Copiii simt nevoia de afecțiune din partea părinților și bineînțeles că părinții le-o oferă cu multă căldură ori de câte ori se ivește ocazia. Cât de des trebuie să spunem „Te iubesc” copilului și cât de mult contează acest gest de afecțiune, aceste două cuvinte magice pentru dezvoltarea lui fizică și psihică?
Dacă îi spui copilului în fiecare zi „te iubesc” îi poți îmbunătăți sănătatea emoțională și spori încrederea în forțele proprii
Adesea, părinții au o multitudine de lucruri de rezolvat pe parcursul zilei, de la sarcinile de la locul de muncă, treburile gospodărești, activitățile copiilor și până la grija față de propria persoană. Nu există însă nimic mai important în această viață decât a arăta afecțiune copilului tău, a-i spune cât de mult îl iubești și apreciezi.
Cercetările recente au arătat că, atunci când copiii se simt iubiți și apreciați, au mai multe șanse să aibă o stimă de sine crescută, să aibă o relație mai bună atât cu părinții, cât și cu prietenii, și sănătate emoțională puternică.
Când își exprimă dragostea pentru copil, părintele nu numai că întărește legătura cu el, ci contribuie la consolidarea unei fundații stabile a relației bazată pe încredere, ce se va lega tot mai mult pe parcursul vieții.
Fă-ți un „program” în fiecare zi pentru a-i spune copilului te iubesc
Dacă în general părinții mai uită să-și exprime iubirea față de copii, experții îndeamnă adulții să-și facă un fel de program, un obicei, un tabiet prin care să le spună zilnic micuților „te iubesc”.
Fie că părinții își programează mental să-i spună copilului „Te iubesc” înainte de a pleca la școală, atunci când se trezește dimineața sau când se culcă, sau decid să-i lase un mesaj pe frigider pe care să îl citească atunci când ajunge acasă, să-i pună un mesaj un pachețelul la școală, să-i scrie „te iubesc”, pe oglinda din dormitor gestul este de apreciat.
10 moduri prin care sa ii spui copilului "Te iubesc!" in fiecare zi
Spune-i copilului ce iubești exact la el
Uneori „te iubesc” nu este de ajuns, iar părinții sunt îndemnați să îi spună copilului ce adoră la el/ ea, să fie foarte specifici cu privire la motivul pentru care îl/ o admiră și apreciază.
Așadar, experții ne îndeamnă ca, în loc să spunem copilului cele două cuvinte în mod simplu, să adăugăm și expresii de tipul „îmi place că ai simțul umorului”, „iubesc la tine că ești atât de amabil cu prietenii tăi”, lucru care îl va face pe micuț să se simtă nu numai iubit, ci și să-și dezvolte un sentiment de evaluare de sine bazat pe calitățile sale unice.
Arată-i copilului că îl iubești
Pe lângă exprimarea verbală ale iubirii, este important ca părinții să-i arate copilului că îl iubesc prin acțiunile pe care le fac. Adulții pot petrece timp de calitate cu copilul, fie că este vorba de un joc, de citirea unei cărți, de mersul la un film, de o cină luată în familie sau de o plimbare în parc.
Adulții sunt sfătuiți să arate mai mult interes pentru hobby-urile și pasiunile copiilor, să-i încurajeze să-și urmărească interesele.
Totodată, părinții trebuie să-și amintească că acele două cuvinte magice „te iubesc” trebuie spuse copilului nu doar o singură dată atunci când au o realizare, ci zilnic, ca un mod de exprimare a dragostei și aprecierii și a întăririi relației.
Conform studiilor recente, există o asociere clară între stilul parental și obezitatea infantilă și adolescentină în urma rezultatelor primite de la 10.000 de respondenți, copii din Marea Britanie. Aceste rezultate arată că parentingul neglijent sau autoritar este legat de creșterea greutății la copii și adolescenți, o problemă de interes mondial la momentul actual.
Vrei sa îți faci copilul să se simtă cu adevărat iubit? Iată ce să îi spui
Părinții distanți față de copiii lor riscă să fie responsabili pentru supraponderabilitatea acestora
Conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, părinții reci, autoritari, distanți cresc copii care ulterior devin supraponderali. Louise Baur, președintele Federației Mondiale a Obezității susține că există o legătură importantă între atitudinea părinților și sănătatea copiilor.
Analizarea datelor care provin de la 10.000 de copii din Marea Britanie arată că părinții sunt responsabili pentru luarea în greutate a celor mici pe durata copilăriei și adolescenței.
Cercetătorul Alexa Segal, reprezentant al Centrului pentru Economie și Inovare în Politici de Pănătate din Imperial College London face legătura între stilul parental și obezitatea infantilă și adolescentină: „efectul stilului parental asupra greutății unui copil este adesea considerat un subiect tabu”. Conform studiului, există patru stiluri examinate de parenting:
- Stilul autoritar, în care părinții care mențin o disciplină foarte strictă și nu manifestă empatie și căldură;
- Stilul mai puțin autoritar, conform căruia părinții mențin limite clare, dar sunt și calzi;
- Stilul permisiv, prin care părinții dovedesc empatia, dar au puține reguli față de copiii;
- Stilul neglijent sau neimplicat al părinților neimplicați emoțional care au puține reguli sau deloc.
Așadar, copiii care au experimentat un stil de parenting autoritar sau neglijent în copilăria timpurie au o greutate mai mare decât ceilalți.
Limite clare impuse copilului, afecțiune din abundență și fermitate în luarea deciziilor = rețeta pentru creșterea sănătoasă a celor mici
Specialiștii susțin că atât părinții autoritari, cât și cei neglijenți afectează abilitatea de autoreglare a copilului în ceea ce privește consumul de alimente. Adesea, mamele autoritare nu permit copiilor să aleagă o gustare atunci când le este foame sau îi obligă să termine tot din farfurie atunci când nu mai pot să mănânce.
Acest control înseamnă că micuțul nu își poate dezvolta propria capacitate de a-și regla aportul de energie. Pentru o creștere sănătoasă, specialiștii îndeamnă părinții să fie fermi, să stabilească limite clare și să le ofere afecțiune copiilor, căldură și sensibilitate, astfel încât micuții să crească sănătos.
Un al doilea studiu în acest sens ajunge la concluzia că persoanele care s-au îngrășat cu puțin sub 6,35 kg la mijlocul vieții ,au în anii maturității nevoie de o proteză la genunchi cu o probabilitate semnificativ mai mare decât cei care nu s-au îngrășat. Femeile care s-au îngrășat cu 5 kg sau o treime (34%) din masa corporală au mai multe șanse de a avea nevoie de o operație de a înlocuire a genunchiului, în timp ce bărbații au nevoie de o asemenea intervenție cu 25% mai mare în acest sens.
Să oferim copiilor așadar iubire, afecțiune, dar fără a uita să stabilim limite clare, ferme, să fim înțelegători și totodată înțelepți!
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com, istockphoto.com
Surse articol: linkedin.com, mediafax.ro