Ce este regresia somnului la bebeluși?
Somnul bebelușului se poate schimba de la o zi la alta. Poate avea perioade în care doarme ca un îngeraș și alte perioade în care se trezește la fiecare oră și nu mai știi ce să faci ca să îl determini să doarmă ca înainte.
Acest lucru este cauzat de așa-numita regresie a somnului. Regresia somnului la bebeluși reprezintă o perioadă de timp - în general de 3-6 săptămâni - în care trezirile din timpul nopții sunt mai frecvente; bebelușul adoarme mai greu, sau refuză să adoarmă; sau se trezește mai devreme dimineața.
Dacă ești părinte, probabil că și copilul tău a trecut prin această regresie a somnului, sau va trece la un moment dat, măcar o dată.
Cea mai comună greșeală legată de somnul lui bebe pe care o fac părinții
Majoritatea părinților care se confruntă cu dificultatea de a-l face pe cel mic să adoarmă, procură o lumină de veghe pe care o pun în camera copilului. Ei bine, contrar a ceea ce știți, luminile de veghe nu îl ajută pe copil să adoarmă mai repede, dimpotrivă.
„Lumina de veghe nu e necesară pentru somnul copilului și mai important, nu este recomandată, pentru că afectează somnul. Bebelușul va adormi mai greu și se va trezi mai des atunci când are o lampă de veghe în cameră”, explică Steph Gouin, medic și specialist în somnul copiilor (sursa Kidspot).
Motivul este următorul: melatonina, hormonul responsabil pentru somn își face „treaba” atunci când este întuneric în cameră. Când avem o lumină aprinsă, de orice culoare/intensitate, se secretă mai puțină melatonină și astfel, creierul primește semnalul că trebuie să se trezească.
„Corpul nostru știe că atunci când este întuneric, trebuie să dormim, iar când este lumină, ne trezim. Asta e legea naturii”, mai spune Gouin.
Care este remediul pentru un somn liniștit?
Gouin avertizează părinții să nu cadă în plasa produselor sau remediilor „magice” care promit, în van, că al tău copil va avea parte de un somn de calitate.
În schimb, îi încurajează să implementeze lucruri cât mai elementare în rutina de somn a bebelușului.
„Încearcă să respecți programul de somn pe cât posibil, asta este foarte important. În rest, respectați și rutina înainte de somn. Vorbește-i bebelușului încet sau cântă-i un cântecel care să îl relaxeze, pune-l ușor în pătuț, mai rămâi puțin alături de el și apoi stinge lumina”, încheie Gouin.
Chiar și așa, s-ar putea ca bebe să nu doarmă bine nici dacă respecți pașii de mai sus. În acest caz, trebuie să ai răbdare și să fii consecventă. În cele mai multe cazuri, problemele de somn trec de la sine.
Dacă, totuși, ele persistă, poți apela la ajutorul specialistului.
Sperăm că ți-a fost util acest articol. Îți dorim multe nopți cu somn neîntrerupt!
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: kidspot.com.au