Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

Mariana Voinea

Contuziile la nivelul capului la copii pot avea loc oricând, indiferent cât de mult am încerca să prevenim. Dacă, însă, micul pacient prezintă simptome îngrijorătoare, sau lovitura a fost foarte puternică, se recomandă obținerea unei păreri avizate a medicului specialist pentru a evita probleme de sănătate ulterioare. 

Nu este exclus sau nemaipomenit ca cei mici micuții să cadă și să se lovească, în special în zona capului. În acele momente, părinții intră în panică și nu știu exact ce măsuri trebuie să ia după o astfel de lovitură, în urma căreia copiii se aleg cu o vânătaie de toată frumusețea, dar și cu simptome mai puțin obișnuite.

Cert este că orice lovitură la cap trebuie investigată încă din primele ore în care se petrece, pentru ca părinții se elimine posibilitatea unei contuzii sau a unei comoții cerebrale în cazul micuților.

Comoția cerebrală poate avea loc atât la adulți, cât și la copii, însă prepoderent în rândul copiilor. Traumatismul cranio-cerebral sau lovitura puternică în zona capului, se manifestă de regulă prin alterarea funcțiilor cerebrale și pierderea conștiinței temporar, cu toate că aceasta nu se manifestă în toate cazurile.

Conform unui studiu efectuat în Statele Unite, publicat în 2017, care vizează peste 13.000 de adolescenți, rezultatele arată că o cincime din aceștia au avut o contuzie cel puțin o dată în viață. Cauzele includ sporturile de contact, căderea de pe bicicletă, loviturile cu picioarele și cu pumnii, precum și alte cauze mai puțin cunoscute. Sunt situații în care copiii nu își amintesc ce s-a întâmplat în momentele de dinaintea loviturii, iar după lovitură, pot deveni confuzi.

Echilibrul, reflexele, comportamentul copiilor pot fi alterate, iar micuții pot experimenta stări de rău foarte periculoase care pot cauza tulburări de creștere, epilepsie și alte complicații severe. Nu înseamnă că orice lovitură la cap este o contuzie sau provoacă comoție cerebrală.

Ce am făcut când copilul meu s-a lovit la cap

Semnele și simptomele comoției cerebrale la copii

copil cazut pe camp

Simptomele comoției cerebrale pot să apară imediat după lovitură, dar și la câteva ore câteva zile sau câteva săptămâni, în funcție de zona lovită și de impactul asupra acesteia. Vorbim despre tulburări de memorie, confuzie, despre lentoare în gândire și amețeală, precum și de vedere dublă sau încețoșată. Copiii vor fi sensibili la lumină, la zgomote, vor avea tulburări de echilibru, reflexii foarte încetinite și dureri de cap persistente.

Unii nu se vor putea concentra, vor fi iritați, vor avea tulburări de coordonare și chiar modificări ale dimensiunilor pupilelor. În cazuri mai grave, copiii își pierd mirosul, gustul, au mișcări anormale ale ochilor, țiuit în urechi, tulburări de somn. Adesea suferă de hemoragie nazală sau de pierdere temporară a conștiinței. În cazurile foarte severe, copiii intră în comă.

Cele mai evidente simptome ale comoției cerebrale includ vărsături, somnolență, plâns necontrolat, mersul nesigur și pierderea echilibrului. De asemenea, copiii mici pot avea tantrumuri dese, pot manifesta o lipsă de interes pentru jucăriile preferate, dar și secreții neobișnuite care ies din gură nas și urechi.

În cazul în care lovitura la cap este foarte puternică, atunci copiii vor manifesta dureri de cap care persistă câteva săptămâni sau luni de la traumatism, vertij, crize de epilepsie post traumatice, dar și depresie sau anxietate. Intervenția medicală la timp este vitală în cazul comoziilor sau contuziilor cerebrale, mai ales dacă loviturile sunt foarte puternice.

Cum se pune diagnosticul?

copil pe patul de spital primeste tratament

Diagnosticul este pus în urma unui consult de specialitate de către medic, care va întreba părinții cum și când a avut loc lovitura la cap, care sunt simptomele copilului manifestate? Ulterior, îi va adresa acesteia câteva întrebări simple la care ar trebui să răspundă corect precum „unde te afli?” ”ce zi e azi?” sau „cum te numești?”.

Medicul efectuează examinarea fizică, testând copilului echilibrul, funcția neurologică, coordonarea și reflexele determinând și efectuarea unei tomografii sau unui RMN cerebral pentru a exclude sângerările interne sau lezarea creierului.

Cauzele comoției cerebrale

sport de contact

Loviturile cu picioarele, pumnii, cu un obiect dur, pot cauza comoția cerebrală la copii. La fel de frecvente sunt accidentele de mașină, căderile de la înălțime sau de pe bicicletă și practicarea unor sporturi de contact sau cu risc mare de coliziune (precum box, rugby, snowboard sau ski).

