Un psiholog specializat în lucru cu copiii, ne dezvăluie că este important, în primul rând, să-i vorbești micuțului tău în funcție de vârsta pe care o are. Astfel, acesta pune la dispoziție părinților un ghid pe vârste pentru cum să le dea vestea cu pricina copiilor lor.
Copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani
Copiii mai mici de 3 ani nu au cum să înțeleagă ce presupune exact un diagnostic, așa că nu este nevoie să le spui despre el. Ceea ce trebuie să faci pentru copilul tău este să îl protejezi cât poți de mult de stresul sau anxietatea pe care tu, sau alți membri ai familiei o simțiți. Dacă acasă tensiunea este prea mare, roagă pe cineva apropiat să vină ca să te ajute cu responsabilitățile legate de copil.
Spre exemplu, dacă tocmai ai aflat că ai un diagnostic, s-ar putea să îți ia o perioadă până te acomodezi cu ideea. În primele zile sau săptămâni s-ar putea să simți multă furie sau tristețe. În acest caz, este posibil ca responsabilitățile legate de copil să fie copleșitoare.
Copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani
Similar cu copiii mai mici, evită să discuți despre diagnostic. În schimb, vorbește-le într-un mod mai simplu. Pentru că sunt mai mari, pot înțelege că părintele lui nu se află într-o perioadă bună. Îi poți explica, pe înțelesul lui care este situația. Spre exemplu, spunându-i copilului că nu te simți bine în acest moment și că ai nevoie de puțin timp ca să-ți revii, poate să-l liniștească.
Copiii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani
În acest caz, poți crește nivelul la care le vorbești despre situația în care te afli. Spune-le, de pildă, „Știi cum câteodată nu ne simțim bine în corp? La fel se întâmplă și cu mintea. Nu mă simt prea bine în acest moment în legătură cu mintea și inima mea, dar mă voi face bine.”
Copiii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani
În această perioadă, copilul se îndreaptă spre adolescență și înțelege mult mai bine ce se întâmplă în jurul lui. Le poți spune numele diagnosticului, dar nu fără să le spui și ce înseamnă. Folosește cuvinte cât mai simple, copilul va extrage esența.
Adolescenții
Vorbește cu adolescentul tău la fel cum ai vorbi cu un prieten.
Dacă nu era clar, acesta cu siguranță poate înțelege ce este sănătatea mentală și care sunt factorii de risc. Este un moment propice să afle mai multe despre acest subiect, care este unul foarte actual în lumea în care trăim. S-ar putea să îi fie folositor să recunoască anumite simptome, în caz că el sau cineva drag lui va trece prin ceva asemănător.
Sănătatea mentală nu este un subiect ușor de acoperit, în special cu un copil. Însă este important să o faci și nu trebuie să fie perfect. Doar fii deschisă cu el și arată-i că o familie poate comunica fără probleme și pe subiecte inconfortabile, atât timp cât există iubire, acceptare și înțelegere.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: www.todaysparent.com