Acesta este cazul unui băiețel din India surprins în timp ce oferă din apa lui unui cuplu de bătrâni. Gestul lui a emoționat o planetă întreagă. Avem nevoie de astfel de exemple de bunătate pură, nedisimulată care să fie dovada că lumea este mai mult decât războaie și foamete și că un simplu gest ca acesta o poate schimba.
Fotografia emoționantă a fost publicată pe 14 aprilie 2022 de ofițerul Serviciilor Administrative Indiene, Awanish Sharan, pe Twitter și arată un băiețel de școală care oferă apă unui cuplu de bătrâni de pe stradă. Mesajul pe care fotografia îl transmite a ajuns peste tot în lume, acela că dacă bunătatea cu care ne naștem este cultivată, ea are puterea de a schimba lumea.
”Ura se învață. Bunătatea este naturală”, scrie ofițerul în postarea de pe Twitter, care a primit în 24 de ore mai mult de 22 de mii de aprecieri. Comentariile produse de postare au dovedit că oamenii au nevoie de astfel de exemple. ”Aveam un coleg de școală care nu bea niciodată apă cu gura direct din propria lui sticlă. Când l-am întrebat de ce, mi-a spus că obișnuiește să ofere sticla lui de apă oamenilor nevoiași când se întoarce acasă de la școală”, comentează un utilizator al plaformei de socializare.
Hatred is Taught. Kindness is Natural. pic.twitter.com/plKNo1asLv
— Awanish Sharan (@AwanishSharan) April 14, 2022
Ne naștem buni?
Ne naștem oare cu o busolă morală sau este ceva ce dezvoltăm pe măsură ce creștem? Aristotel spunea că moralitatea se învață, iar Freud credea că nou-născuții sunt o pagină goală de moralitate. Jean-Jacques Rousseau însă a susținut că ne naștem buni și puri și că fără inegalitatea, corupția, avariția și meschinăria societății umane lumea ar fi un paradis al bunătății. Se pare că studiile efectuate în dezvoltarea copilului îl susțin. Un studiu care a inclus bebeluși de sub 1 an a demonstrat chiar asta. Micuților li s-au arătat mai multe forme colorate care aveau comportamente diferite, care să diferențieze în mod clar binele de rău. Astfel, un cerc roșu încearcă să urce un deal în timp ce un pătrat rău albastru încearcă să îl împingă în jos. Un triunghi galben încearcă să îl ajute pe cercul roșu. După, bebelușii au fost lpsați să aleagă cu care dintre forme să se joace șii majoritatea au ales triunghiul galben, chiar și bebelușii de 7 luni. Niciunul nu a ales pătratul albastru.
Studiul a subliniat faptul că bebelușii au ales forma cu care să se joace pentru comportamentul ei, nu pentru formă sau culoare. Când rolurile formelor s-au schimbat în demonstrație, bebelușii au ales în continuarea forma care a prezentat un comportament bun, cea care încerca să ajute. Alte astfel de studii au mai fost făcute, două mai importante au fost cel la Kyoto în 2017 cu forme de PacMan, și un altul de la Harvard. Ambele au demonstrat că bunătatea este ceva înnăscut, instinctiv și că dacă este cultivată, devine parte integrantă din personalitatea copilului.
Surse: Harvard, The Times, CNBC, Twitter
Citește și:
- Gestul emoționant al elevilor de la o școală din Botoșani pentru copiii refugiați din Ucraina
- Eroinele Ucrainei: mame, surori și bunici. Poveștile emoționante ale unui război nemilos
- Cea mai bună persoană pe care fiul meu o știe este mama lui pe care nu a cunoscut-o niciodată