Unii copii nu au nevoie de intervenție și vor înceta să-și țină degetul în gură până la 7 luni, sau între 2 și 4 ani (Healthline).
Însă, pentru aceia care au nevoie de ajutor din partea părintelui ca să înceteze acest obicei, există mai multe strategii pe care le poți pune în practică.
Asociația Americană de Pediatrie, recomandă părinților să intervină atunci când copilul continuă să-și sugă degetul după vârsta de 5 ani, mai ales că după ce apar dinții permanenți, copilul va dezvolta anumite probleme dentare, respectiv la nivelul maxilarului; însă unii experți susțin că trebuie să se intervină mai devreme, după ce copilul a împlinit 3 ani (Mayoclinic.org).
Uite cum poți să-l determini pe copilul tău să nu-și mai sugă degetul.
Vorbește cu el și învață-l de ce nu e bine
Cei mai mulți copii nu sunt conștienți că practică un obicei nesănătos, așa că o opțiune care s-ar putea să funcționeze este să discuți cu el direct, pe această temă.
Întreabă-l care este motivul pentru care o face și apoi vorbește-i despre consecințele care vor apărea dacă nu încetează. Nu trebuie să îl ameninți, ci doar să îl faci conștient de problemele care vor apărea în timp.
Observă ce îl face să își sugă degetul
Când își ține cel mic degetul în gură? Înainte să adoarmă? Când e stresat? Când vrea să îți atragă atenția?
Încearcă să îi oferi alte opțiuni, mai potrivite, care să îi satisfacă nevoile. Spre exemplu, dacă e stresat și își suge degetul, oferă-i un animal de pluș antistres, pe care să-l strângă tare în brațe.
Recompensează-l când nu își suge degetul
Este important să fii lângă el și să-l motivezi să renunțe la acest obicei; nu e suficient doar să-i spui „nu e bine ce faci”.
Motivația copiilor crește când aceștia primesc laude sau alt tip de recompense din partea părinților.
Atenție! Nu folosi recompense extrem de mari, pentru că apoi cel mic își va suge degetul ca să obțină ce își dorește.
Este suficient să-l lauzi, să-l duci în parc la o înghețată, sau să-i citești povestea preferată înainte de culcare.
Folosește un lac de unghii cu gust amar
Există anumite produse farmaceutice care pot avea efect rapid asupra obiceiului neadecvat al copilului tău.
Se aplică lacul pe unghii și pe cuticule, iar când cel mic va băga din nou degetul în gură, va simți un gust amar puternic, care e posibil să-l determine să nu mai facă asta prea curând.
Un astfel de produs găsești aici.
Fiecare copil e diferit și cu siguranță nu toate metodele de mai sus vor da roade, însă e important să perseverezi și la un moment dat, o vei găsi pe cea potrivită.
Surse foto: www.istockphoto.com https://unsplash.com
Surse articol: https://www.healthline.com/health/parenting/how-to-stop-thumb-sucking-2#strategies https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/thumb-sucking/art-20047038 https://ferrisorthodontics.com/how-to-encourage-your-child-to-stop-sucking-his-or-her-thumb/