Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce învață să-și ceară scuze, un copil nu va realiza doar un gest firesc, ci va putea să învețe să-și identifice greșelile, să fie empatic față de ceilalți, să fie responsabil pentru acțiunile sale. De asemenea, datorită iertării, o relație va avea mai multe șanse să se mențină și chiar să se consolideze în timp. Nu va fi suficient doar ca un copil să se obișnuiască să rostească vorbe precum „îmi pare rău”, „scuză-mă” etc. Mai mult va conta să ajungă să înțeleagă consecințele comportamentelor sale și să găsească soluții, pe viitor, pentru a evita anumite greșeli care i-ar putea răni pe ceilalți. 

Stimulează-l să devină empatic

Unul dintre primele demersuri care țin de cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect este să îl ajuți să deprindă empatia. Numai așa va putea să înțeleagă cum se simte celălalt și va fi mai motivat să își ceară iertare. Ca părinte, rolul tău va fi esențial în a-ți sprijini copilul să devină mai empatic, să-i explici mereu de ce este necesar să le arăți celorlalți că îi înțelegi și că a spune „scuze”, „iartă-mă”, „îmi pare rău” etc. este la fel de important precum a spune „mulțumesc”. 

Pentru a-ți stimula copilul să deprindă treptat empatia, o abilitate datorită căreia va învăța nu doar să ierte, ci și să-i înțeleagă mai bine pe cei din jurul său și să-i accepte, vei ține cont și de următoarele sfaturi:

  • Ascultă-ți cu răbdare copilul- Când acesta va veni la tine să stați de vorbă, pentru a-i arăta că îi ești alături, că îl înțelegi, te vei strădui să întrerupi activitățile care te distrag și să-l asculți cu răbdare. Pe cât posibil, nu îl vei întrerupe și asigură-l că ești atentă la ceea ce îți spune repetând anumite cuvinte pentru a arăta că ai înțeles esența mesajului său. Ascultă-i perspectiva și spune-i că îl înțelegi și că se poate baza pe tine. Spre exemplu, va fi suficient să-l susții când îți vorbește despre ce nu îi place în legătură cu școala online sau să îi asiguri că îl înțelegi că este supărat întrucât prietenul cu care trebuia să se întâlnească nu a mai putut ajunge la întâlnire. Văzându-te cum știi să îl asculți, copilul va fi tentat să te imite în relația cu ceilalți
  • Încurajează compasiunea- De pildă, îi poți explica de ce un simplu gest precum este cel de a pune vasele spălate la locul lor pentru cineva care se grăbește să plece de acasă este de ajutor. De asemenea, gesturi de bunătate precum a însoți un vecin în vârstă la piață sunt exemple utile pentru a-l stimula pe copilul tău să fie mai empatic și să înțeleagă impactul faptelor sale asupra celorlalți. Pe măsură ce va dobândi acest tip de înțelegere, îi va veni mai la îndemână și să-și ceară scuze
  • Vino cu un exemplu legat de unul dintre comportamentele sale- Una dintre cele mai simple modalități care țin de cum să îți înveți copilul să își ceară scuze corect este să îi dai exemple care țin chiar de unul dintre comportamentele lui. Va fi suficient să-i spui că, la momentul „X” nu a fost respectuos cu bunica sa și să-i explici de ce. Nu îl critica, dar împreună încurajează-l să găsească soluții prin care, pe viitor, va putea să evite un comportament similar
  • Dă-i și exemple din viața ta- Poți să-i relatezi și o întâmplare din care să reiasă că nu ai acționat așa cum ar fi trebuit și ai rănit o anumită persoană. După ce îi povestești, i-ai putea pune următoarea întrebare: „Cum aș fi putut să procedez ca să nu îl supăr/ să nu o supăr pe X?”
  • Fii ghid pentru el, nu un critic- Pentru ca un copil să învețe să-și ceară corect scuze, este necesar să înțeleagă în primul rând consecințele acțiunilor sale asupra celuilalt. În acest scop, în loc să te apuci să-l critici, să-l cerți, îi vei explica, pe un ton cât mai calm și oferindu-i argumente logice, de ce nu a procedat adecvat într-o anumită situație. Arată-i că îl înțelegi și împreună încercați să vedeți cum ar fi mai bine să acționeze pe viitor, în situația în care va comite o greșeală față de cineva 

mama-ce-sta-pe-pat-alaturi-de-cei-doi-copii-ai-ei-si-care-incearca-sa-îi-impace

Fii un adevărat model pentru el

Unui copil îi va veni mai ușor să își ceară scuze dacă i-a văzut pe cei care îi sunt apropiați că realizează și ei acest demers. De aceea, de tine va depinde să-i dai un asemenea exemplu ori de câte ori va fi posibil. Spre exemplu, dacă ești alături de copil și se întâmplă să nu observi, când intri pe ușa blocului, că în urma ta se află o altă persoană care ar vrea să intre acolo, dar care are ambele mâini ocupate de plase grele, întoarce-te și cere-ți scuze. Procedând așa, copilul te va vedea, o să-ți audă replicile și se va obișnui în timp să adopte o astfel de atitudine. La fel ar trebui să acționezi și când greșești față de cineva din familie. Scuzele adresate îi vor arăta copilului cât de mult contează să existe respect, oferindu-i un model pentru cum ar trebui să fie când își va întemeia și el o familie.

