Unui băiețel i s-a îngălbenit pielea, după ce a mâncat prea multe portocale! Ce au spus medicii
Pentru majoritatea părinților este o adevărată provocare să încerce să își convingă copiii să mănânce fructe sau legume. Nu și pentru Charlotte Travers, o mămică de 32 de ani din Marea Britanie, care a ajuns la spital cu băiețelul ei de 6 ani după ce acesta mâncase prea multe portocale!
Micuțului Thomas îi plăceau atât de mult portocalele încât ajungea să mănânce și câte o plasă pe zi... până într-o zi, când mama lui a observat că pielea lui căpătase o nuanță gălbuie. Inițial, aceasta s-a speriat crezând că este semn de insuficiență renală sau hepatică. Chiar și medicul de familie era nedumerit cu privire la cauză!
„Pielea lui a început să se îngălbenească și am fost destul de îngrijorată pentru că poate fi un semn de insuficiență renală sau hepatică. M-am gândit să îl duc la medic pentru orice eventualitate, nu se știe niciodată”, a declarat mama copilului, potrivit Daily Mail.
Pielea galbenă este cel mai cunoscut că fiind cauzată de icter, un semn al unei probleme la organe precum ficatul și rinichii. Acesta poate fi un semn al unei afecțiuni grave, cum ar fi o boală de ficat, deoarece o substanță numită bilirubină se acumulează în organism, provocând îngălbenirea țesuturilor.
Însă medicul de familie al lui Thomas nu a suspectat nimic grav, având în vedere că acesta nu avea ochii galbeni - un semn care indică faptul că o persoană dezvoltă icter. I-a recomandat, însă, mamei să meargă cu cel mic la spital pentru ca acesta să poată fi consultat cât mai repede de un specialist. Acolo, medicii i-au făcut analize de sânge și au descoperit că un pigment natural din fructe s-a acumulat în corpul său, determinând îngălbenirea pielii. Aceștia au întrebat-o pe mamă în ce constă alimentația copilului, iar această le-a spus că micuțul obișnuiește să mănânce foarte multe portocale.
„Niciodată, într-un milion de ani, n-aș fi crezut că asta i-a făcut pielea să se îngălbenească”, a mai spus mama băiețelului. Această a mărturisit că micuțului îi plăceau atât de mult portocalele încât ajungea să mănânce chiar și câte o plasă pe zi.
Portocalele - și alte fructe, cum ar fi mango, caisele și dovlecii - conțin un pigment natural numit betacaroten, substanța care le conferă acea nuanță distinctivă de portocaliu. În timp, consumul unor cantități excesive de betacaroten poate face ca pielea să capete o culoare galben-portocalie. Carotenemia, așa cum este cunoscută din punct de vedere medical, este inofensivă, dar poate dura câteva luni pentru că pielea să revină la o culoare normală.
Nu se cunoaște nicio afecțiune negativă de sănătate legată de consumul unei cantități prea mari de betacaroten, iar că parte a unei diete echilibrate, substanța este chiar benefică. Acest lucru se datorează faptului că organismul uman poate transformă betacarotenul în vitamina A, care ajută sistemul imunitar, ochii și pielea.
Surse foto: DailyMail
Surse articol: DailyMail