Vaccinul antitetanos face parte din schema obligatorie de vaccinare la naștere, însă imunitatea oferită de acesta are o perioadă limitată de timp, prin urmare, este nevoie și de rapel. Află tot ce trebuie să știi despre vaccinul antitetanos: cum acționează, când se face și ce reactii adverse pot aparea dupa administrarea sa!
Ce este vaccinul antitetanos
Vaccinul antitetanos este utilizat pentru a proteja împotriva infecției cu tetanos, o infecție bacteriană care duce la contracții musculare dureroase ce încep, de obicei, la nivelul maxilarului și apoi se răspândesc în restul corpului. În ultimii ani, tetanosul a fost fatal în aproximativ 11% din cazurile raportate. La nivel mondial, 38.000 de persoane au murit din cauza tetanosului în 2017; aproximativ jumătate (49%) au avut mai puțin de cinci ani.
Bacteriile tetanice sunt răspândite în sol, praf și bălegar și pot infecta o persoană chiar și printr-o mică zgârietură. Odată ajunsă în organism, bacteria se deplasează prin sânge sau prin nervi până la sistemul nervos central.
Există mai multe moduri prin care boala poate fi contractată:
- prin murdăria care pătrunde prin răni, iar în final poate provoca paralizie și moarte. Atunci când mamele sau nou-născuții contractează tetanosul prin răni în timpul nașterii, acest lucru se numește tetanos matern/neonatal. Tetanosul matern poate fi prevenit prin imunizarea mamei, care transmite anticorpii la nou-născut timp de câteva zile după naștere;
- prin răni cauzate de mușcături;
- prin răni cauzate de obiecte străine, cum ar fi așchii de lemn;
- prin arsuri;
- prin piercinguri și tatuaje pe corp;
- prin răni la nivelul ochilor.
Vaccinul împotriva tetanosului a permis un progres masiv în controlul bolii. Rezultatul - reducerea cu 89% a cazurilor de tetanos și a deceselor din 1990. Chiar dacă nu oprește dezvoltarea bacteriei într-o rană contaminată, vaccinul oferă protecție împotriva toxinei dăunătoare eliberate de bacterie.
Nu poate fi contractată boala tetanosului de la vaccin, deoarece acesta nu conține bacterii vii, active. Vaccinurile sunt alcătuite din toxine tetanice, difterice și pertussis care au fost făcute netoxice, dar care au în continuare capacitatea de a crea un răspuns imunitar.
Când se administrează vaccinul antitetanos
Există 2 vaccinuri care ajută la protejarea copiilor împotriva tetanosului: vaccinul hexavalent DTPa-VPI-Hib-Hep B și vaccinul tetravalent DTPa-VPI. Ambele protejează, de asemenea, împotriva difteriei și a tusei convulsive. Aceste vaccinuri nu oferă protecție pe viață, fiind nevoie de rapel pentru a menține protecția. Vaccinul trivalent DTPa se administrează la vârsta de 14 ani şi se folosește ca rapel.
Vaccinul antitetanos la nou-născuți și copii
Potrivit Medlife, la nou-născuți și copii vaccinul antitenos se administrează conform următoarei scheme:
- vaccinul hexavalent DTPa-VPI-Hib-Hep B: se administrează la vârsta de 2 luni, 4 luni, 11 luni, la un interval de minimum o lună între prima și a doua doză şi 6 luni între penultima și ultima doză;
- vaccinul tetravalent DTPa-VPI: se administrează la vârsta de 6 ani;
- vaccinul trivalent DTPa: se administrează la vârsta de 14 ani şi se folosește ca rapel.
Vaccinul antitetanos în sarcină
Vaccinul antitetanos se poate administra și în timpul sarcinii, însă doar după o discuție cu medicul, întrucât trebuie luate în considerare toate riscurile pentru mama și făt. De obicei, vaccinul antitenos este recomandat în sarcina dacă:
- mama are o rana sau o zgârietură profundă de la un obiect contaminat;
- mamei nu i-a mai fost administrat acest vaccin în ultimii 10 ani;
- mama are un sistem imunitar foarte slăbit.
