Vaccinul HPV salvează vieți: explicații de la medicul specialist

Vaccinul HPV salvează vieți: explicații de la medicul specialist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Majoritatea formelor de cancer cervical sunt asociate cu virusul Papiloma uman (HPV), o infecție transmisă pe cale sexuală. Prin creșterea ratei de acoperire vaccinală, vaccinul HPV poate reduse impactul acestei afecțiuni la nivel mondial. Iată de ce este atât de important acest vaccin, cum trebuie administrat și alte informații importante de la medicul specialist.

Informații importante despre vaccinul HPV -protecție și administrare

Prin intermediul contactului sexual (prin contact direct piele pe piele) se transmit diverse tulpini de HPV care pot conduce la cancer cervical. Majoritatea persoanelor active sexual vor avea HPV la un moment dat în viață, fără ca măcar să știe. Această infecție este extrem de comună la adolescenți și la persoanele de 20 de ani. Sunt cunoscute aproximativ 40 de tipuri de HPV care pot infecta regiunile genitale masculine și feminine (dar și alte zone din corp); majoritatea nu cauzează simptome și dispar de la sine. 

În prezent există un vaccin care include 9 tulpini virale, denumit Gardasil 9, aprobat de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, care poate fi administrat atât băieților (teoretic, prin vaccinarea băieților împotriva diverselor tipuri de HPV asociate cu cancer cervical se pot proteja și fetele printr-un grad redus de transmitere) cât și fetelor din intervalul de vârstă 9-45 de ani.

Vaccinul HPV poate preveni majoritatea tipurilor de cancer cervical dacă administrarea are loc înainte de expunerea la virus. În plus, poate preveni cancerul vaginal și vulvar la femei, dar și negii genitali și cancerul anal la femei și bărbați (a fost asociat și cu protecția împotriva cancerelor de gât și gură). Chiar dacă există deja în organismul tău o tulpină de HPV, poți beneficia de protecția oferită de vaccin, deoarece poți contacta alte tulpini. De reținut că nu tratează o infecție HPV existentă, ci doar protejează împotriva celor la care nu ai fost expus.

Experții proveniți de la Consiliul de Cancer New South Wales din Sydney au realizat și un calcul, care presupune că ratele de cancer cervical vor fi reduse la jumătate până în anul 2050 și infecția va fi complet eliminată până la finalul secolului în Marea Britanie. Până în anul 2100 s-ar putea reduce numărul de cazuri de la nivel global la 4 din 100 000 de femei, fiind eliminat efectiv. Raportul global publicat în revista Oncologie Lancet prezice că 13 milioane de cazuri de cancer cervical vor fi prevenite în întreaga lume în următoarele 3 decenii ca urmare a schimbărilor din domeniul vaccinării. Autorul principal al studiului, profesor Karen Canfell a declarat că "în pofida enormității problemei, descoperirile noastre sugerează faptul că este posibilă eradicarea globală cu instrumente care sunt deja disponibile, dacă pot fi obținute o rată ridicată de acoperire vaccinală HPV și screening cervical."

Doamna doctor Denisa Nica Ana Medical Center completează: "Există peste 100 de tulpini ale virusului HPV. Nu toate duc la apariția cancerului, doar 14 tulpini sunt responsabile de apariția cancerului de cervical sau de col uterin. Cele mai cunoscute tulpini sunt genotipul HPV 16 și genotipul HPV 18. Virusul HPV nu este responsabil doar de apariția cancerului de col uterin, ci și de apariția cancerului anal, penian sau de penis și a cancerului de gât.

Un lucru important de menționat este că vaccinul împotriva HPV nu acoperă toate tulpinile acestui virus, dar asigură protecție împotriva celor responsabile de apariția cancerului. Pe piața europeană au fost aprobate două vaccinuri împotriva HPV-ului. Unul dintre ele asigură protecție împotriva tulpinilor 6, 11, 16 și 18, iar cel de-al doilea acoperă tulpinile 16 și 18. În aceste condiții, testarea HPV și testul Babeș Papanicolau se va face în continuare.

Femeile care se vaccinează după ce și-au început viața sexuală trebuie să știe că nu vor benefica de protecție 100%, mai ales dacă au luat deja virusul HPV. Acest vaccin nu are ca și efect vindecarea de HPV, ci previne apariția lui. Mai mult, vaccinarea nu ofertă protecție în cazul partenerului sau partenerei dacă au fost diagnosticați cu HPV înainte de imunizare. Acesta este unul motivele pentru care este indicată vaccinarea atât a fetelor, cât și a băieților înainte de începerea vieții sexuale.

