Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

Andreea Bitar

Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu formulări complexe, destinate unor probleme de sănătate pe care, în trecut, nu le puteam vindeca sau preveni. Mulți părinți sunt familiarizați cu vaccinurile obișnuite care sunt administrate copiilor, cum ar fi vaccinul ROR sau vaccinul împotriva poliomielitei. Iată, însă, că există un vaccin mai nou pe piață, cu care părinții s-ar putea să nu fie la fel de familiarizați - vaccinul hexavalent. Află, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent: ce este, de ce este important și care sunt efectele adverse ale acestuia.

Ce este vaccinul hexavalent?


Vaccinul hexavalent este un vaccin complex, de ultimă generație, care oferă protecție împotriva a șase boli diferite. Din acest motiv, vaccinul hexavalent este supranumit și vaccinul 6 în 1.

Cele șase boli împotriva cărora protejează acest vaccin sunt: difteria, tetanosul, tusea convulsivă acelulară, poliomielita, Haemophilus influenzae de tip B (Hib) și hepatita B. Prin combinarea vaccinurilor pentru aceste șase boli într-o singură injecție, s-a obținut reducerea semnificativă a numărului de injecții pe care trebuie să le facă un copil, ceea ce reduce, în consecință, stresul copilului, cât și al părinților.

Cele șase boli împotriva cărora vaccinul protejează sunt extrem de grave și pot pune în pericol viața copiilor, în special a sugarilor, al căror sistem imunitar nu este complet dezvoltat. Difteria și tetanosul, de exemplu, sunt infecții rare, dar severe, care pot provoca complicații grave pentru cei care le contractează. Pertussis, sau tusea convulsivă, este foarte contagioasă și poate provoca crize de tuse grave, care pot îngreuna respirația sugarilor, iar hepatita B este o infecție virală, care poate duce la afectarea iremediabilă a ficatului. Prin administrarea vaccinului hexavalent, părinții pot contribui la protejarea copiilor lor împotriva acestor boli grave și pot reduce șansele de a le contracta.

Cum se administrează vaccinul hexavalent?


Vaccinul hexavalent trebuie administrat sub formă de doză unică, de 0,5 ml. Acesta este furnizat ca o doză preumplută de 0,5mL. Vaccinurile hexavalente pot fi administrate în același timp cu, sau în orice moment înainte sau după orice alt vaccin. Vaccinul este injectabil, iar injectarea se face intramuscular, de regulă în regiunea antero-laterală a coapsei.

Efectele adverse ale vaccinului hexavalent

Vaccinul hexavalent este considerat de experți ca fiind foarte sigur, dar, ca în cazul tuturor medicamentelor, există și riscul apariției unor efecte secundare. În general, efectele secundare generate de acest vaccin sunt ușoare și de scurtă durată. Așadar, majoritatea bebelușilor nu vor avea nicio problemă.

Reacțiile adverse care sunt cel mai des raportate după vaccinul hexavalent, adică la unul din zece bebeluși, sunt: durere, roșeață și umflături la locul de injectare, febră (temperatură mai ridicată de 38C) - mai frecventă la a doua și a treia doză, vărsături, plâns anormal, iritabilitate și pierderea poftei de mâncare.

Alte efecte secundare posibile, dar mult mai rare, adică cele raportate la mai puțin de unul din 10.000 de bebeluși, includ: plâns acut, crize sau convulsii puternice.

Foarte rar, un bebeluș va avea o reacție alergică severă, cunoscută și drept anafilaxie, după vaccinul hexavalent. Acest lucru se întâmplă în mai puțin de unul din 100.000 de cazuri și se poate întâmpla la administrarea oricărui tip de vaccin. Anafilaxia este o afecțiune medicală gravă, dar este important de reținut că personalul de vaccinare este mereu instruit să trateze reacțiile anafilactice pe loc. Bebelușii tratați prompt se recuperează bine.

Dacă copilul tău face temperatură ridicată după administrarea vaccinului hexavalent este important să încerci să îi scazi febra prin următoarele metode:

  • asigură-te că nu are prea multe straturi de haine sau pături pe el;
  • asigură-te că este bine hidratat (dacă alăptezi, copilul s-ar putea să ceară hrană mai des);
  • nu în ultimul rând, îi poți da paracetamol pentru sugari, pentru a-i reduce temperatura. Înainte de a-i administra orice tip de medicament micuțului, este recomandat să te consulți cu medicul curant.

Este important să suni la cabinetul medicului pediatru sau al medicului de familie sau la 112 dacă:

  • copilul tău are mai puțin de trei luni și prezintă o temperatură de 38C sau mai mare;
  • bebelușul are între trei și șase luni și are temperatură de 39C sau mai mare.

Consultă un medic de urgență dacă bebelușul tău se simte foarte rău sau dacă ești îngrijorată în vreun fel cu privire la sănătatea lui în urma unei vaccinări.

Articolul urmator
7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil
    Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil

    Cauți informații despre vaccinul pentru hepatita B? Află tot ce trebuie să știi despre acesta: ce este, cum acționează, când este recomandat și ce reacții adverse pot apărea...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    © 2024 Qbebe