Studiu. Autismul poate fi detectat încă din sarcină
Echipa de cercetare a analizat 39 de scanări cerebrale prin RMN ale unor fetuși la 25 de săptămâni de sarcină. Dintre cei examinați, nouă au fost diagnosticați cu tulburare de spectru autist. Copiii care au fost diagnosticați ulterior aveau o diferență notabilă într-o regiune a creierului, lobul temporal, în comparație cu cei care nu au fost diagnosticați ulterior cu tulburare de spectru autist.
Deci, ce era diferit la aceste scanări ale creierului? Lobul insular - despre care se crede că joacă un rol important în controlul motor, comportamentul social și procesarea senzorială - părea să fie mai mare în scanările RMN ale copiilor diagnosticați ulterior cu tulburare de spectru autist.
Copiii cu tulburare de spectru autist aveau, de asemenea, „amigdala, comisură hipocampală și insula semnificativ mai mari din punct de vedere statistic în comparație cu cei fără tulburare de spectru autist”. Amigdala (avem două, în ciuda faptului că este adesea menționată la singular), că și lobul insular, se găsește în profunzimea lobului temporal și ajută, de asemenea, la reglarea emoțiilor, și anume a celor care implică stimuli de frică.
„Având în vedere că mulți factori genetici și de mediu ar putea afecta apariția tulburării de spectru autist începând din stadiile fetale, este ideal să identificăm cea mai timpurie semnătură a anomaliilor cerebrale la viitorii pacienți cu autism”, a declarat pentru Neuroscience News, Alpen Ortug, doctor și cercetător postdoctoral la Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging, Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School.
Studiul este cel mai recent dintr-o serie de cercetări din ce în ce mai numeroase care sugerează că autismul debutează în sarcină, demonstrând în continuare că nu este cauzat de vaccinuri sau de alți factori de mediu adesea citați în retorică pseudoștiințifică despre tulburările de spectru autist.
„Aceste rezultate arată clar că trebuie să ne concentrăm asupra acestor regiuni promițătoare că potențiali biomarkeri și să aflăm motivul acestor modificări”, a declarat Ortug pentru Live Science.
Tulburarea de spectru autist este o afecțiune complexă caracterizată prin „afectarea interacțiunii sociale reciproce, afectarea comunicării și prezența unor modele repetitive și stereotipice de comportamente, interese și activități”, potrivit Asociației pentru Știință în Tratamentul Autismului.
În România, aproximativ 30.000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autismului, potrivit helpautism.ro. La nivel mondial, 1 din 68 de copii suferă de această tulburare, iar în România, 1 din 51 de copii este diagnosticat cu autism.
- Surse: scarymommy.com, asatonline.org, neurosciencenews.com, eventscribe.net, helpautism.ro, livescience.com
Surse foto: istockphoto.com