Când greșești față de copil, cere-ți scuze

Dacă te întrebi cum să îți înveți copilul să își ceară scuze corect, raportează-te și la următoarea situație: cum procedezi tu când ai greșit față de el. Analizează-ți cu atenție comportamentele și nu ezita să-ți ceri scuze ori de câte ori îți dai seama că l-ai rănit în vreun fel. Fii sinceră, deschisă și lasă-l să vadă că într-adevăr regreți pentru ceea ce s-a întâmplat.

De pildă, în fața copilului ai putea rosti aceste vorbe: „Îmi cer scuze pentru că nu am avut răbdare să te ascult când mi-ai povestit că...Știu că ești supărat/ă pe mine și ai dreptate.” Auzind de la tine asemenea cuvinte, nu numai că relația dintre voi nu va avea de suferit, dar îl vei învăța și că este necesar să recunoaștem când greșim față de cineva. Mai mult, îi vei demonstra cum este să fie el în ipostaza în care cineva a greșit față de el și îl vei ajuta să înțeleagă faptul că oricine se simte mai bine când aude scuzele venite din partea celuilalt.

Pune accentul pe intenția pozitivă aflată în spatele scuzelor 

Când îi vei spune copilului cum să își ceară scuze, este recomandat și să-i vorbești despre intenția pozitivă pe care o va avea în acele momente. Amintește-i și că un anumit comportament al său, în urma căruia cineva s-a supărat, este rezultatul unei emoții/ a unei nevoi pe care nu știa cum să le exprime sau pentru că a fost furios întrucât nu și-a putut îndeplini o dorință. 

Următorul exemplu îți poate fi de folos în demersul tău: „Știu că ți-ai dorit mult să te dai în leagăn și că ai așteptat mult la coadă. Când stai la rând, trebuie să aștepți, chiar dacă e greu. Când împingi pe cineva, nu este deloc plăcut. Dacă acel copil te-ar fi împins nu ți-ar fi plăcut deloc, așa e? Copilul acela nu s-a simțit nici el bine. Dacă îți este greu cu ceva sau nu știi cum să faci, vino la mine și întreabă-mă, vom găsi o soluție împreună.”

Cu alte cuvinte, în loc să-ți critici micuțul, să îl forțezi să își ceară scuze, i-ai arătat că îl înțelegi, că îi ești alături și că, în momentul în care se va implica într-o acțiune, va trebui să țină cont nu numai de el, ci și de celălalt. 

fetita-si-baietel-veseli-care-fac-un-gest-prin-care-se-saluta-sau-prin-care-arata-ca-s-au-impacat

Nu îl obliga să își ceară scuze

Printre greșelile pe care le poți face și care interferează cu procesul care ține de cum îți înveți copilul să își ceară corect scuze se află și aceasta: să-l forțezi să spună că îi pare rău, că a greșit. Ține minte că nu este indicat să îi spui ce să simtă, rolul tău fiind să îl ghidezi pentru a găsi cele mai bune formule pentru a-și cere scuze. 

În cazul în care vei insista să-și ceară scuze, îl vei determină să nu mai fie sincer, să vină cu scuze false și ulterior să repete aceleași greșeli față de cineva. Obișnuindu-se cu o asemenea atitudine, va tinde să o repete și mai târziu, în viața de adult. 

Surse: askdoctorsears.com, greatergood.berkeley.edu, jpost.com, mindbodygreen.com, parenting.firstcry.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect
Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?
    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?

    Puterea exemplului este mare, iar copiii învață din faptele părinților, și nu din vorbele sau sfaturile lor cum trebuie să se comporte. Așadar, dacă vrei un copil care să...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...
    Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...

    Ce poate fi mai jenant pentru un adolescent decât să miroasă a transpirație sau să aibă părul gras, iar ceilalți copii să râdă de el? Este de datoria părintelui să...

    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?
    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?

    Într-o lume în care copiii devin ținte ale abuzatorilor și reprezintă tentații imorale pentru adulți sau alți copii mai mari, datoria părinților este să le ofere...

    Vrei sa îl ții ocupat pe copilul tău cât îți rezolvi treburile casnice? Iată cum!
    Vrei sa îl ții ocupat pe copilul tău cât îți rezolvi treburile casnice? Iată cum!

    Orice mamă visează să își împartă timpul în așa manieră încât să își poată rezolva treburile casnice, cât timp micuții ei sunt ocupați...

    Cum înveți copilul să-și facă patul
    Cum înveți copilul să-și facă patul

    Treburile casnice îl ajută pe copil să se simtă util și să se dezvolte pe plan social, iar mai târziu, să devină un adult ordonat, spune psihologul Amy Morin. Nu e nevoie...

    Lista amuzantă a unui soț cu motivele pentru care a cerut scuze soției sale
    Lista amuzantă a unui soț cu motivele pentru care a cerut scuze soției sale

    Un bărbat a devenit popular în mediul online după ce a postat mai multe videoclipuri în care enumeră motivele pentru care își cere scuze soției sale.

    Cum vorbim cu copilul corect despre moartea unuia dintre bunici?
    Cum vorbim cu copilul corect despre moartea unuia dintre bunici?

    Pentru majoritatea copiilor, trecerea în neființă a unuia dintre bunici este prima experiență legată de moarte și de aceea poate reprezenta un adevărat șoc. În aceste...

    © 2025 Qbebe