|
In termeni medicali tetanosul este provocat de bacilul Clostridium tetani si iti poate pune in pericol viata. Bacteria patrunde in organism atunci cand te ranesti si ai atins rana deschisa de suprafete murdare (cutite, cuie, etc.). Poate fi chiar si o mica zgarietura si este suficient pentru ca germenii sa isi faca loc in corp).
Tetanosul afecteaza sistemul nervos si devine o boala fatala daca nu este tratata la timp.
Esti insarcinata. Cum poti evita infectarea cu bacteria care provoaca tetanosul?
Tetanosul poate fi prevenit prin imunizare, cu ajutorul vaccinului cu toxoid tetanic. El este efectuat in timpul sarcinii pentru a va feri pe tine si pe bebelus de bacterie. Vaccinul determina formarea unor anticorpi care ajung si la fat si care il vor proteja si cateva luni dupa nastere.
Medicul iti va sugera administrarea a cel putin doua doze de vaccin. Primul vaccin va fi facut in primul trimestru al sarcinii, iar a doua doza iti va fi administrata dupa patru-opt saptamani de la prima injectie.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda, de asemenea, administrarea unui al treilea vaccin la sase luni dupa ce l-ai facut pe al doilea pentru a va asigura tie si copilului protectie pentru inca cinci ani.
* In cazul in care esti la o a doua sarcina si ai facut deja vaccinul, iar intre aceasta sarcina si prima nu au trecut decat doi ani, atunci iti va fi recomandata o doza mult mai mica.
De mentionat este ca dozele de vaccin antitetanos sunt foarte importante atunci cand esti insarcinata, chiar daca ai fost imunizata anterior. Persoanele care au fost infestate cu bacteria care provoaca tetanusul si ai trecut printr-un tratament de imunizare, pot contacta bacteria din nou, prin urmare este nevoie de o imunizare constanta.
Pe langa vaccinul cu toxoid tetanic, se poate opta si pentru cel diftero-tetanic, administrat pentru a asigura protectia, atat impotriva tetanosului, cat si impotriva difteriei (o boala a cailor respiratorii).
Care pot fi efectele secundare in cazul unui astfel de vaccin?
Vaccinurile care contin toxoid tetanic (toxoidul este tot o bacterie careia printr-un tratament special i s-au pastrat doar proprietatile imunologice) au usoare efecte secundare.
In foarte rare cazuri, in locul in care a fost aplicat vaccinul apare o durere usoara, roseata, zona devine mai calda si se poate umfla pentru cateva zile. In general, astfel de efecte pot aparea abia la a doua sau a treia doza administrata.
Este posibil, de asemenea, sa faci febra usoara dupa vaccin, de aceea este important sa discuti cu medicul tau specialist in detaliu ce se va intampla odata ce iti este administrat vaccinul.
Tu ti-ai facut vaccinul antitetanos in perioada sarcinii?