiba nasul infundat micuta mea."

Cristina Tudor (fetita, 1 an si 6 luni): "Da, m-am confruntat de 3-4 ori."

Alina Alexandru Butiri (baietel, 1 an si 3 luni): "din fericire pana acum o singura data am avut o viroza usoara, asta intamplandu-se luna trecuta." 

Andreea Geama (baietel, 1 an si 4 luni): "Da ne-am confruntat de cateva ori. Mihai are un an si patru luni iar pana acum ne-am "lupat" cu aceasta problema de 4 ori."

Oana Berea (2 fetite): "Nasul infundat la copii nu este chiar o problema; acest simptom este normal si chiar benefic pentru copii daca privim din punctul de vedere al continuarii rezolvarii nasului infundat. In momentul care unui copil ii curge este semn ca corpul lui reactioneaza la mediu. Nasul infundat poate veni din cauza schimbarii unei temperaturi mai bruste, ceea ce nu afecteaza starea generala a copilului - ii curge doar putina "apa" secretie si atat. In cazul in care aceasta secretie este de culoare galbena- verzuie este vorba de cu totul altceva ceea ce inseamna ca este un virus care trebuie eliminat din organism. Calea cea mai normala si eficienta de a elimina aceste secretii este bineinteles nasul de aceea spun ca in momentul cand aceste secretii ajung in nas atunci este un semn ca organismul isi fade treaba spre vindecare."

2. Ce masuri de tratament ati aplicat si ce anume a cauzat infundarea nasului la bebelus?

Cristina Marinescu: "Ser fiziologic si ceai cald."

Monica Boczar (gemeni , 7 luni): "Din fericire nu am avut aceasta problema la copii, pana acum. Doar in primele saptamani au avut putine secretii si am folosit ser fiziologic si batista bebelusului."

Loredana Diaconu: "Am folosit Sinupret, Sterimar, Marimer Hypertonique."

Florentina Dragnea: "Ca si tratament, am apelat la serul fiziologic, pentru curatarea nasucului, iar pentru extragerea mucozitatilor am folosit batista bebelulusilui. Ulterior, am pus in fiecare nara cateva picaturi de apa de mare."

Alina Alexandru Butiri: "Cel mai eficient a fost tratamentul cu aerosoli, facut cu 2 ml ser fiziologic si 1 ml adrenalina. Adiacent i-am mai administrat cate un puf de Biorinil si sirop Panadol baby. Acum ii dau preventiv vitamina C , 10 pic/zi, si sirop Septilin pentru stimularea imunitatii."

Andreea Geama: "Tratamentul ne-a fost dat de medicul pediatru - aerosoli cu ser fiziologic si adrenalina."

Oana Berea: "Ceea ce e necesar sa facem ca parinti este sa insistam la suflarea nasului cat mai des pentru a se elimina aceste secretii cat mai repede si pentru a elibera caile nazale. Ele fiind si cele mai eficiente pentru a respira, cea mai buna respiratie fiind cea pe nas, trebuie avut foarte mare grija. Si depinde de varsta fiecarui copil, de tactica aplicata pentru eliminarea secretiei, bebelusii nu pot face tot timpul acest lucru decat prin stranut dar ii putem ajuta cate putin si pana la o anumita perioda de timp (pana intr-un an pentru ca apoi nu vor mai invata sa sufle nasul in mod natural) cu batista bebelusului.

Un lucru foarte important chiar mai important decat multe altele este sa iti inveti copilul sa sufle nasul pentru ca atunci cand va fi nevoie corpul lui va sti ce sa faca. Apoi depinde de gravitate si de cat de cooperant este copilul si cat de bine stie sa sufle nasucul. Copilului trebuie explicat motivul de ce are nevoie sa invete acest lucru: prima cauza ar fi ca aceste secretii se vor duce la ureche sau vor ramane pe gat, ceea ce inseamna iar durere sau vor ajunge in stomac unde vor face mult rau (crearea starilor de voma, dureri de burtica, lipsa poftei de mancare etc). Cel mai greu este pentru copil noaptea cand corpul lui este in repaus si nu mai poate lupta. In acest caz copilul trebuie culcat inclinat pe perna ridicat si bineinteles umidificatorul pornit pentru umezirea cailor nazale (fiind mai usor de respirat). Cel mai important pentru copil este sa respire pe nas mai ales noaptea si de-a lungul vietii sa nu uitam ca de copii ne formam anumite obiceiuri.