Vaccinarea este recomandată inclusiv femeilor însărcinate sau care alăptează. În studiile clinice efectuate pe aceaste categorii de femei nu au fost raportate efecte adverse care să afecteză evoluția sarcinii sau starea de sănătate a bebelușului, în cazul celor hrăniți la sân.

Vaccinarea împotriva virusului HPV se face în rapel, este o schemă de 3 doze. A doua doză se administrată la o lună, maxim două după prima, iar ultima la șase luni de la prima doză.

Vaccinarea se face intramusculară în braț sau în zona superioară a coapsei.

Ca orice tratament, nici vaccinul împotriva HPV nu este lipsit de efecte adverse. Durerea, inflamarea și înroșirea zonei unde s-a administrat serul au fost cele mai frecvente reacții adverse care au fost raportate."

vaccinul hpv

Administrarea vaccinului HPV

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă vaccinarea HPV de rutină pentru fete și băieți de 11 sau 12 ani, deși unele organizații sunt de părere că este potrivită chiar vârsta de 9-10 ani. În mod ideal, administrarea ar trebui realizată înainte de contact sexual și expunere la HPV deoarece odată ce apare infecția s-ar putea ca vaccinul să nu mai fie la fel de eficient sau să nu funcționeze deloc. În plus, s-a constatat o reacție mai bună la vaccin la vârste mai tinere. Din punctul de vedere al dozelor, începând cu anul 2016 schema de vaccinare presupune ca cei cu vârsta 9-14 ani să primească 2 doze de vaccin la cel puțin 6 luni distanță (înainte exista o recomandare de 3 doze de vaccin). Cei care au început vaccinarea la o vârstă mai mare, respectiv 15-26 de ani, ar trebui să primească 3 doze de vaccin. Femeile care sunt deja active sexual pot obține beneficii de asemenea în urma vaccinării, dar mai reduse, deoarece ar putea să fi fost deja expuse la unul sau mai multe tipuri de HPV.

Vaccinul nu este recomandat să se administreze gravidelor sau persoanelor care suferă de o afecțiune (inclusiv alergii); deși nu cauzează probleme bebelușilor, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înețelege pe deplin efectele. În cazul în care o gravidă primește o doză în perioada sarcinii trebuie să aștepte ca după naștere să o administreze și pe a doua. Cei care cunosc o reacție potențial fatală la oricare dintre ingredientele vaccinului sau la o doză anterioară nu trebuie să primească vaccinul. Efectele adverse observate sunt de obicei ușoare, incluzând durere, inflamație sau înroșire la locul injecției. Uneori pot apărea amețeală, dureri de cap, stare de greață/vărsături, oboseală/stare de slăbiciune. Starea de leșin după vaccinare a fost observată în special la adolescenți, prin urmare este recomandată o poziție șezândă timp de 15 minute după administrare. Vaccinul este continuu monitorizat cu privire la potențiale efecte adverse de autorități din domeniu, dar a fost declarat sigur și eficace.

Doamna doctor Denisa Nica subliniază: "Infecția cu virusul HPV este una dintre cele frecvente boli cu transmitere sexuală, care afectează atât femeile, cât și bărbații. Virusul HPV este cunoscut ca fiind unul dintre principalele cauze ale apariției cancerului de col uterin. Infecția cu HPV este atât de contagioasă încât pentru contaminare nu e nevoie de penetrare. Este suficientă atingerea zonelor genitale, iar folosirea prezervativului nu asigură protecție. Virusul HPV rămâne cantonat la nivelul pielii sau la nivelul mucoaselor vaginale.

De cele mai multe ori infecția cu HPV este lipsită de simptome. Sunt cazuri în care virusul se manifestă prin apariția unor veruci sau condiloame la nivelul organelor genitale și cazuri în care unele femei pot avea sângerări vaginale, în afara menstruației.

Vaccinarea împotriva virusului HPV este singura metodă de prevenire a imbolnăvirii, deoarece la femeile care au sistem imunitar puternic cancerul de col uterin poate apărea și la 15-20 de ani de la infestare.

