Câteodată, sarcina poate provoca noi alergii, sau le poate înrăutăți pe cele deja existente, menționează parents.com.
Care este motivul pentru care apar alergiile în sarcină?
Cum am scris mai sus, cauza pentru care alergiile „își fac de cap” în timpul sarcinii sunt este hormonală.
„Fluctuațiile hormonale ale estrogenului și progesteronului în timpul sarcinii afectează modul în care se comportă mastocitele (celulele care ajută funcționarea optimă a sistemului imunitar), modificând, astfel, răspunsul corpului la alergii”, explică Purvi Parikh, medic alergolog și imunolog din New York, potrivit sursei menționate mai sus.
Alergiile se declanșează și în alte perioade în care au loc schimbări homonale, cum ar fi pubertatea sau menopauza.
De asemenea, în timpul menstruației, unele femei pot simți mai puternic simptomele alergiilor, mai ales a celor de sezon (de exemplu, alergia la polen sau la ambrozie).
În ceea ce privește alergiile deja existente înaintea sarcinii, specialiștii spun că simptomele variază în funcție de fiecare femeie în parte. Unele femei au simptome mult mai puternice, în timp ce simptomele altora se îmbunătățesc, iar motivul este un mister, mai menționează Dr. Parikh.
O cauză indirectă (care duce la schimbările hormonale din sarcină) pentru care alergiile (re)apar în sarcină, este modificarea răspunsului adaptativ al sistemului imunitar.
„În timpul sarcinii, răspunsul adaptativ al sistemului imunitar scade, pentru a permite coexistența dintre mamă și făt. De aceea, sarcina este considerată o perioadă imunodeficientă, iar mama este mai predispusă la a dezvolta alergii, sau diferite viroze”, menționează medicul Amina Abeldaim.
Alergiile afectează bebelușul?
Studiile arată că alergiile nu afectează bebelușul, dacă mămica primește tratament pentru simptomele pe care le are.
Cu toate acestea, cauzele pentru care cel mic va suferi sau nu de o anumită alergie, are o bază preponderent genetică.
Astfel, bebelușul are 50% șanse de a moșteni alergiile mamei; iar procentul crește în funcție de anumiți factori de mediu - cum ar fi consumul de alcool sau de tutun în sarcină.
Cum se manifestă alergiile postpartum?
Imediat după naștere, sistemul imunitar începe să-și revină la starea inițială, însă acest lucru poate dura câteva săptămâni.
De aceea, multe mămici dezvoltă alergii noi până la 3 luni după naștere. Cele mai comune sunt alergiile de sezon, de piele, la praf sau la diferite animale.
Uneori, simptomele alergiilor se diminuează sau dispar de la sine, dar ele se pot trata și medical cu antihistaminice sau, dacă vorbim de alergiile pe piele, cu cremă care conține hidrocortizon.
Mergi la alergolog pentru a afla care sunt opțiunile cele mai bune pentru tine.
Între timp, îți urăm sarcină și recuperare ușoară, fără prea multe strănuturi sau mâncărimi!
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: parents.com