Adesea, părinții se plâng de năzdrăvăniile făcute de copiii lor mai mici. Etapa de bebelușeală plină de nopți nedormite și colici continuă cu un năzdrăvan care trântește, aruncă, plânge din orice și are tantumuri în magazine. Dar ce ne facem cu copiii mai mari? Perioada adolescenței este pe cât de delicată, răzvrătită și cu multe provocări pe atât de frumoasă și revelatoare.
Copiii mari încep să vadă cu alți ochi relația dintre părinții lor. După ce toată viața și-au privit părinții ca fiind mama și tata, cei care aveau grijă de casă, le găteau, le asigurau toate cele necesare, îi duceau la școală, apare momentul edificator. În copilărie nimeni nu se gândește că și părinții au fost la rândul lor copii, au crescut mari și s-au îndrăgostit pentru a putea aduce pe lume prunci.
Avem și mărturia cutremurătoare a unei fiice care a realizat în anii adolescenței că părinții ei sunt oameni normali. Sora ei i-a surprins reacția atât de emoționantă când a privit înregistrarea de la nunta părinților lor. Momentul este atât de emoționant și atât de dulce încât a trebuit să fie împărtășit în întreaga lume prin platforma TikTok.
„Părinții noștri erau atât de frumoși, atât de tineri și atât de îndrăgostiți. Și după am venit noi pe lume și le-am stricat viețile“
“Ne uitam pur și simplu la caseta video cu nunta părinților noștri când sora mea a început să plângă. Când am întrebat-o de ce plânge, răspunsul ei a fost: erau atât de frumoși, atât de tineri și atât de îndrăgostiți. Și după am venit noi pe lume și le-am stricat viețile.“, a declarat sora mai mare.
Fetele continuă să râdă și să plângă, printre lacrimi provocate de sentimente mixte, realizând că părinții au avut vieți normale înainte venirea lor pe lume. După ce videoclipul de pe Tik Tok a devenit viral cu 2,6 milioane de vizualizări și peste 300000 de like-uri, internauții au cerut dezvăluirea părinților fetelor.
@kaceyeet1 they're so cute #wedding #love #parents #parentsoftiktok ♬ Jacob and the Stone - Emile Mosseri
În următorul videoclip, fetele și-au înregistrat părinții 28 de ani mai târziu cum își salutau fanii de pe Tiktok și au avut câteva cuvinte de spus despre mariajul lor și despre viața împreună.
“Căsnicia noastră este grozavă 28 de ani a durat și continuă“, a afirmat mama.
“S-a îmbunătățit relația voastră datorită nouă, fiicelor voastre?“, a întrebat una din fete. “Desigur“, a răspuns mama. “Nu aș schimba pentru nimic venirea voastră pe lume.“, continuă ea.
“ Vă iubesc“, a continuat tatăl fetelor. “comunicarea este cheia, aceasta este concluzia poveștii noastre“, a adăugat el.
@kaceyeet1 Replying to @peppermintandpoppy here's our parents! #parents #parentsoftiktok ♬ Chill Vibes - Tollan Kim
“Credeam că atunci când copiii cresc mi se va ușura puțin viața. Ce glumă bună!“
Să continuăm cu confesiunile promise. Înainte de a-ți face procese de conștiință, iată ce spun părinții, în mod anonim desigur:
“ Fiicei mele îi lipsește încrederea în sine și nu înțelege de ce ar vrea cineva să îi fie prieten.“
“Credeam că atunci când copiii cresc mi se va ușura puțin viața. Ce glumă bună! “
“Sper ca fiul meu să treacă prin liceu cu brio și să aibă o experiență plăcută. Dar intuiția de părinte îmi spune că va fi exact contrariul.“
“Fiul meu este atât de enervant câteodată încât mi-e frică că nu o să își facă prieteni niciodată.“
“Îmi este atât de frică că fiica mea ar putea rămâne însărcinată la adolescență.“
“Nu îmi place deloc prietenul fiicei mele.“
Să analizăm puțin ultima declarație cu care foarte mulți părinți se identifică la un moment dat. Atunci când adolescentul își începe viața sentimentală și își face primul iubit sau prima iubită, în cele mai multe cazuri părinții nu vor fi de acord cu alesul sau aleasa inimii.
