De ce e bine să-l înveți să-și facă patul?
Cercetările în psihologia copilului arată că cei care fac activități casnice (potrivite vârstei lor, desigur) devin adulți mai fericiți, mai sănătoși și nu în ultimul rând, cu un simt al independenței mai ascuțit, precizează verywellfamily.com.
De asemenea, acest tip de activități îl fac pe copil să se simtă folositor și îi crește stima de sine. „Copilul simte o satisfacție mare atunci când reușește să facă ceva de unul singur, chiar și când e vorba despre făcutul patului”, explică Morin.
Cum îl înveți să-și facă patul
Psihologul sugerează părinților să le dea copiilor instrucțiuni clare, care explică fiecare pas pe care îl au de îndeplinit - întinde cearceaful, aranjează perna, pune cuvertura deasupra etc.
Însă, înainte să îl pui pe el să facă patul spune-i să fie atent la tine și să te urmărească. Spune ce faci cu voce tare, pentru a-l ajuta să memoreze mai bine informația. Apoi, pune-l și pe el să povestească ce face, în timp ce aranjează patul.
La început, patul nu va arăta precum îl faci tu, însă cu timpul, cel mic își va perfecționa tehnica și îl va face la fel de bine ca tine! Poate chiar și mai bine, cine știe.
Laudă-l de fiecare dată când îndeplinește această sarcină și apoi pregătește-l pentru ziua care urmează. Cu siguranță, va începe ziua mai bine pentru că va avea un sentiment că a făcut ceva bine încă de la primele ore!
Ce faci dacă cel mic refuză să-și facă patul dimineața?
În primul rând, nu-l certa și nu-l bate la cap să facă asta, dacă refuzul său este clar. Această abordare nu va funcționa.
În al doilea rând, psihologul oferă aceste două alternative:
- Fie îi spui că dacă nu face patul, nu va primi recompense (uitatul la TV, desert după masă sau orice reprezintă o recompensă pentru copilul tău);
- Fie încerci să îl motivezi pozitiv - îi oferi o recompensă după ce face patul.
Ce părere ai despre acest subiect? Ți se pare important ca un copil să participe la activitățile casnice?
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: verywellfamily.com