Un copil de 4 ani a murit pe masa de operație, la un spital din Focșani, după ce a intrat în stop cardio-respirator
Caz șocant în județul Vrancea, unde un băiețel de 4 ani a murit în timpul unei intervențîi chirurgicale, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani.
Potrivit medicilor, copilul a fost operat săptămâna trecută, miercuri, de hernie inghinală, iar a doua zi a fost externat cu o stare generală bună. Câteva ore mai târziu, cel mic începuse să acuze dureri abdominale, iar părinţii au luat legătura cu medicii care l-au operat. Aceștia i-au sfătuit să îi administreze copilului un antiinflamator pentru durere, iar dacă starea lui nu se îmbunătățește, să se prezinte cu acesta la Urgențe. Însă cel mic a început să se simtă din ce în ce mai rău, așa că părinții l-au dus înapoi la spital, unde medicii au constatat că acesta ar putea avea o hemoragie internă.
„Copilaşul a fost diagnosticat cu hernie inghinală dreaptă. Intervenţia a fost una programată. Miercuri a fost operat de hernie inghinală, a doua zi, joi dimineață, a fost externat în stare generală foarte bună. Avea doar un discret edem la nivelul canalului inghinal, edem care apare foarte frecvent după această operaţie. I s-au făcut recomandările necesare. Le-am transmis părinţilor dacă apare vreo problemă ulterioară să mă sune în orice moment. Joi seară, la ora 20:15, m-au sunat, eram încă în spital, mi-au zis că în continuare copilul are dureri abdominale şi ce să facă. Le-am spus să ia un Nurofen şi dacă nu trece durerea, să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgenţe. Dacă copilul va fi mai bine, să vină a doua zi la 8:30, în policlinică, să-l revăd şi eu, să ne asigurăm că totul este bine. Următorul contact a fost cu asistentul de la UPU, în aceeaşi seară, la interval de două ore, când abia ajunsesem acasă. Mi-a spus că s-a reîntors copilaşul, că are dureri abdominale. I-am făcut toate recomandările necesare, i-am spus să îl interneze, ce analize să îi facă, ce tratament să îi administreze şi aşa mai departe. A două zi dimineaţă l-am văzut la ora 9:00. Avea o tumefacţie mai mărită în zona inghinală, o echimoză”, a declarat medicul chirurig Ludmila Munteanu, care l-a operat pe micuț, potrivit Agerpres.
Pe masa de operație, băiatul a intrat în stop cardio-respirator și, în ciuda manevrelor de resuscitare care au durat aproape trei ore, a murit.
Citește și: Un bebeluș prematur a murit în spital după ce a primit hrană contaminată
„M-am gândit că este vorba de o complicaţie post-operatorie hemoragică, care necesită o reintervenţie pentru realizarea hemostazei ulterioare, motiv pentru care l-am băgat primul în sală vineri dimineaţă, împreună cu echipa cu care intrasem şi prima dată şi am constatat că nu era nicio sursă de sângerare activă, nici la nivelul plăgii, nici la nivelul canalului inghinal, nici în cavitatea retro-peritoneală. Starea lui generală nu era bună. Am hotărât să îl deschidem să vedem şi cavitatea intra-peritoneală, dacă există o altă cauză a durerilor abdominale şi a stării lui generale, de acum modificate. Nu am găsit absolut nimic, decât un lichid peritoneal mai tulbure, din care s-au recoltat probe, evident. Am început procedura de închidere a peretelui abdominal şi în acel moment a făcut stop cardio-respirator”, a mai explicat medicul Ludmila Munteanu.
Părinții băiatului fac acuzații grave la adresa medicilor
Părinții copilului sunt sfâșiati de durere și consideră că medicii sunt de vină pentru tot ce s-a întâmplat, mai ales că intervenția la care a fost supus inițial cel mic, de hernie inghinală, este minim invazivă, cu riscuri foarte scăzute.
În mod normal, o operație de hernie inghinală nu durează mai mult de 20-30 de minute și, de regulă, se efectuează laparoscopic. Cu excepția cazului în care pacientul are și alte probleme medicale grave, riscurile unei astfel de intervenții chirurgicale sunt de obicei foarte scăzute. Medicii au precizat, însă, că băiatul nu avea alte afecţiuni medicale și că înaintea intervenţiei chirurgicale de hernie înghinală i-au fost făcute toate analizele necesare, rezultatul fiind unul bun. Aceștia mai susțin că au făcut tot ce se putea omenește pentru a-l salva pe cel mic și că totul s-a desfășurat conform protocoalelor.
„Totul s-a făcut conform protocoalelor. Copilul era în anestezie generală, stabil, totul era în parametri normali. Aproape se termină operaţia chirurgicală, iar noi ne pregăteam de închis intervenţia. Nu ştim exact de ce, asta va stabili anchetă medico-legală, copilul a făcut stop cardiac intră-operator şi intră-anestezic. Manevrele de resuscitare au durat două ore şi jumătate, aproape trei ore. S-a făcut absolut tot ce a trebuit că să răspundă la resuscitare, cu ajutorul tuturor colegilor şi a întreg blocului operator”, a precizat medicul anestezist Daniela Ciobanu, potrivit Digi24.
Citește și: Altă moarte suspectă la spitalul din Galați: a rămas orfan de mamă un bebeluș de 3 luni
- Surse: digi24.ro, adevărul.ro, observatornews.ro, stirilekanald.ro
Surse foto: istockphoto.com