Acum sa va spun despre remediile naturale folosite de mine, ele sunt foarte multe si eficiente. Eu personal am renuntat la siropuri din magazin, farmacii. Folosesc uleiurile naturale in, catina, cimbru, oregano si tinctura de propolis. Acestea fiind pentru eliminarea virusului din organism si imunitate. Bineinteles am si o "potiune", cum le mai spun si prietenilor, ceva magic: fac din usturoi, miere, scortisoara, ghimbir -actioneaza foarte rapid in organism. Zilnic folosesc miere cu catina, polen si incerc pe cat posibil mancare sanatoasa (cea din Romania fiind cea mai sanatoasa). Important este sa iti cunosti copilul, sa il simti si sa intervii atunci cand e nevoie nu exista reguli si sfaturi doar ca mama este important sa iti doresti ca, copilul tau sa fie sanatos sa ii insufli acest lucru si copilului chiar si atunci cand se simt semnele virale, e nevoie sa fim alaturi de copil veseli si sa nu ii aratam cat de dificila este situatia. Se stie ca prin bucurie, fericire, veselie putem sa schimbam orice in organism si acest lucru o fac copii cel mai bine noi adultii le schimbam optiunea de a se vindeca. Miracolele exista doar in noi ca fiinte umane nu in medicamente, siropuri sau mai bine zis uneori le facem sa fie miracole dar tot in mintea noastra. Calea naturala spre vindecare este cea sigura si rapida fara interventia multor lucruri din exterior."

Mai multe despre sfaturi legate de tratamentul nasului infundat la copii si bebelusi, Oana Berea ne ofera aici.

Sfaturi de la medic

Doamna doctor Sorina Dindere, medic primar ORL - Spitalul Medicover www.medicover.ro ne precizeaza urmatoarele cauze ale nasului infundat la copii: "La copilul mic (0-3 ani) majoritatea cauzelor ce duc la obstructie nazala sunt reprezentate de infectii acute de cai respiratorii superioare-rinite, rino-adenoidite virale sau bacteriene,iar la copiii mai mari apar si rinosinuzitele acute.In putine cazuri este vorba de obstructii nazale congenitale-atrezie choanala sau deviatii de sept complet obstruante, patologie tumorala nazala sau nazo-faringiana.

In ultimul timp incep sa apara din ce in ce mai frecvent cazuri de rinite alergice la copii ce produc obstructii nazale cvasipermanente insotite de rinoree apoasa si prurit nazal.

Multe din afectiunile acute, daca sunt neglijate, se pot croniciza si pot sa apara rinite cronice muco-purulente, rino-sinuzite cronice. O patologie frecventa ce duce la obstructie nazala este si prezenta vegetatiilor adenoide hipertrofice asa-numitii ,,polipi". Prin infectii repetate se ajunge la o dezvoltare exagerata a tesutului limfatic prezent in structura acestor vegetatii adenoide si atunci obstructia nazala devine permanenta si trebuie corectata chirurgical prin adenoidectomie. De asemenea pot fi si cazuri de introducere a unor corpi straini in interiorul foselor nazale-mici obiecte pe care copiii in joaca le introduc in nas si care produc de obicei obstructie nazala si rinoree purulenta unilaterala.

In cazul infectiilor acute de cai respiratorii superioare majoritatea se manifesta prin rinoree (secretii nazale seroase,mucoase sau purulente), tuse seaca sau cu expectoratie, stranuturi, respiratie dificila, la sugar chiar refuzul alimentatiei, uneori febra."

Ce recomanda medicul pentru nasul infundat la bebelusi? (sub 1 an)

Metoda cea mai des folosita si fara contraindicatii pe care o indica este reprezentata de ser fiziologic incalzit la temperatura corpului, picurat de 3-5 ori pe zi in fiecare nara. Uneori, recomanda alaturi de acesta si apa de mare sub forma de spray nazal care poate fi identificat in farmacii sub diverse denumiri (producatori). Trebuie sa urmariti insa sa specifice pe ambalaj categoria de varsta carei ii este adresata (exista si variante pentru copii mai mari de 1 luna). Se dovedesc extrem de benefice, dar au un pret mai ridicat si umidificatoarele de camera (care previn uscarea mucoasei) alaturi de aparatul de aerosoli (cele cu ultrasunete sunt mai silentioase usurand utilizarea la copii).