Nu sunt excluse nici accidentele la locul de joacă și căderea de la înălțimi de pe aparatele prezente în aceste locuri sau căderile pe stradă.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă s-a lovit la cap copilul

Tratamentul comoției cerebrale

mama da pastile fetei in pat

Tratamentul comoției cerebrale depinde, în primul rând, de gravitatea simptomelor pe care le manifestă copilul. Spre exemplu, pentru a ameliora durerile de cap, medicul recomandă administrarea de analgezice, de antiemetice (antivomitive) sau medicamente pentru ameliorarea senzației de vertij. În cazul în care lovitura a determinat apariția unui cucui, se recomandă aplicarea unei pungi cu gheață care reduce inflamația și durerea.

În al doilea rând, medicul recomandă repaus la pat și evitarea efortului fizic sau mersul pe bicicletă timp de 24-48 de ore de la producerea incidentului sau chiar mai mult. Nu în ultimul rând, se recomandă repausul mental, ce implică evitarea activităților de gândire, folosirea computerului, telefonului, efectuarea temelor, cititul sau privitul la televizor și jocurile video.

Se vor evita în băuturile energizante și se va pune accent pe alimentarea și hidratarea corespunzătoare a copilului. Nu în ultimul rând, părinții ar trebui să își ajute copiii să evite luminile și zgomotele puternice în urma unei contuzii care le pot agrava simptomele.

Se poate preveni comoția cerebrală?

fata cu capul in jos pe bara

Teoretic, se poate preveni orice fel de afecțiune pe această lume. Practic, este nevoie de o mare stăpânire de sine și de foarte mare atenție din partea părinților pentru a evita loviturile la copii. Se recomandă purtarea de accesorii adecvate și echipament de protecție atunci când copiii practică sporturi precum skateboard, ski, snowboard sau ciclism.

De asemenea, părinții sunt sfătuiți să folosească scaunele auto în mașină și să își protejeze copiii cu centuri de siguranță, măsuri care previn rănirile la cap în cazul unui accident.

Sfatul nostru și al specialiștilor este să nu amânați vizita la medicul de specialitate sau o scurtă vizită la cameră de gardă a spitalului din localitatea în care vă aflați. Îndeosebi în cazul în care copilul își pierde cunoștința, nu se poate trezi, vomită în mod repetat, are dificultăți de vorbire și de vedere, nu ar trebui să amânați nici o clipă vizita la medic!

Surse foto: unsplash.compexels.compixabay.com

Surse articol: medicalnewstoday.commayoclinic.org

Articolul urmator
Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?
Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A devenit mamă deși se afla în moarte cerebrală! Cum a fost posibil, conform specialiștilor
    A devenit mamă deși se afla în moarte cerebrală! Cum a fost posibil, conform specialiștilor

    Nimic nu poate opri o mamă să își îndeplinească scopul suprem, acela al aducerii pruncului pe lum...nici măcar moartea. Cu ajutorul medicinei moderne și a cadrelor medicale...

    Copiii i-au salvat viața! Cum au descoperit că mama lor are o tumoră cerebrală
    Copiii i-au salvat viața! Cum au descoperit că mama lor are o tumoră cerebrală

    O mămică a fost diagnosticată cu tumoră pe creier, după ce soțul și copiii ei au observat ceva ciudat la ochiul ei stâng în timp ce făceau niște fotografii.

    Cum arată viața unui părinte după ce i se spune că al său copil are paralizie cerebrală
    Cum arată viața unui părinte după ce i se spune că al său copil are paralizie cerebrală

    O mamă a învățat să accepte diagnosticul primit de fiica ei, acela de paralizie cerebrală și să înfrunte toate provocările vieții cu stoicism și mult optimism....

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    35 de lei pentru 2 sarmale la Târgul de Crăciun! Cât trebuie să scoată din buzunar părinții pentru distracția copiilor?
    35 de lei pentru 2 sarmale la Târgul de Crăciun! Cât trebuie să scoată din buzunar părinții pentru distracția copiilor?

    Miroase a vacanță! A brad, a portocale și a sărbători! Și mai ales, miroase a sarmale delicioase ca la mama acasă! În târgurile de Crăciun din țară găsiți preparate...

    O adolescentă care ajunsese la greutatea de 146 de kilograme și-a pierdut viața în condiții greu de închipuit. Părinții sunt condamnați pentru omor prin neglijență gravă
    O adolescentă care ajunsese la greutatea de 146 de kilograme și-a pierdut viața în condiții greu de închipuit. Părinții sunt condamnați pentru omor prin neglijență gravă

    Părinții unei adolescente din Marea Britanie, condamnați la închisoare pentru omor prin neglijență gravă. Și-ai lăsat fiica să trăiască și să moară în condiții...

    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani
    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani

    În ultimii ani, atât psihologii, cât și experții în parenting, atrag atenția asupra următorului fenomen: din ce în ce mai mulți părinți aleg să posteze...

    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?
    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?

    Pensia alimentară reprezintă dreptul financiar al copilului în urma divorțului părinților și poate fi un subiect destul de sensibil pentru toate părțile implicate. Dat fiind...

    © 2024 Qbebe