Cunoașterea arborelui genealogic și mai ales a părinților este foarte importantă pentru identitatea fiecărei persoane. În fond, un copil se identifică prin părinți, bunici, prin familia sa. Ce se întâmplă atunci când nu îți cunoști tatăl sau afli că este un simplu donator de spermă care a contribuit la conceperea ta, fără a avea niciun fel de dorință în acest sens?
Ne povestește mai multe despre această situație Laura Bridgens care a descoperit că tatăl ei biologic este un donator de spermă, moment în care întreaga ei lume s-a prăbușit și din cauza căruia nu își mai regăsește identitatea.
„Vestea a venit ca un șoc pentru mine, ca și cum întreaga mea lume s-ar fi prăbușit după un simplu test ADN…”
Caruselul de emoții în care s-a învârtit din acel moment a determinat-o pe Laura să ia decizii radicale în viața ei. „Vestea a venit ca un șoc pentru mine, ca și cum întreaga mea lume s-ar fi prăbușit după un simplu test ADN pe care l-am făcut în anul 2021, luna februarie, când mama mea a recunoscut totul”, mărturisește femeia.
Laura a decis să își spună povestea public în baza unei legi noi adoptate în Regatul Unit al Marii Britanii, conform căreia copiii născuți în urma donării de spermă au dreptul să își cunoască tatăl biologic atunci când împlinesc vârsta de 18 ani. Această lege a venit în urma nemulțumirilor cauzate de anonimatul sub care erau protejați aceste donatori, iar acum copiii care doresc să își cunoască rădăcinile, o pot face.
Directoarea asociației „Conceput de un donator” din Marea Britanie, Laura Bridgens consideră că legislația trebuie modificată într-un mod mult mai aspru, astfel încât donatorii să nu poată rămâne niciodată anonimi, iar persoanele concepute în acest fel să primească informații despre tatăl lor biologic.
"Am aflat că mama a fost inseminată artificial cu sperma medicului ginecolog, nu a tatălui meu"
„Este o chestiune care îți marca întreaga viață, vei trece prin diferite, emoții vei fi respinsă, vei simți o mare greutate”
„I-am cerut mamei ca și cadou de Crăciun în anul 2020 un kit ADN prin care aveam să-mi aflu rădăcinile, dar ea a refuzat și mi-a cumpărat în schimb o pereche de blugi. Ulterior am intrat în pandemie și nu mi-am mai văzut mama până în luna februarie când a venit la mine, mi-a înmânat o scrisoare și a început să mi-o citească:
Totul o să se schimbe în viața ta pe măsură ce vei afla adevărul. Lumea ți se va zgudui și nu vei mai fi niciodată la fel. Este o chestiune care îți marca întreaga viață pentru că vei afla de la mine că tatăl tău biologic este un donator de spermă a cărei identitate mi-a fost foarte greu să o identific. Vei trece prin diferite, emoții vei fi respinsă, vei simți o mare greutate”, își amintește Laura.
Aceasta a întâlnit familia tatăllui biologic de câteva ori și chiar a stat peste noapte în casa lor pentru a crea o relație cât de cât normală cu copiii acești acestuia, care acum au 20 de ani.
„Este o situație atât de ciudată… este ca și cum tu ești doar un necunoscut. Legătura de sânge este atât de profundă cu frații și tânjești după mai multe interacțiuni cu ei și în același timp te simți un străin și încerci să-i faci să te placă”, mărturisește ea.
Laura susține interzicerea anonimității pentru donatorii de spermă, iar copiii concepuți în acest fel ar trebui informați de către Guvern care le sunt originile
„Sunt atât de multe persoane care nu își cunosc originile, identitatea adevărată, iar în tinerețea mea, medicii chiar sfătuiau părinții să nu îi informeze pe copii despre această situație și să nu le spună că sunt fructul unei donări”, mărturisește femeia.
În ceea ce privește recentele modificări ale legii care a intrat în vigoare, Laura susține că este important ca toată lumea să își amintească faptul că în trecut, donatorii de spermă nu au fost obligați din punct de vedere legal să răspundă nici unei persoane concepute de ei. Inițial, aproximativ 30 de tineri care au fost concepuți cu ajutorul unui donator au avut dreptul să solicite numele complet al părintelui biologic, data nașterii și ultima adresă cunoscută.
Ultimele informații obținute de la Autoritatea pentru Fertilizare Umană și Embriologie au au arătat faptul că aproximativ 766 de tineri vor putea solicita detaliile donatorului lor tatălui biologic în Regatul Unit al Marii Britanii până la sfârșitul anului 2024, în timp ce 11.427 de persoane vor putea face acest lucru până în anul 2030. Autoritatea pentru fertilizare umană și embriologie încurajează oamenii să își caute părinții biologici, doar că 18 ani înseamnă o perioadă foarte lungă de timp, în care donatorii și-au putut ascunde identitatea.
Autoritatea de Reglementare a Fertilității din Marea Britanie îndeamnă persoanele care au donat ovule, spermatozoizi sau embrioni după data de 1 aprilie 2005 să se asigure că datele lor de contact sunt actualizate pentru ca potențialii copii să poată solicita informațiile.
Cu siguranță o asemenea experiență, o veste de asemenea anvergură poate schimba destinul oricui. Copiii merită să își cunoască adevărații părinți, adevăratele origini, adevărata identitate și să nu fie chinuiți de astfel de gânduri și incertitudini o viață întreagă.
Surse foto: facebook.com, facebook.com, facebook.com facebook.com
Surse articol: independent.co.uk