Unde poți face vaccinul antitetanos
Până la vârstă de 14 ani, copiii primesc gratuit vaccinul antitenos la medicul de familie, ca parte a schemei de vaccinare. În cazul adulților, vaccinul se administrează gratuit doar în regim de urgență, în unitățile de primiri urgență a spitalelor publice sau în situațiile în care o plagă necesită îngrijiri medicale de urgență. Altfel, adulții care vor să își administreze preventiv vaccinul antitetanos o pot face doar contra cost.
Vaccinul antitetanos se administrează ca injecție în mușchi și poate fi cumpărat de la farmacie. În funcție de farmacie, vaccinul antitenos Tetavax costă în jur de 70-80 lei.
Reacții adverse care pot apărea după vaccinul antitetanos
Majoritatea copiilor nu au efecte secundare în urmă administrării vaccinului antitetanos. Este important de știut că, în general, riscul de a avea probleme în cazul tetanosului este mult mai mare decât în cazul vaccinului antitetanos. Cu toate acestea, uneori, vaccinul antitetanos poate provoca efecte secundare ușoare. Acestea pot include:
- Durere sau umflături în locul unde a fost administrată injecția;
- Febră;
- Agitație la bebeluși și copii mici;
- Senzație de oboseală;
- Pierderea poftei de mâncare.
Foarte rar, copiii mici pot avea efecte secundare mai grave în urmă administrării vaccinului antitetanos, cum ar fi:
- Crize convulsive;
- Febră de peste 40 grade;
- Plâns inconsolabil timp de 3 ore sau mai mult.
O reacție alergică severă (anafilaxie) este, de asemenea, foarte rară, dar poate apărea la câteva minute după ce a fost vaccinat. Simptomele pot include:
- Înroșirea pielii, mâncărime sau umflături;
- Urticarie;
- Dificultăți de respirație sau alte simptome respiratorii;
- Umflarea gurii și a gâtului;
- Greață, vărsături, diaree sau crampe abdominale;
- Amețeli, tensiune arterială scăzută, bătăi rapide ale inimii;
- Leșin.
Cât este valabil vaccinul antitetanos?
Vaccinul antitetanos are o valabilitate de 10 ani după doza de rapel administrată la 14 ani. Ideal ar fi ca la fiecare 10 ani adulții să repete acest vaccin, pentru a se asigura că sunt imuni împotriva tetanosului.
Nu ar trebui să se vaccineze antitetanos orice persoană care suferă de vreo boală sau care are o infecție activă în organism. Nici persoanele care au suferit reacții alergice severe după o vaccinare antitenos anterioară nu ar trebui să se mai imunizeze împotriva acestei afeectiuni și nici persoanele care au avut convulsii sau au fost în comă la o săptămână după o vaccinare antitetanos anterioară.
Nu este recomandat vaccinul antitetanos persoanelor care suferă de epilepsie sau alte afecțiuni ale sistemului nervos și nici persoanelor care au avut dureri puternice sau probleme la înghițire după o vaccinare antitetanos anterioară. Persoanele diagnosticate cu sindromul Guillain-Barre sau polineuropatie demielinizantă inflamatorie cronică trebuie să consulte medicul înainte de a face o nouă doză de vaccin antitetanos.
Citește și:
Surse foto: Pexels, Freepik
Surse articol: https://www.cdc.gov/vaccines/parents/diseases/tetanus.htmlhttps://www.webmd.com/vaccines/tetanus-vaccine
https://www.healthline.com/health/vaccinations/tetanus-shot-side-effects
https://www.nhs.uk/conditions/tetanus/
https://www.medlife.ro/articole-medicale/vaccin-antitetanos-cand-se-face-si-cat-timp-protejeaza