Dar un singur lucru cred că este esențial: Bunătatea.
Învăță-ți copilul să fie bun, să inspire bunătate, să trăiască în bunătate și alături de oameni buni. Să-și aleagă prieteni buni care il vor face mai bun.
Va avea cu totul altă viață și va fi fericit. Nu ne dorim oare în fond fericirea lor?
Dacă e bun, e atent si cumpătat, nu se va frustra când va greși sau în momentele grele ale vieții. Dacă e bun, e modest și cuminte si-și va centra viața pe alte coordonate morale.
Dacă e bun va învăța iubirea. Și iubirea înseamnă bunătate și bunătatea fără iubire nu există. Un om care iubește e un om bun.
Uitați-vă la oamenii răi din jurul vostru, că ei nu iubesc pe alți oameni și nici măcar pe ei înșiși. Și sunt nefericiți...(chiar bogați, cu funcții, etc). Deschideți televizorul și întrebați-vă: omul ăsta e bun? Apoi închideți.
Și cum poți învața bunătatea decât dacă tu însuți ești bun. Un părinte bun si iertător care caută să vadă și să zidească sufletul copilului și devenirea lui, nu notele lui, nu critică permanent greșelile copilului, nu e mereu pus pe comentarii și pedepse ineficiente.
Un copil crește puternic, autonom și stabil emoțional dacă este hrănit cu bunătate și iubire.
Stiu câteva exemple de copii forțați să obțină note maxime la examene dar cu niște prețuri psihoemoționale groaznice.
Aș vrea să avem familii dar și școlii de predare a bunătății și a fericirii, nu școli unde pereții sunt plini cu hârtii (scuze, diplome) și medalii.
Toți directorii de școală au 2 obiective: să construiască (mansarde, termopane) si eventual diplome.
Nu am întâlnit niciun director care să-mi zică: "Misiunea școlii este să avem copii fericiti și inimoși "
Ei uitând că un copil fericit va învăța.
De ce n-am avea în loc de chimie o disciplină despre Bunătate?
Pentru mine chiar nu înseamnă mare lucru performanța unei școli. Vŕeau să văd oameni buni...Si Poate o Românie mai bună! Dar cui îi pasă?
Text scris de Psiholog Mihai Copăceanu, Mental Health Consultant la UNICEF, Psiholog clinician la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu
Citește și:
- Ura este învățată. Bunătatea este naturală. Băiețelul care a emoționat o lume întreagă
- De ce nu îi mai spun copilului meu să fie bun și îngăduitor
- INTERVIU | Psihoterapeutul Alexandru Bușilă: „Dragă părinte, nu-ți pregăti copilul pentru o carieră, ci pentru cea mai importantă carieră - VIAȚA LUI bună, frumoasă, adevărată”
Surse foto: istockphotos.com
Surse articol: facebook.com/mihai.copaceanu.9