În primul rând, scuzele sunt importante și ar trebui să le folosim ori de câte ori am greșit. Spre exemplu:
- Dacă ai rănit sau ai jignit pe cineva;
- Dacă ai fost nedrept sau ai făcut ceva care nu era corect;
- Dacă ai mințit sau ai înșelat pe cineva;
- Dacă ai uitat să îți respecți o promisiune.
Exemplele pot fi mult mai multe. În principiu, este de dorit să ne cerem scuze atunci când ne dăm seama, fiind sinceri cu noi, că am greșit față de cineva.
Chiar dacă nu ne este întotdeauna confortabil să ne cerem scuze, este necesar să o facem. Atunci când ne cerem iertare, demonstrăm maturitate, responsabilitate și grijă față de cei dragi nouă.
Dacă nu știi cum să își ceri scuze față de cineva, încearcă să nu te gândești prea mult. Fii sincer și autentic și vorbește din inimă. Celălalt va aprecia cu siguranță.
Sunt scuzele de ajuns?
Nu orice situație se poate repara cu „Îmi cer iertare”. Probabil că și tu ai trecut vreodată prin anumite conflicte, în care scuzele nu au fost de ajuns. De aceea, este important să prevenim o astfel de situație și să ne alegem cu grijă cuvintele.
De asemenea, este important să îi învățăm pe copiii noștri același lucru. Cu cât oamenii învață mai devreme despre respectul față de ceilalți, cu atât mai bine.
Puterea cuvintelor: cum îi învățăm pe copii să își aleagă cuvintele față de ceilalți
Există mai multe modalități prin care îi putem ajuta pe copii să înțeleagă puterea cuvintelor și implicit, să aibă relații mai bune cu ceilalți.
Iată câteva dintre acestea:
Ajută-l să aleagă tonul potrivit
Da, tonul contează enorm într-o conversație sau chiar și atunci când pui o banală întrebare. Întreaga discuție va lua o direcție sau alta, în funcție de care este tonul folosit.
Învață-l pe copilul tău să folosească un ton politicos, indiferent de circumstanțe. Nu va avea decât de câștigat
Învață-l să asculte
Ascultatul contează chiar mai mult decât vorbitul. Într-o conversație, îi arătăm celuilalt că îl respectăm atunci când suntem atent la el și când îi transmitem asta cu tot corpul.
Copiii încă nu au abilitatea de a asculta foarte bine definită, de aceea depinde de părinți să îi învețe să și-o formeze.
Învață-l să-și aleagă cuvinte potrivite
Ca să-i arătăm celuilalt că îl respectăm, este important să ne alegem cuvintele cu grijă și să nu fim inoportuni.
Ce-i drept, copiii pot fi mai ușor iertați decât adulții, datorită inocenței și curiozității lor. Și mai ales pentru că nu au învățat foarte bine încă cum să fie diplomați.
Chiar și așa, este important să le arătăm cum ar trebui să vorbească cu ceilalți încă de când sunt mici. În felul acesta vor fi politicoși și vor știi când și cum să intervină în conversații.
Tu i-ai vorbit copilului tău despre puterea cuvintelor?
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.focusonthefamily.com https://kidshealth.org