Motivele sunt numeroase și foarte ușor de intuit. De regulă, prima iubire nu rezistă timpului, despărțirea este foarte dureroasă și cum adolescentul este încă la școală, îi poate afecta atenția pentru lecții.
În calitate de părinți, este important să ne alegem cuvintele cu foarte mare atenție, să nu-i rănim și să nu ne arătăm complet dezacordul față de alegerea lor. Altfel riscăm să nu mai aflăm niciun fel de informație despre viața lor amoroasă.
10 probleme la care sa te astepti cand copilul tau devine adolescent
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci față primei iubiri a fiului tău sau a fiicei tale:
1. Fă-ți o scurtă evaluare
Înainte de a-ți evalua relația copilului ar trebui să te evaluezi pe tine însuți. Oare nu îl judeci prea mult și faci presupuneri care nici măcar nu sunt adevărate? Sau poate transpui prima relație eșuată în prima potențială relație a copilului tău. Evaluează ce te deranjează mai mult la iubitul sau iubita copilului tău: genul, religia, felul în care arată sau se îmbacă, hobbyurile și lista poate continua. Fii sincer cu tine însuți și nu emite prejudecăți care nu îți vor fi de folos în relația cu adolescentul tău.
2. Informează-te, pune întrebări!
Înainte de a trage niște concluzii pripite în ceea ce privește prima iubire a copilului tău ajuns la adolescență, poate ar trebui să îi pui câteva întrebări lămuritoare. Află la ce se gândește, ce îi place cu adevărat la persoana respectivă, ce îl atrage și care este principalul motiv pentru care a decis să intre în acea relație.
3. Oferă-i încredere copilului tău
Amintește-ți de modul în care ai fost tu educat în perioada adolescenței. Poate că ai avut niște părinți mai stricți și a trebuit să le ascunzi orice. Încearcă să eviți această greșeală cu copilul tău. Sau poate ai avut părinți permisivi cu care ai putut vorbi despre orice. Ia-le exemplul și fii cea mai bună variantă pentru adolescentul aflat la prima iubire.
4. Invită-i pe amândoi la cină
Pentru a cunoaște cu adevărat o persoană atât fizic, cât și mental este bine să lansezi invitața la un prânz sau o cină în familie. Copilul tău merită să fie respectat și să vadă că îi valorifici cu adevărat dorința de a-ți prezenta alesul sau aleasa. Invitându-i la masă, s-ar putea să rămâi plăcut surprins. Este posibil să observi trăsături pozitive și astfel vei accepta mai ușor relația în care copilul tău se implică.
5. Adolescentul tău are nevoie de intimitate și nu de amenințări
În această perioadă adolescenții trebuie să fie împăcați cu deciziile pe care le fac. De asemenea, au nevoie de libertatea de a face greșeli și de a le repara sau de a învăța din ele. Dacă singurul tău scop este să îi determini să pună punct relației, atunci le vei sabota și diminua respectul de sine.
Oferă-i tânărului/tinerei spațiu și timp pentru a se regăsi pe sine însuși. Nu îl amenința și nu folosi cuvinte care dor și ulterior vor fi întoarse împotriva ta.
Cand copilul se indragosteste: ghid pe varste
Cu toții știm că adolescența este o perioadă foarte delicată atât pentru copii, cât și pentru părinți. Important este să nu uităm iubirea pe care le-o purtăm și nici scopul pe care noi părinții îl avem. Scopul nostru este de a ne educa corect copiii cu multă dragoste și blândețe și de a le oferi aripi să zboare la un moment dat. Fii puțin mai deschis și mai înțelegător și relația voastră închega frumos.
De asemenea, pregătește-te să întâlnești mulți iubiți sau iubite până când copilul tău ajuns matur va găsi alesul sau aleasa inimii. Alină-i suferința în orice despărțire și încurajează-l să facă următorul pas!
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: www.scarymommy.com, verywellfamily.com