Vaccinarea este indicată înainte de începerea vieții sexuale, atât în cazul fetelor, cât și al băieților. Organizația Mondială a Sănătății recomandă imunizarea fetelor cu vârstă cuprinsă între 9 și 14 și a băieților cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani. Vaccinarea se poate face și după aceste vârste și chiar după debutul vieții sexuale, dar protecția oferită de vaccin este una mai redusă. OMS indică această imunizare la femei până la împlinirea vârstei de 45 de ani. Protecția pe care o oferă vaccinul împotriva HPV este una încă discutată de specialişti şi de cercetători, cu o singură menţiune: nu există studii care să afirme că protecţia este pe viaţă."

 

Citește și: Virusul papiloma in timpul sarcinii 

vaccinul hpv

De reținut

Chiar dacă primesc vaccinul HPV, femeile trebuie să continue să efectueze anual testarea Babeș Papanicolau. Aceasta nu este necesară înainte de vaccinare, dar screening-ul cancerului cervical trebuie continuat pentru întreaga viață deoarece nu protejează împotriva tuturor tipurilor de cancer cervical.

Din punctul de vedere al eficacității, vaccinul este de ajutor în prevenirea majorității tulpinilor HPV, însă este mai puțin eficace în cazul femeilor deja expuse la una sau mai multe tulpini. Vaccinul nu poate trata infecții existente sau boli asociate HPV și nici nu previne alte infecții transmise pe cale sexuală. De asemenea, nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV, prin urmare nu va preveni toate cazurile de cancer cervical. 

Protecția ferită de vaccin este de lungă durată; au fost investigate persoane după 10 ani de la vaccinare și nu s-a observat scăderea protecției.

"România ocupă un loc fruntaș la nivel european atunci când vine vorba de cancerul de col uterin. Anual, în jur de 3000 de femei mor din cauza acestei boli. Aceste decese ar putea fi evitate prin vaccinare.

În Australia, de exemplu, această formă de cancer aproape a fost eradicată, iar acest lucru se datorează faptului că autoritățile sanitare de acolo au programe de depistare a acestei boli încă de acum 30 de ani, iar campaniile de imunizare împotriva virusului HPV se derulează de mai bine de 10 ani. România face și ea pași în acest sens. În prezent, părinții își pot vaccina gratuit fetele la medicul de familie." concluzionează doamna doctor Denisa Nica.

 


Surse: https://forum.facmedicine.com; www.mayoclinic.org; www.cdc.gov

Articolul urmator
Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare
Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon
    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon

    Dacă ar exista un vaccin minune care v-ar proteja copilul de mai multe tipuri de cancer, ați opta pentru el? Iată că acum există! Vaccinul anti-HPV protejează fetele și băieții de...

    Povestea cățelușei împușcată de 17 ori în timp ce era gravidă. A supraviețuit și acum salvează vieți
    Povestea cățelușei împușcată de 17 ori în timp ce era gravidă. A supraviețuit și acum salvează vieți

    Bătută, torturată și împușcată de 17 ori, Maggie, un câine abandonat de oameni și de iubire renunțase la viață și la lume. Dar lumea nu renunțase la ea. Cu ajutorul...

    Leon Dănăilă, medicul care a salvat milioane de vieți, dar a cărui inimă rănită după moartea soției sale nu a putut fi vindecată
    Leon Dănăilă, medicul care a salvat milioane de vieți, dar a cărui inimă rănită după moartea soției sale nu a putut fi vindecată

    Academicianul, geniul, medicul neurochirurg Leon Dănăilă, care a salvat milioane de vieți și este apreciat de pacienți pentru dedicarea cu care își face meseria și caracterul...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    Nu mi-am alăptat nou-născutul și nu ar trebui să dau explicații pentru asta
    Nu mi-am alăptat nou-născutul și nu ar trebui să dau explicații pentru asta

    Încă din primele săptămâni de sarcină, numeroase persoane din jurul tău susțin că alăptarea este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le faci pentru copil....

    O femeie însărcinată a salvat mai multe vieți după ce familia a acceptat să îi doneze organele
    O femeie însărcinată a salvat mai multe vieți după ce familia a acceptat să îi doneze organele

    O tânără însărcinată din Iași a dat o șansă la viață mai multor persoane, printre care și un copil, după ce familia a fost de acord să-i doneze organele. Aceasta avea...

    An școlar cu 5 module. Cum se calculează mediile elevilor? Explicații detaliate de la Ministerul Educației
    An școlar cu 5 module. Cum se calculează mediile elevilor? Explicații detaliate de la Ministerul Educației

    Sorin Ion, secretarul de stat din Ministerul Educației, a explicat în detaliu și cu exemple cum se va calcula media elevilor în noua structură a anului școlar 2022-2023,...

    © 2025 Qbebe