„Fiica mea a murit din cauza țigărilor electronice. Vecinii au găsit-o prăbușită pe stradă. Intrase în moarte cerebrală”
Adolescenta Rosey Christoffersen a iubit fotbalul de la o vârstă fragedă, entuziasmul ei fiind însoțit de un talent pentru a înscrie goluri. S-a înscris la un club local de fotbal și avea săptămânal meciuri pe care obșnuia să le câștige, până la un moment dat, când și-a dat seama că și-a pierdut condiția fizică.
„Sunt epuizată”, îi spunea antrenorului ei, în timp ce se răsufla din greu, cerând pauze. De asemenea, ea se plângea familiei sale de dureri în piept. A fost asigurată, însă, de medicul de familie din localitate că disconfortul din piept era probabil o întindere musculară.
Adolescenta a început să fumeze ocazional când avea 16 ani și a început să folosească țigări electronice în septembrie 2014, cu câteva luni înainte de a muri. Mama ei a spus: „Toți prietenii ei vapau. Nu-mi plăcea deloc, pentru că făceau asta tot timpul. Cred că a devenit mai dependentă de vaping decât a fost vreodată dependentă de țigări. A început să aibă dureri în piept și să aibă probleme cu respirația. Mergea la magazinul local și cumpăra tot felul de lichide și arome pentru țigările electronice. Nu vedeai niciodată aceeași sticluță de două ori”, a declarat Rachel Howe, mama fetei. „Devenise pur și simplu dependentă, vapa țigară după țigară”, mai spune femeia, potrivit theguardian.com.
De Ziua Îndrăgostiților, în 2015, Rosey s-a prăbușit pe stradă. Mama ei își amintește cu groază momentul în care a fost anunțată că fata ei a fost găsită aproape moartă pe un trotuar: „Un vecin m-a sunat la telefon și mi-a spus: Suntem cu fiica ta și este întinsă pe jos. Ambulanța e pe drum”. Ambii săi plămâni cedaseră din senin din cauza unei afecțiuni cunoscută sub numele de pneumotorax bilateral. Când a ajuns la spitalul aflat în apropiere, fata se afla în moarte cerebrală.
Citește și: Țigara electronică: este sau nu periculoasă în sarcină și alăptare?
„Cumva mă bucur că nu am fost acolo în care a căzut. Nu știu cum aș fi făcut față la asta sau dacă aș fi avut prezența de spirit să chem imediat ambulanța. Aș fi fost mult prea șocată. Când am văzut-o la spital, parcă dormea confortabil, dar știam că nu era acolo”, a mărturisit mama fetei.
La o săptămână după ce tânăra s-a prăbușit, a fost deconectată de aparatul de ventilație asistată care o ținea în viață. Mama ei a fost la căpătâiul ei în timp ce viața i se scurgea. „I-am spus să înoate, pentru că îi place să înoate. Era ca un peștișor. Și i-am rugat să deschidă fereastra, iar moment în care raze de soare au intrat și au luminat-o direct pe ea.”
Rosey Christoffersen a murit pe 21 februarie 2015, cu trei zile înainte de a împlini 19 ani. Ea îi spusese mamei sale în săptămâna precedentă că dorește ca organele sale să fie donate pentru a salva vieți. Ea și-a donat rinichii, ficatul, grefele de piele, valvele de la inimă și osul pentru reconstrucția facială.
„Am aflat după aceea cine au fost toți oamenii pe care i-a ajutat, iar o doamnă chiar mi-a scris că a primit ficatul. Fiica mea a murit și a ajutat la salvarea a opt persoane. Este uimitor”, a declarat mama adolescentei.
Familia tinerei s-a confruntat cu o durere copleșitoare, dar și cu o întrebare persistentă: cum a putut un adolescent sănătos să se prăbușească brusc și să moară? Mama ei l-a întrebat pe unul dintre medicii de la urgențe dacă nu cumva țigările electronice ar fi putut fi un factor. „Nu știm cu ce avem de-a face când vine vorba de țigările electronice”, i-a spus acesta. „Vom ști peste 10 ani probabil cât rău ne fac”.
Citește și: Tigarile electronice pot face mai mult rau in sarcina decat tutunul, spun cercetatorii
La momentul actual, țigările electronice sunt promovate în rândul fumătorilor, deoarece dovezile de până acum indică faptul că acestea nu prezintă riscuri la fel de mari precum tutunul. Unii medici avertizează că normele privind comercializarea și vânzarea țigărilor electronice în Regatul Unit și nu numai sunt prea permisive și spun că sunt necesare mai multe cercetări privind riscurile pentru sănătate. Medicii pneumologi avertizează cu privire la „o generație de copii dependenți de nicotină” și au cerut autorităților din întreaga lume să revizuiască de urgență reglementările cu privire la comercializarea țigărilor electronice.
Nu a avut loc nicio anchetă în cazul morții adolescentei de 19 ani, iar de-a lungul anilor mama sa a cercetat online legăturile dintre țigările electronice și afecțiunile pulmonare potențial mortale. Pneumotoraxul este o afecțiune rară și poate apărea la adulții sănătoși, dar unii medici sunt îngrijorați că ar putea fi legată de folosirea țigărilor electronice.
Revista Respiratory Medicine Case Reports a raportat în luna mai a anului trecut o asociere din ce în ce mai mare între pneumotorax și țigările electronice, dar a precizat că aceasta nu a fost încă stabilită ca factor de risc.
Mama adolescentei moarte este convinsă că țigările electronice au legătură cu moartea fiicei sale și dorește ca guvernul să introducă controale mai stricte și măsuri pentru ca acestea să nu mai fie atrăgătoare pentru copii și tineri. „Trebuie să se facă cercetări masive în acest sens. Între timp, ar trebui să fie tratate ca tutunul și să fie vândute doar adulților”, spune ea.
Ce spun medicii despre țigările electronice: „Acest tip de fumat este o capcană pentru tineri, pentru minori”
În urmă cu câteva luni, Medicul pneumolog Ioan Draghila susținea că țigările electronice scoase pe piață cu scopul de a-i ajuta pe oameni să se lase de fumat, nu și-au atins scopul, fiind doar o nouă formă de a inhala în organism substanțe toxice, chiar dacă mai puține decât dintr-o țigară clasică, dar la fel de nocive.
„În cazul utilizării țigărilor electronice se eliberează o cantitate mult mai mică de substanțe nocive comparativ cu fumatul clasic, dar și practicarea acestor forme de fumat poate fi nocivă pentru organism. Sunt cazuri în care, din cauza componentelor care există în țigara electronică, se ajunge la afectarea plămânului – fie la afecțiuni acute, care se traduc printr-o pneumonie legată de vaping, diferită de cea infecțioasă, fie bronșite obliterante, apariția unor cazuri de pneumotorax la tineri astfel încât, deși efectele sunt mai reduse față de fumatul clasic, ele trebuie luate în considerare și tinerii atenționați că nu este bine să înceapă această modalitate de fumat. De asemenea adulții care vor să renunțe la fumatul clasic și care vor să facă acest schimb, trebuie să știe că nu scapă definitiv de riscurile pe care le antrenează fumatul”, spune medicul, potrivit Turnul Sfatului.
Citește și: Fumatul în timpul alăptării
Surse foto: istockphoto.com, facebook.com
Surse articol: theguardian.com, turnulsfatului.ro