In cazul aerosolilor, daca medicul nu recomanda si alte substante suplimentare de introdus in aparat (flixotide, adrenalina, ventolin), este suficienta inhalarea a 3 ml de ser fiziologic pentru a usura respiratia bebelusilor si a desfunda nasul. In cazul in care sunt prezente mucozitati, se pot utiliza pompite nazale (diferite modele sunt existente pe piata) sau binecunoscuta "batista bebelusului" deoarece bebelusii nu stiu sa sufle nasul (un dispozitiv de aspiratie care se ataseaza la aspirator), dar nu in exces, fiind posibila afectarea mucoasei nazale. Sunt situatii in care se poate apela chiar la aceasta varsta la picaturi de tip Colargol sau Pivalone (spray), dar numai daca pediatrul considera necesar. Nu in ultimul rand, exista si varianta "naturala" de tratament, conform careia sunt utile in desfundarea nasului cateva picaturi de lapte matern, dar multe mame sunt sceptice cu privire la eficienta acesteia.

Tratamentul recomandat de doamna doctor Sorina Dindere, medic primar ORL - Spitalul Medicover www.medicover.ro: "Recomand o toaleta riguroasa si zilnica a foselor nazale,fie cu ser fiziologic caldut sau spray cu apa de mare si aspiratii nazale sau suflatul nasului-in functie de varsta copilului. Dupa curatarea nasului se pot folosi picaturi nazale dezinfectante sau dezobstruante-colargol, vibrocyl, biorinil, alteori chiar picaturi nazale cu antibiotic-uniflox, ciplox, betabioptal,etc.
La aceste masuri se pot adauga administrarea unor siropuri de tuse pe baza de plante sau homopate, vitamina C, nurofen, panadol, aerosoli.

Cele mai frecvente complicatiile in cazul obstructiei nazale prelungite sunt otitele medii acute sau otite seroase, catar oto-tubar, sinuzite, amigdalite, laringite, bronsite, traheo-bronsite. In cazul in care se suspecteaza prezenta unor vegetatii adenoide hipertrofice ce necesita interventie chirurgicala este absolut necesar un consult de specialitate ORL si stabilirea impreuna cu medicul tratamentul adecvat."

Voi cat de des v-ati confruntat cu aceasta problema si la ce solutii ati apelat?

Multumim mamicilor si doamnei doctor Sorina Dindere care ne-au ajutat in redactarea acestui articol.

Articolul urmator
Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România
    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România

    Medici avertizează în privința lipsei de medici pediatri și neonatologi din România.„ „Este un cataclism”, susține Marian Stamate, medic la Spitalul Colțea...

    O mamă și-a lăsat fiica de 12 ani să-și pună cercel în nas: „Mi s-a spus că sunt o mamă groaznică”
    O mamă și-a lăsat fiica de 12 ani să-și pună cercel în nas: „Mi s-a spus că sunt o mamă groaznică”

    În perioada adolescenței, copiii vor să experimenteze cât mai mult și, în aceste condiții, își pot dori să-și facă și numeroase schimbări de look. Printre...

    Adolescenții din zodiac care închid ușa în nas părinților
    Adolescenții din zodiac care închid ușa în nas părinților

    Fiecare om are nevoie, din când în când, de spațiu, de timp petrecut cu el însuși pentru a-și pune ordine în gânduri și a capătă o perspectiva...

    Mare grijă la obiectele mici, când vine vorba despre copii. O fetiță a fost bolnavă timp de 3 luni de la o stafidă blocată în nas
    Mare grijă la obiectele mici, când vine vorba despre copii. O fetiță a fost bolnavă timp de 3 luni de la o stafidă blocată în nas

    După luni de simptome neplăcute și o stare generală de rău, numeroase vizite la medicul de familie și medicul pediatru, părinții au afat instinctiv ce o deranja pe fiica lor. Cu...

    Cele mai arogante zodii. Nu le ajungi cu nimic la nas
    Cele mai arogante zodii. Nu le ajungi cu nimic la nas

    Pentru anumite persoane, este esențial să aibă ultimul cuvânt, să fie în centrul atenției, să fie consultate în orice decizie și, mai presus de toate, să-i...

    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai
    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

    Lavajul nazal la copii și bebeluși este o procedură simplă prin care părinții sau cadrele medicale pot decongestiona nasul înfundat. Este foarte important să știm cum se face...

    © 2025 Qbebe