Din păcate, erorile medicale există și din această cauză pier suflete nevinovate. Este și cazul unui bebeluș în vârstă de nouă luni pe nume Lucas Munslow din Wales, Marea Britanie, care din cauza diagnosticului greșit primit la spitalul Glan Clwyd, a devenit îngeraș. Băiețelul a fost trimis acasă cu diagnosticul de amigdalită, dar din păcate a decedat la scurt timp în brațele mamei.
Kimberly și Nathan Munslow, din Flint, o localitate din nordul Wales, și-au dus băiețelul la spital, panicați din cauza simptomelor pe care le prezenta. Părinții și-au dat seama că era ceva în neregulă cu micuțul lor și, îngrijorați de starea lui de sănătate, care se deteriora de la o oră la alta, au apelat la experiența cadrelor medicale. Din păcate, la spital nu au primit decât un diagnostic scurt și sec de amigdalită, fără ca medicul de gardă măcar să îl examineze complet.
Așadar, părinții au fost trimiși acasă împreună cu bebelușul lor cu o recomandare de spray pentru gât, care oricum nu l-a ajutat absolut deloc, pentru că băiatul de fapt suferea de meningită bacteriană.
Medicului i s-a părut „imoral și lipsit de etică” să îl consulte
Medicul Kayode Awe Olugbemiga care era de gardă la spital a dat un diagnostic rapid, susținând că bebelușul avea amigdalită. Medicul recunoaște că avea o vagă bănuială că ar putea fi vorba despre meningită, dar simptomele nu erau foarte clare și nu indicau un diagnostic atât de grav.
Atunci când a fost intervievat de avocatul familiei Munslow în ceea ce privește starea lui Lucas, medicul a declarat că: „pacientul fusese adus într-un cărucior și nu i s-a părut moral și lipsit de etică să îl consulte astfel”.
Fiind nevoit să răspundă și întrebărilor medicului legist John Gittins, doctorul care i-a dat diagnosticul greșit micuțului Lucas îți susține pledoaria și crede că dacă i s-ar fi comunicat toate informațiile necesare referitoare la starea copilașului, l-ar fi ținut sub observație.
Un coleg al medicului vizat, doctorul Solabomi Alalade vine în sprijinul cadrului medical și susține că Lucas avea o temperatură foarte ridicată la spital, dar starea lui de sănătate s-a îmbunătățit. „Imediat după ce bebelușul a fost scos din cărucior a început să plângă. Iar când mama lui l-a luat în brațe, a fost foarte ușor de consolat. În plus, nu au existat mișcări anormale ale ochilor la o vârstă așa fragedă”, explică medicul.
Un alt cadru medical pe nume Matthew Sandman care era de gardă atunci când micuțul Lucas s-a întors cu ambulanța la spital pe data de 18 mai 2019 și a făcut eforturi disperate pentru a-l salva mărturisește că însăși starea de rău a copilului trebuia să dea de înțeles cadrului medical că are o suferință.
„Dacă un copil diagnosticat cu meningită nu prezintă suficient de multe simptome pentru a primi acest diagnostic, atunci medicul nu poate stabili dacă starea de sănătate a copilului este un argument suficient de bun pentru a face o constatare”, declară el.
Lucas s-a confruntat cu o meningită pneumococică, un diagnostic oribil. Această afecțiune este foarte ascunsă și foarte dificil de recunoscut. Iar pentru pacient boala este extrem de greu de gestionat”, continuă medicul. Din păcate, ancheta continuă și în cazul decesului băiețelului nu s-a stabilit încă niciun vinovat.
Doctorul Gittins susține că erau necesare mai multe teste pentru a detecta meningita cu care se confrunta băiatul. Părinții au luptat pentru a obține dreptatea în acest caz, mai ales după ce ancheta internă din cadrul spitalului nu le-a oferit niciun rezultat concret. Kimberly și Nathan sunt traumatizați de pierderea copilului lor și suferă în continuare. Aceștia au în vedere posibilitatea de a da în judecată personalul medical pentru neglijență în serviciu.
Directorul executiv al spitalului, Nick Lyons declară: „Acceptăm decizia finală a medicului legist și avem în vedere circumstanțele în care băiețelul Lucas a decedat pentru a pune un diagnostic exact atunci când ne mai confruntăm cu astfel de cazuri”.
Durerea părinților nu o mai poate lua nimeni, dar cu siguranță dacă se va face dreptate în cazul copilului lor, se vor simți mai împăcați cu situația.
Surse foto: facebook.com, pexels.com
Surse articol: mirror.co.uk, dailymail.co.uk/