Ce se întâmplă, însă, atunci când mama nu poate alăpta și nici nu poate să producă lapte matern? Apelează la formulă, ai fi tentată să răspunzi. Ei bine, o mămică de peste Ocean mărturisește că își lasă cea mai bună prietenă să îi alăpteze copilul, dar nu pentru că nu are lapte, ci pentru că vrea să iasă în oraș și să se bucure de un pahar de alcool.
Citește și: Soacra mea vrea să îmi alăpteze bebelușul
„Când ai băut câteva pahare - așa că o lași pe prietena ta să-ți alăpteze copilul”, a scris Grace în dreptul unui videoclip postat pe TikTok, în care prietena ei îi hrănește bebelușul la sân în timp ce ea își pompează laptele în exces.
@gregariously_grace #nursing #friendshipgoals #breastfeeding #breastfed #baby #babies #momsoftiktok #foryou #4you #4u #fedisbest #findyourgrace #nourisheveryyou ♬ Que Sera Sera - Billianne
Bineînțeles, comentariile internauților nu au întârziat să apară, mulți criticând-o pentru ceea ce face: „Nu înțeleg, de ce prietena ta îți alăptează copilul? Poți să bei ceva și să și alăptezi în același timp!”.
Într-un videoclip TikTok ulterior, femeia a explicat motivele pentru care îi permite și prietenei sale să își alăpteze copilul. „Prietena mea are un copil de șapte luni, iar bebelușul ei este plecat din țară pentru weekend. O las să îl alăpteze pe al meu pentru a-i întări sistemul imunitar și, de asemenea, pentru a o ușura pe ea. Am încredere în ea să-mi alăpteze copilul, pentru că ea îl alăptează pe al ei”.
@gregariously_grace #breastfeeding #breastfed #findyourgrace #fyp #foryou #breastfedmommas ♬ original sound - Grace
Mulți au lăudat-o pe mămică pentru că și-a împărtășit povestea și vorbește despre acest subiect considerat tabu.
- „Nu îmi vine să cred cât de mulți oameni cred că laptele UMAN de la o altă persoană este greșit, dar sunt fericiți să își hrănească copiii cu laptele care provine de la o altă specie”, a scris o persoană.
- „Mă simt ca și cum oamenii uită că acest lucru se face de când lumea. Unele mame nu puteau să producă lapte acum sute de ani, așa că existau mame care se ocupau de alăptare”, a adăugat altul.
Între timp, alții au spus că ei, personal, nu ar fi capabili să facă acest lucru.
- „Dintr-un motiv oarecare, gândul că altcineva îmi hrănește copilul m-a făcut întotdeauna să mă simt atât de inconfortabil. Cu siguranță este un impediment pentru mine!”, a mărturisit o mamă.
- „Nu aș vrea niciodată ca altcineva să-mi hrănească copilul. Cred că sunt o mamă geloasă”, a recunoscut o alta.
Citește și: Soţul ei a ascuns laptele praf pentru a o forţa să alăpteze copilul chiar şi cu sânii însângeraţi
E bine să lași pe altcineva să îți alăpteze bebelușul? Ce spun specialiștii
La Leche League International nu recomandă să lași pe altcineva să îți alăpteze copilul. Totuși, în anumite circumstanțe, o altă femeie, cum ar fi o prietenă sau o rudă, ar putea fi o opțiune bună, dar există riscuri de luat în considerare, precum:
- Boli infecțioase
Unele boli, cum ar fi HIV, pot fi transmise prin laptele matern. Alte boli, cum ar fi aftele, pot fi transmise prin contact fizic - o infecție cu o ciupercă în mameloanele celeilalte mame poate provoca afte în gura bebelușului. Este posibil ca cealaltă femeie să nici nu știe că are o boală care ar putea pune copilul în pericol. În schimb, pomparea și pasteurizarea laptelui matern (la o bancă de donatori sau acasă) reduce riscul de transmitere a bolilor.
- Substanțe periculoase transmise prin laptele matern
Persoana care îți alăptează copilul nu trebuie să fumeze, să folosească substanțe interzise sau să ia medicamente sau preparate pe bază de plante care nu sunt sigure pentru bebeluș. Chiar și medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală ar putea fi potențial dăunătoare pentru copilul tău. Alcoolul este, de asemenea, transmis prin laptele matern.
Dar dacă apelez la o persoană în care am încredere?
Obținerea laptelui matern pompat de la o prietenă de încredere sau de la un membru al familiei este o opțiune, atâta timp cât urmezi niște reguli. Vei dori să vă asiguri că laptele provine de la o persoană care a fost supusă unui control medical, care nu ia medicamente sau plante care sunt incompatibile cu alăptarea și care nu fumează, nu folosește substanțe interzise și nu consumă alcool.
De asemenea, va trebui să te asiguri că manipulezi și depozitezi corect laptele. De exemplu, pentru a elimina bacteriile și virușii potențial dăunători, vei dori să pasteurizezi laptele acasă înainte de a-l da copilului.
Care sunt celelalte opțiuni dacă nu-mi pot alăpta copilul?
Dacă nu îți poți alăpta bebelușul, alternativele includ:
- Lapte praf pentru sugari
Dacă alăptarea la sân nu funcționează pentru tine, laptele praf pentru sugari poate oferi copilului tău nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta sănătos.
- Banca de lapte matern
Băncile de lapte matern colectează analizează, procesează și distribuie lapte matern donat de către mamele care alăptează. Acestea verifică donatorii pentru boli infecțioase și tratează termic laptele matern pentru a elimina bacteriile dăunătoare și alți agenți patogeni. Ține cont de faptul că multe bănci au rezerve limitate și acordă prioritate celor mai fragili bebeluși. Există și în România o astfel de bancă de lapte matern, la Bucureşti, în Secţia de terapie intensivă nou-născuţi de la Marie Curie.
Citește și: Alaptarea extinsa: 10 sfaturi si pareri de la specialisti
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: kidspot.com.au, llli.org, babycenter.com, bancadelapte.ro