Adevărul este că dispozitivele de vapat au devenit tot mai populare în rândul tinerilor. Un studiu realizat de Salvați Copiii în 2019 arată că 14,6% dintre elevii români, cu vârsta între 13 şi 15 ani, fumează. Dintre aceștia, aproape 9% folosesc ţigările electronice. La nivel mondial, statisticile arată și mai dramatic. Potrivit OMS, în 2011 existau 7 milioane de utilizatori de țigări electronice. Până în 2018, acest număr a crescut la 41 de milioane, iar în prezent există peste 82 de milioane de utilizatori de țigări electronice.
În Statele Unite, sondajele arată că peste 5 milioane de elevi de gimnaziu și liceu au folosit țigări electronice în ultimele 30 de zile. Dintre aceștia, proape 1 milion de tineri folosesc țigările electronice zilnic, iar 1,6 milioane le folosesc de peste 20 de ori pe lună. Mai mult de 30% dintre adolescenții care vapează încep să fumeze țigări obișnuite în termen de șase luni, arată National Institute on Drug Abuse.
Care sunt pericolele țigărilor electronice în rândul tinerilor?
Multe persoane, în special tineri, folosesc dispozitivele de vapat ca alternativă „sănătoasă” la fumatul clasic. Medicii spun, însă, că desi țigările electronice nu produc gudron sau monoxid de carbon, asemenea celor obișnuite, ascund câteva capcane. Una dintre ele ar fi că cele mai multe conțin nicotină. Nicotina creează o dependență puternică și poate dăuna dezvoltării creierului adolescenților, care se maturizează complet abia în jurul vârstei de 20-25 de ani. De fiecare dată când se creează o nouă amintire sau se învață o nouă abilitate, se construiesc conexiuni mai puternice - sau sinapse - între celulele creierului. Creierul tinerilor construiește sinapse mai repede decât creierul adulților, iar nicotina modifică modul în care se formează aceste sinapse.
Utilizarea nicotinei în adolescență poate crește, totodată, riscul de dependență viitoare de substanțe interzise.
De asemenea, potrivit American Lung Association, țigările electronice produc numeroase substanțe chimice toxice precum acetaldehida, acroleina, formaldehida și diverse metale grele, responsabile de o serie de boli pulmonare. Statisticile CDC arată că dispozitivele de vapat au provocat peste 2.800 de cazuri de leziuni pulmonare și au fost asociate, de asemenea, cu boli de inimă.
Motivele pentru care tinerii folosesc țigări electronice
Dacă la început majoritatea utilizatorilor de țigări electronice erau fumători care încercau să facă trecerea de la țigară clasică la cea electronică, cu mai puțină nicotină, între timp populația care folosește dispozitive de vapat a devenit semnificativ mai tânără. Utilizatorul tipic al țigărilor electronice nu mai este o persoană cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani care încearcă să se lase de fumat ci, mai degrabă, este un tânăr între 15 și 19 ani care, conform sondajului NIH Monitoring the Future, vapează:
- din pură curiozitate (60,9%);
- pentru că îi place gustul (41,7%);
- ca activitate socială (37,9%);
- pentru a se relaxa (37,4%);
- pentru că se plictisește (28,7%);
- pentru că i se pare cool (15,2%);
- pentru că au o dependență (8,1%);
- pentru a renunța la țigările obișnuite (6,1%).
Citește și:
Surse foto: Freepik
Surse articol: 7news.com.au, nida.nih.gov, singlecare.com, cdc.gov