Cum răspunzi când copilul îți spune NU

Cum răspunzi când copilul îți spune NU

Mariana Voinea

Un „NU” clar și răspicat din partea copilului poate reprezenta o adevărată frustrare pentru părintele care nu știe cum să gestioneze situația. Pedeapsa nu este cea mai bună soluție, ci gestionarea refuzului trebuie făcută cu mult calm și empatie față de micuți.

Copiii au propria lor personalitate și atunci când spun „nu” au propriile motive, iar părinții au tendința de a exagera răspunsul asociindu-l cu un comportament neplăcut. Dacă micuțul spune „nu”, nu înseamnă că este obraznic sau nepoliticos, ci pur și simplu aceea este opțiunea lui la acel moment, opțiune pe care, la rândul său, părintele ar trebui să o accepte.

Sunt bineînțeles și situații în care „nu” din partea copilului este un semn de lipsă de respect și de obrăznicie, dar nu în toate cazurile. O mamă a aflat puterea lui „nu” spus de un copil din propria experiență.

„Problemele apar în familie după ce părinții văd doar două opțiuni: să cedeze cerințelor copilului sau să îl pedepsească până când se apleacă voinței lor”

„Este timpul ca fiica mea să meargă la culcare. Este târziu. Eu sunt obosită. Ea este obosită. Dar bineînțeles că nu este de acord să cedeze atât de ușor. La vârsta de trei ani, fiica mea a devenit independentă, iar lucrurile pe care obișnuia să le facă fără să comenteze, sunt s-au transformat în adevărate bătălii. În plus, îmi testează limitele de fiecare dată când îți spune „nu”.

fata se stramba si isi arata dintii

Acest lucru mă face să mă simt tot mai neputincioasă în fața ei. Mă întreb dacă și alți părinți trec prin ceea ce trec eu acum. Mulți dintre adulți sunt de acord cu o educație parentală bazată pe respect, în teorie, până când se confruntă cu o situație în care nu pot negocia cu copiii lor. Iar subiectele pe care părinții le consideră importante sunt mersul la nani, mâncatul sănătos, alegerea hainelor corespunzătoare vremii.

Problemele apar în familie după ce părinții văd doar două opțiuni: să cedeze cerințelor copilului sau să îl pedepsească până când se apleacă voinței lor. Numai că părintele poate stabili o limită, iar copilul o poate contesta printr-un simplu „nu”, mărturisește mama.

Ce faci cand copilul spune NU la orice?

Cum răspunzi unui copil care spune nu?

1. Observă cât de ușor se declanșează frustrarea după primul „nu” al copilului

Părinții trebuie să observe modul în care răspund copilului când spun primul „Nu”, iar acest lucru depinde de starea adultului care poate că este grăbit, presat de timp, nesigur, frustrat, enervat. Toate aceste stări influențează modul în care răspunde copilului. În momentul în care se liniștește puțin și face o pauză și pentru a se gândi la răspunsul copilului, lucrurile devin mult mai ușoare. Adulții află mai multe despre proprii declanșatori ai stărilor generale de frustrare în momentul în care copiii spun „nu”.

2. Empatia este esențială

Uneori copilul își exprimă doar o părere prin lacrimi sau țipete în loc de cuvinte. Această părere este diferită de cea a adultului, dar asta nu o face mai puțin importantă. Copiilor trebuie să le fie validată experiența, iar adulții trebuie să încerce să vadă situația din perspectiva lor și să înțeleagă ceea ce îi deranjează pe cei mici.

mama cu doi copii la masa se joaca din care unul plange

3. Păstrarea calmului în timpul furtunii

Părinții trebuie să-și păstreze calmul în timpul unui tantrul sau al unei discuții contradictorii cu copilul, în care acesta refuză ceva. Este în regulă dacă micuțul nu se liniștește imediat, părintele nu trebuie să intre în panică și să se abțină de la țipete sau prelegeri. Totodată, adultul trebuie să păstreze controlul asupra propriilor acțiuni și gânduri pentru că micuțul are nevoie să știe că tatăl sau mama lui poate face față situațiilor, oricât de puternice ar fi sentimentele. Sprijinul, empatia, respirația adâncă, conexiunea cu copilul sunt foarte importante în aceste momente.

