Cum au apărut banii?
Povestea apariției banilor poate fi foarte interesantă pentru cel mic, mai ales dacă apelezi la trucuri de storytelling învățate din cărțile cu povești pe care obișnuiești să i le citești. Așadar, poți începe prin a-i povești copilului despre apariția monedelor, ca prima formă de substitut a trocului în tranzacții. Atunci când oamenii au încetat să mai folosească schimbul de materii prime, au început să folosească monedele. Cu toate acestea, înainte de a se bate primele monede autentice, oamenii foloseau, după schimbul în natură, scoici pe post de monede. Ulterior au apărut monedele din metale prețioase, precum aur și argint.
Primele monede sunt atestate în secolul al VII-lea i. Hr. în regiunea Asiei Mici. Deși primele monede, după cum am menționat, au fost bătute în aur și argint, ulterior grecii și romanii au început să folosească metale mai ieftine, cum ar fi bronzul. Aurul și argintul a rămas destinat monedelor de mare valoare sau a celor decorative. Pe post de garanție a valorii, pe monede obișnuia să fie gravat sigiliul regelui, al țării sau al orașului în care acestea au fost emise.
După monede, au apărut bancnotele. Este important de reținut că există două tipuri de bani, și anume banii metalici, care se referă la monedele care conțin o cantitate precisă de metal și au o valoare cunoscută, și banii fiduciari, adică bancnote, care nu conțin valoarea pe care o reprezintă inscripționată, însă oferă garanția acelei valori prin puterea unei bănci emitente. Revenind la bancnote, primele bancnote au fost obținute din hârtie și au fost create de chinezi. Acest model a fost preluat ulterior, în secolul XI, de către negustorii italieni. Aceștia au început să folosească hârtii pentru tranzacții destinate numai negustorimii.
Următoarea etapă în povestea banilor este cea contemporană, în care asistăm la o revoluție a digitalizării mijloacelor de a efectua tranzacții. Pornind de la tranzacțiile online și până la cryptomonede, putem observa în plină desfășurare o nouă etapă a omenirii, în care conceptul de bani este redefinit, iar atitudinea oamenilor vizavi de bani este, de asemenea, în schimbare.
De ce este importantă educația financiară?
Educația financiară este deosebit de importantă, pentru că îl va ajuta pe cel mic să își construiască o relație sănătoasă și echilibrată în raport cu banii. Desigur, nu vorbim despre a-l învăța cum să gestioneze un buget de la o vârstă la care ar trebui în continuare să se bucure de inocența copilăriei, ci despre a-l face să înțeleagă că banii trebuie cheltuiți în mod echilibrat, că nu trebuie să fie impulsiv cu banii atunci când iși dorește foarte mult ceva, și, cel mai important, că nu ar trebui ca banii să fie principalul său scop în viață.
Copiii asimilează foarte repede situațiile pe care le observă în casă și tind să reproducă tiparul familial pe parcursul vieții. Așadar, felul în care te raportezi tu însăți la bani ar trebui să fie principala lecție pentru cel mic. Din acest motiv, e important să fii mereu atentă la tine atunci când vorbești despre bani sau gestionezi banii în prezența copilului.
Ce trebuie să știe copilul tău despre bani în funcție de vârstă?
Poți iniția discuția despre bani cu cel mic undeva de la vârsta de cinci ani, atunci când mergi la supermarket, de exemplu. Dacă ai un cupon de reducere în format fizic sau un card de oferte de la acel supermarket, i le poți da lui să le aibă în supraveghere, explicându-i la ce folosește acel obiect și dându-i, în același timp, o mică responsabilitate. Pe lângă faptul că se va simți important și util, cel mic va învăța că există beneficii care te pot ajuta să obții mai mult pentru mai puțini bani, un prim pas în a învăța să facă economie.
O altă modalitate de a începe să îl înveți pe cel mic despre bani este prin joacă. De exemplu, într-o zi vă puteți juca împreună “de-a restaurantul”. Pe lângă faptul că îl vei putea învăța, pe această cale, despre cum să se comporte frumos la masă, cum să folosească niște ustensile simple de mâncat și câte ceva despre bunele maniere, poți profita de ocazie să îi vorbești despre nota de plată, despre prețurile din meniu și diferențele de bani dintre fiecare fel în parte. Vei obține, astfel, o modalitate distractivă și intuitivă de a-l educa pe cel mic în privința banilor și nu numai.
O dată ce copilul începe să primească bani de buzunar, îl poți învăța să își pună bani la o parte pentru un obiect pe care și-l dorește în mod special. De la o simplă pușculiță pe care o puteți începe împreună, între vârstele de șase și opt ani, puteți ajunge la un cont de economii pentru copii, pe care să îl deschideți împreună la o ocazie specială, de exemplu la împlinirea a zece ani. Conturile de economii pentru copii vin la pachet cu numeroase beneficii, pe care i le poți explica, în termeni simpli, celui mic.
Pe măsură ce crește, îl poți lua tot mai des cu tine la cumpărături sau îl poți trimite singur, cu un buget dedicat, pe care să îl gestioneze pentru a-și cumpăra, de exemplu, provizii pentru o excursie de două zile cu clasa. În mod intuitiv, vei observa cum copilul se va deprinde cu mijloace proprii de a-și gestiona banii, pe care le poți corecta pe măsură ce le dezvoltă.