Cine a fost Sfântul Ilarion cel Nou
Numit și Sfântul Ilarion cel Tânăr (pentru a nu fi confundat cu Sfântul Ilarion, de origine palestiniană, care a trăit în secolul al IV-lea), s-a născut în jurul anului 773 la Constantinopol. Pe mama sa o chema Teodosia, iar pe tatăl lui Petru. Acesta lucra la curtea imperială.
Sfântul Ilarion cel Nou s-a călugărit încă de la vârsta de 20 de ani. Mai întâi a ajuns stareț al Mănăstirii Xirochipiu (din Constantinopol) și apoi al Mănăstirii Sfântului Dalmat (tot în Constantinopol). De asemenea, la un moment dat, a fost numit și egumen (conducător al unei mănăstiri de călugări) al mănăstirii Pelichit (din Asia Mică) și a reușit să facă mai multe minuni. De pildă, îi ajuta pe cei bolnavi să se vindece, le dăruia pește pescarilor, oprea furtunile cu rugăciunile sale sau, dimpotrivă, chema ploile când era nevoie.
Întrucât împăratul aflat atunci la putere, Leon Armeanul, refuza să cinstească icoanele, Ilarion a intrat în conflict cu acesta. De aceea, tânărul călugăr a fost biciuit și întemnițat în fortăreața Protilion.
Până la urmă, împăratul Leon Armeanul a fost ucis de propriile gărzi. Totul s-a întâmplat în locul în care împăratul pusese la pământ icoana Mântuitorului. Succesorul lui Leon, Mihai al II-lea Rangabe, i-a eliberat pe toți cei care fuseseră întemnițați pentru că nu erau împotriva icoanelor.
Fiul lui Mihai al II-lea Rangabe, Teofil, când a ajuns pe tron, l-a exilat pe Sfântul Ilarion cel Nou pe Insula Afusiei. A fost eliberat când pe tron a venit împărăteasa Teodora (842-856). Aceasta a convocat un sinod la Constantinopol (în anul 843) și a permis reintroducerea icoanelor în biserici.
În timpul domniei acestei împărătese, Sfântul Ilarion cel Nou a revenit la Mănăstirea Sfântului Dalmat. Sfântul Ilarion cel Nou a trecut în neființă la vârsta de 70 de ani.
Rugăciune către Sfântul Ilarion cel Nou
Iată o rugăciune scurtă, pe care este binevenit să o rostești pe parcusul zilei de astăzi:
„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Ilarion, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.”
Cea mai puternică rugăciune pentru ajutor la examene! Uite cum să te rogi corect
Surse foto:
Surse articol: crestinortodox.ro, doxologia.ro, gazetabt.ro, romaniatv.net