4. Oferă confort copilului tău, nu pedepse

Deși părintele are tendința să pedepsească copilul atunci când nu este de acord cu el, aceasta este un pas greșit. Comportamentul copilului este un semn că se simte copleșit și că nu are resursele necesare pentru a-și gestiona sentimentele. De aceea, nu trebuie să îl pedepsească, ci să încerce să îi înțeleagă sentimentele.

fata cu desen in mana refuza mama care are laptop in brate

5. Flexibilitate în acțiuni

A vedea o anumită problemă ca neavând sorți de izbândă în negocieri este începutul unei lupte pentru putere între copil și părinte. În momentul în care un copil se simte blocat într-o luptă cu părintele său, adultul trebuie să facă primul pas înapoi, să trateze diferit situația, să folosească umorul, creativitatea și să învețe cum să dețină controlul situatiei, fără a aplica pedepse.

5 situaţii când trebuie să asculţi copilul când spune NU!

„Nu pot să nu mă gândesc „dacă e așa de rea la 3 ani, cum va fi la 13 ani?”

„Sunt prinsă într-o bătălie cu fiica mea care la vârsta de trei ani nu vrea să se culce. Respir adânc, mă așez pe podea, știu că este obosită, dar știu că nu o pot forța fizic să se culce. Îi spun: „nu ești gata de culcare? Nu ai vrea să stai cu mine pe balansoar câteva minute?”. Iar refuză, este încă supărată, mă plimb prin cameră pentru a evita un conflict. Care sunt opțiunile mele? Ce ar trebui să fac? Nimic…

fetita cu parul lung foarte nervoasa

Pur și simplu să fiu prezentă să aștept. Un milion de gânduri ies la suprafață când sunt în această perioadă de așteptare și se face târziu. Trebuie să spăl vasele. Îmi lipsește enorm emisiunea mea TV, mă gândesc „dacă e așa de rea la trei ani, cum va fi la 13 ani?” și încerc să-mi împiedic propria frustrare să iasă din nou la suprafață.

Îmi amintesc că pedepsele nu au sorți de izbândă și nici nu o pot lăsa să stea trează până la miezul nopții, dar între timp când îmi trec atâtea gânduri prin minte, fiica mea începe să obosească. Eu îmi întind brațele, ea se ghemuiește în poala mea și îmi spune că este gata de culcare”, mărturisește mama.

Un „nu” venit din partea copilului nu trebuie văzut de către părinte ca fiind o luptă pentru supremație sau un semn de obrăznicie. Sunt situații delicate, probleme care pot fi gestionate mai ușor folosind calmul, empatia, perseverența.

Surse foto: pexels.compexels.compexels.compixabay.compexels.com

Surse articol: parentmap.com

Articolul urmator
Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi
Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce faci când copilul îți zice "E secret, nu-i spune lui tati"?
    Ce faci când copilul îți zice "E secret, nu-i spune lui tati"?

    Cât de benefice sunt secretele în familie între copil și unul dintre părinți? De ce aleg copiii să facă unele confidențe unui părinte și să ascundă de celălalt...

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?
    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?

    Ce se întâmplă atunci când ai pierdut nu una, ci mai multe sarcini și primești comentarii inoportune din partea celorlalți? Aceasta este întrebarea pe care o...

    Copilul nu îți spune ce a făcut la școală? Încearcă soluția acestei mame!
    Copilul nu îți spune ce a făcut la școală? Încearcă soluția acestei mame!

    Toți părinții știu acele răspunsuri al copilului - „nimic interesant”, sau „a fost bine” atunci când sunt întrebați cum a fost la școală, nu-i...

    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați
    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați

    Ce se întâmplă atunci când șeful tău nu îți acceptă cererea de concediu sau nu îți permite să îți iei concediu medical sau acele zile speciale de...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?
    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?

    Puterea exemplului este mare, iar copiii învață din faptele părinților, și nu din vorbele sau sfaturile lor cum trebuie să se comporte. Așadar, dacă vrei un copil care să...

    Copilul tău nu îți răspunde când îl strigi pe nume? Încearcă asta!
    Copilul tău nu îți răspunde când îl strigi pe nume? Încearcă asta!

    Ți se întâmplă și ție să îți strigi copilul pe nume și să vezi că nu îți răspunde? Nu știi cum să-l mai faci să fie atent la tine? Un specialist...

    © 2024 Qbebe