S-ar putea să trebuiască să încerci mai multe metode, până o găsești pe cea mai eficientă pentru copilul tău. Iată 8 dintre ele. Te invităm să le încerci.
1. Încearcă să i-o dai din ce în ce mai puțin
Pentru mulți copii, renunțarea la suzetă este o catastrofă. Una dintre metodele care dau rezultate, este să i-o dai din ce în ce mai puțin; până ce, la un moment dat, nu i-o mai dai deloc.
2. Nu i-o mai da înapoi
Sună simplu, nu-i așa? Ei bine, în cazul majorității, nu va fi ușor. Va trebui să ai multă răbdare și să nu cedezi, oricât de mult te roagă, plânge sau încearcă să te convingă (sursa Healthline).
3. Apelează la bunătatea lui
Această metodă dă rezultate, mai ales dacă ai un copil empatic. Spune-i pur și simplu că suzetele sunt pentru bebeluși și e timpul ca suzeta să meargă la alt copil. S-ar putea să zică da din prima!
4. Folosește-te de gândirea magică
După cum știi, copii au gândire magică. Asta înseamnă că aceștia cred în zâne,căpcăuni, Moș Crăciun și tot așa. Poți să-i spui că Zâna Suzetă (desigur, poți să-i dai un nume mai original) vine și ia suzetele copiilor atunci când aceștia cresc și nu mai au nevoie de ele.
5. Tai-o
Taie suzeta cu foarfeca și arată-i micuțului că s-a rupt. Apoi arunc-o. Nu i-o da înapoi, pentru că s-ar putea să se înece cu ea.
S-ar putea să fie supărat după aceea și s-ar putea să te roage să-i cumperi alta. Nu o face. Poți să-i distragi atenția cu un alt obiect sau cu o activitate care îi place. Asta îl va ajuta să nu se mai fixeze pe suzetă.
6. Nu i-o oferi
Cum spuneam, nu e nici o problemă dacă îi dai bebelușului suzeta. Aceasta are rol de calmare. Însă când mai crește, dacă nu ți-o mai cere, e bine să nu i-o oferi, chiar dacă ai impresia că are nevoie de ea.
Ajută-l să se liniștească cu o îmbrățișare sau cu un cântecel, depinde ce-i place.
7. Nu mai cumpăra suzete noi
Majoritatea părinților cumpără mai multe suzete, pentru că acestea se pierd ușor. Specialiștii recomandă să nu-i mai cumperi copilului alte suzete, mai ales după vârsta de 12 luni. Poți să-i și spui că odată ce acestea se vor strica sau se vor pierde, nu vei mai cumpăra altele.
Nu în ultimul rând, fiecare copil e diferit și fiecare copil are propriul său ritm. Dacă aceste metode nu dau rezultate imediat, te încurajăm să perseverezi. Cu puțină răbdare din partea ta, cel mic va renunța la suzetă și nu ți-o va mai cere niciodată.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.healthline.com/health/baby/how-to-get-rid-of-the-pacifier#Limit-the-Quantity-of-Pacifiers-in-the-House