Și părintele trebuie să-și ceară iertare de la propriul său copil, nu numai să pretindă scuze din partea micuțului de fiecare dată când greșește. Pentru că adesea cei mici își văd părinții ca fiind modele de succes, dacă atunci când adulții greșesc nu își cer scuze, copilul nu primește un exemplu prea bun de urmat.
Important este că, dacă tu ca părinte ai așteptări de la copilul tău să-și ceară iertare, ar trebui și tu să îți acorzi un răgaz pentru a analiza comportamentul și dacă nu cumva și tu trebuie să faci acest pas. Unii părinți nu acceptă să ceară iertare propriilor lor copii, în timp ce alții nu știu cum să facă acest lucru, deși știu că au făcut greșeli pe care doresc să le remedieze.
Pare că nu găsești niciodată în momentul potrivit sau locul potrivit în care să-i ceri iertare copilului tău? Nu știi dacă ar trebui sau nu să faci acest pas? Specialiștii îndeamnă părinții să găsească circumstanțele necesare pentru a-și cere scuze copiilor și să conceapă un plan astfel încât lucrurile se decurgă într-un mod cât mai natural.
Înțelege-ți mai bine copilul
Înainte de a-i cere scuze sau de a pretinde scuze de la micuțul tău, trebuie să începi prin a-l înțelege. Cine este copilul tău ca și individ? Ce contează pentru el? Cum se simte atunci când îi impui facă ceva? Dacă reușești să identifici lucrurile care contează cel mai mult pentru copilul tău ai un punct de plecare. Îți poți face așadar o idee despre cum să-i ceri iertare copilului tău fără să îți mai fie rușine și să te concentrezi și pe nevoile lui, nu numai pe ale tale.
Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
Fă un plan de acțiune
Odată ce ți-ai făcut o idee despre cum poți să-i ceri copilului tău scuze și cum să scapi de o povară de pe inimă. încearcă să dezvolți și felul în care o vei spune. Ia în considerare ceea ce este cel mai important să-i comunici și cum să-ți prezinți scuzele într-un mod clar și adecvat vârstei.
Indiferent că fiul sau fiica ta are opt ani sau a împlinit 28 de ani, se va raporta la două evenimente diferite: momentul în care îi vei ceri iertare și momentul în care s-au întâmplat lucrurile pentru care simți nevoia să îți ceri scuze.
Trebuie să ai alături de tine un alt adult de încredere care să ajute copilul să înțeleagă mai bine aceste informații noi pe care le asimilează prin scuzele tale, păstrând detaliile la un nivel adecvat dezvoltării copilului. De asemenea, trebuie să îi spui clar ceea ce ai greșit, de ce îți ceri scuze și să-i oferi șansa să îți împărtășească sentimentele.
Capacitatea unui copil de a ierta este uluitoare, dar nu trebuie să vină de la sine înțeles sau să fie presupusă de părinte doar pentru că este copilul lui. Micuții știu când au fost nedreptățiți și părinții trebuie să abordeze toată situația cu multă transparență.
În cazul în care vorbim de adolescenți sau copii mai mari, trebuie să te pregătești pentru întrebări mai grele, să fii gata să-i asculți și nu să intri în defensivă, pentru că deja vorbești cu ei de la adult la adult.
Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
Cere-ți iertare copilului scurt
Modul de abordare al prezentării scuzelor unui copil trebuie să fie scurt, succint și la obiect. Îndeosebi copiii mici nu au prea multă răbdare în ceea ce privește explicațiile părinților. Poți pune comportamantul tău p seama frustrării, oboselii, sănătății mentale, poți oferi explicații profund personale sau care vin din trecut din modul în care proprii părinții s-au purtat cu tine.
În schimb, copilului mic trebuie să-i fie menținută atenția trează și să primească informațiile clare fără prea multe detalii.
Fii blând cu tine însuți
Cu siguranță nu este ușor să-i ceri iertare copilului tău și să îndrepți greșelile pe care le-ai făcut față de el, de aceea trebuie să fii în primul rând empatic cu tine însuți. A-ți cere scuze este partea luptei tale pentru vindecarea interioară și pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor.
Așadar, nu este nicio rușine să-ți ceri iertare copilului spunându-i că regreți faptele sau cuvintele dure folosite. Rezolvând situația cu respect, empatie, recunoscându-ți greșelile îl vor ajuta ca și el pe viitor să facă același lucru…
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com, pexels.com
Surse articol: parentmap.com