Virusul papiloma uman sau HPV este una din cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală la nivel mondial care în ultimii ani a făcut milioane de victime, îndeosebi persoane aflate în perioada adolescenței.
Virusul HPV se transmite prin contact sexual prin întreținerea de relații intime cu persoane infectate, dar și prin contact direct, piele pe piele. De cele mai multe ori, persoanele infectate sunt asimptomatice, motiv pentru care este foarte greu de identificat purtătorul bolii.
Virusul papiloma uman este transmisibil, îmbolnăvirea fiind posibilă chiar și în cazul celor care au un singur partener. Studiile arată că virusul HPV poate determina apariția cancerului de col uterin, cancerului de vulvă sau de vagin, cancerului de anus, penis, sau cancerului orofaringian.
Rolul vaccinului anti-HPV
Conform studiilor în domeniu, vaccinul anti-HPV previne mai multe tipuri de cancere generate de virusul papiloma uman. În 2006, era recomandată pentru prima oară vaccinarea și de atunci numărul de cancere provocate de acest virus a scăzut semnificativ.
Astfel, vaccinarea cu acest ser protejează adolescenții și adulții tineri împotriva verucilor genitale și cazurilor de cancer. Protecția oferită de vaccin durează foarte mulți ani, studiile arătând că persoanele vaccinate și monitorizate de-a lungul timpului au manifestat o protecție ridicată, fără scădere în timp.
În România, vaccinarea este inclusă în Calendarul Național de Imunizare pentru fetele din grupa 11-14 ani.
Acest vaccin stimulează organismul să producă anticorpii care, atunci când întâlnesc virusul papiloma uman, îl împiedică să infecteze celulele. Vaccinul se recomandă la băieți și la fete de vârste de 11-12 ani în două, cu mențiunea că poate fi administrae începând cu vârsta de 9 ani.
Preadolescenții au nevoie de vaccinare împotriva virusului papiloma uman pentru a fi protejați de infecțiile care pot provoca ulterior cancer în viață. Persoanele cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani trebuie să apeleze la medicul specialist pentru a afla dacă le este recomandat sau nu acest vaccin, mai ales dacă sunt purtători sau sunt deja infectați.
Vaccinul HPV salvează vieți: explicații de la medicul specialist
Un nou centru de vaccinare anti-HPV deschis la Spitalul Pantelimon
Vești bune pentru toți cei care doresc să își protejeze sănătatea, apelând la acest vaccin! Începând de pe data de 2 iulie 2014 2024, un centru de vaccinare anti HPV a fost deschis la Spitalul Pantelimon din capitală. Aici, pacienții pot primi consultație, rețetă și vaccinare în aceeași zi, conform unui comunicat de presă al unității medicale.
Concret, în România, băieții și fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani au acces gratuit la vaccinare anti-HPV, iar femeile cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani beneficiază de regimul compensat de 50% pentru acest vaccin.
Pentru cei interesați, centrul de la Spitalul de Pantelimon este deschis zilnic, de luni până duminică între orele 10:00 și 18:00 și se află la parter, în cadrul Compartimentului de Prevenire și Control a Infecțiilor Nosocomiale.
Pentru a beneficia de vaccin, este nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul de familie și o vizită la centrul de vaccinare pentru consultație, rețetă și administrare.
„Prevenția cancerului de col uterin, cu o incidență încă nefiresc de mare în România, poate fi făcută prin vaccinarea anti-HPV, eficiența fiind dovedită.
Suntem bucuroși să fim al doilea spital de stat care poate oferi această alternativă doamnelor și partenerilor lor, contribuind astfel la sănătatea globală. Prevenția reprezintă varianta mult mai ieftină și, de departe, mai puțin traumatică, în lupta cu această afecțiune”, a declarat doctorul Bogdan Socea, managerul Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon București.
Conform statisticilor, 80% dintre bărbați și femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieții, iar ratele de infecție cresc o dată cu vârsta la ambele sexe. Din păcate, rata de mortalitate prematură prin cancer de col uterin este cea mai ridicată în România din întreaga Europă.
La nivelul Uniunii Ruropene, România înregistrează cea mai mare incidență și rată a mortalității, de 2,5 ori mai mare decât media UE. 3400 de femei din România primesc anual diagnosticul de cancer de col uterin și 1815 femei își pierd viața din cauza acestei afecțiuni nemiloase.
Imunizarea prin vaccinarea persoanelor de vârstă adultă poate contribui la reducerea transmisiei HPV la populație și reducerea prevalenței infecției cu virusul papiloma uman. Trebuie menționat faptul că, deși rezultatele privind vaccinarea grupelor de vârstă tinere sunt pozitive, adulții nevaccinați, activi sexual, rămân subceptibil la infecție, favorizând circulația în continuare a virusului în rândul populației.
Dragi părinți, vaccinăm sau nu copiii împotriva virusului HPV?
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: g4media.ro, medlife.ro