Sarcina heterotopică reprezintă o patologie clinică rară și presupune existența unei sarcini intrauterine concomitent cu una extrauterină.
Sarcina heterotopică este ușor de trecut cu vederea și nu puține sunt cazurile în care diagnosticul apare într-o fază avansată a sarcinii. Motivul este că sarcina care se află în afara uterului este mult mai greu de observat, mai ales dacă se situează la nivelul colului uterin sau la nivel intestinal.
Asta s-a întâmplat și în cazul mămicii din povestea noastră. Medicul ginecolog a pus durerile puternice pe care aceasta le resimțea pe baza gazelor, normale, de altfel, în sarcină.
„Am început să am crampe puternice la 6 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a spus să nu-mi fac griji, așa că am plecat acasă. M-am așezat în pat, într-o poziție chircită și am zăcut. Când soțul meu s-a întors de la muncă și m-a găsit în acea stare, m-a dus imediat la spital cu mașina.
Mediciii au descoperit că aveam hemoragie internă și m-au băgat de urgență în operație ca să găsească sursa sângerării. Și au găsit-o: un embrion atașat de unul dintre ovarele mele.
Am primit și diagnosticul și am aflat că am o sarcină heterotopică cu gemeni fraternali. Rămăsesem însărcinată cu greu. Am încercat un an să concepem pe cale naturală și ulterior ne-am reorientat către fertilizarea in vitro. Două luni mai târziu, reușisem să rămân însărcinată”, povestește Tracey.
Diagnosticul de sarcină heterotopică poate pune în pericol atât viața mamei, cât și a fătului. În cazul de față, doar unul dintre copii a supraviețuit.
Pornind de la acest motiv, este important să recunoști simptomele. Iată care sunt acestea:
- Dureri abdominale într-o parte;
- Amețeli;
- Sângerări anormale;
- Greață;
- Vomă.
Mai precizăm că de cele mai multe ori, sarcina heterotopică apare în urma concepției prin fertilizare in vitro, iar simptomele apar în primul trimestru.
Surse foto: pexels
Surse articol: parents.com